Gå til sbm.no
Trener Lars Bohinen sammen med noen av spillerne på AaFK.Bohinen er fornøyd med stallen, men ser at et opprykk vil bli enda vanskeligere om det ikke skjer i år. Foto: AaFK.

Fotballsesongen 2019:

Hva nå AaFK?

Opprykket glapp på målstreken og Lars Bohinen tror det blir minst like tøft i år.

– Vi leverte egentlig en solid sesong, men den dårlige perioden ble for lang. Skader og suspensjoner på nøkkelspillere gjorde at vi ikke sikret oss minst et poeng til og direkte opprykk, oppsummerer den tidligere premier league-profilen fjorårssesongen.

Min beste trenerprestasjon
– Hva med din egen prestasjon?

Lars Bohinen smiler forsiktig, forteller at det fortsatt gjør vondt og at han var langt nede etter å ha bommet på målet om direkte opprykk med minst mulig margin. Der og da virket det blytungt å skulle gå på en ny sesong som OBOS-trener.

– Men tar man hensyn til alle problemene, utfordringene og alt som ikke var på plass da jeg overtok, mener jeg selv at jeg i 2018 leverte min beste trenerprestasjon noensinne. Det er slik jeg har oppsummert og evaluert min egen innsats, også internt i klubben, forteller Bohinen.

Etter skjema
Den profilerte 49-åringen som kan se tilbake på en strålende fotballkarriere og kultstatus etter legendariske scoringer mot Italia og England, kom for å skape en toppklubb av AaFK. 

Nok et år som OBOS-trener og nok et år i OBOS-ligaen er etter skjema for både Bohinen som trener og AaFK som klubb. Det betyr enda større utfordringer i forhold til økonomi og spillerlogistikk. Veien tilbake blir enda brattere når rammebetingelsene og forutsetningene endres.

Spent på interessen
- Tærer det også på entusiasmen og interessen for klubben?

- Det blir jo spennende å se. Jeg håper at mange fortsatt har troen på oss, stiller krav til oss og skjeller oss ut når vi ikke leverer. Det holder oss på tå hev, sier Bohinen.

I fjor hadde klubben i snitt 4800 tilskuere. Det er et høyt tall også i norsk toppfotball, men langt unna den gang interessen og entusiasmen rundt klubben var enorm og tribunene stappfulle.

Fortiden en trussel
- Sånn sett er fortiden en trussel for AaFK som klubb. Det er enklere å henge fast i det som engang var noe helt spesielt enn å stikke fingeren i jorda og reorientere seg. Jeg har registrert at noen mente opprykk burde være en selvfølge og ren plankekjøring. Så enkelt er det ikke, sier Lars Bohinen.

- I forhold til utgangspunktet leverte jeg min beste trenerprestasjon noensinne, sier Lars Bohinen om fjoråret. Foto: AaFK

Ikke uflaks
Viking og Mjøndalen ble for sterke etter solide høstsesonger. I kvaliken mot Stabæk gikk lyset etter et uheldig selvmål fra en av fjorårets store publikumsfavoritter, Pape Habib Gueye. Viking og spesielt Mjøndalen traff godt på spillerkjøpene i sommervinduet. AaFK gjorde det ikke, noe Bohinen og klubben også har konkludert med i sine evalueringer.

– Har begrep som uflaks surret rundt i hodet ditt?

– Nja, vi var jo så nære og marginene i enkelte kamper så små, men å lene seg på et begrep som uflaks blir for defensivt. 

Like tøft i år
Lars Bohinen, tror det vil bli minst like tøft å rykke opp i år som i fjor. Start satser knallhardt, gamleklubben Sandefjord blir å regne med og Sogndal vil nok være der oppe. Og som alltid kommer det et par overraskelser, tror Bohinen.

Klokkeklart mål
For AaFK er opprykk fortsatt er klokkeklart mål, og det bør skje i år. Hvis ikke kan det bli enda vanskeligere å komme tilbake på øverste nivå.

– Vi har nå en kultur vi kan bygge videre på og spillerne er bedre trent foran sesongstart en tilfellet var i fjor. Utgangspunktet er bra, sier Bohinen.

Må kunne variere
Det blir ingen formasjonsendringer selv om AaFK så noe rådville ut i de kampen hvor motstanderne fant ut av laget og markerte ut sentral midtbane. AaFK svarte med å slå langt og et spill laget ikke behersket spesielt godt.

– Den tar jeg på min coaching-kappe. Vi burde ha vært tøffere og forsøkt å spille oss ut av det. Et mål i år er å utvikle oss slik at vi er i stand til å variere mellom to formasjoner og et par ulike tilnærminger til hver av dem, sier Lars Bohinen.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement