Gå til sbm.no
Sigurd Groven i elektrisk terrengkjøretøy på en høyde med utsikt over fjord og fjell.

NÆRINGSTEFT-finalist

Rullestol-gründeren

Sigurd Groven (43) ble lam fra brystet og ned i en sykkelulykke i 2015. Nå satser gründeren alt på å utvikle en helelektrisk firhjuling med ekstrem fremkommelighet i terrenget for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

– Helt fantastisk at selskapet vårt Exotek har kommet til finalen i Sparebanken Møres kunnskapsreise og gründer-konkurranse NÆRINGSTEFT, sier en strålende fornøyd Sigurd som i finalen skal konkurrere med to andre bedrifter om en million kroner.

Ulykken
Sykkel er en av Sigurds store lidenskaper. Det endret livet hans fullstendig i juni 2015. På tur ned i bratt terreng med noen sykkelvenner mistet han kontrollen og kjørte rett i et tre med hodet først. Svært så aktive Sigurd ble lam fra brystet og ned.

– Jeg var ved bevissthet, men med mine nevrologi-kunnskaper som fysioterapeut forstod jeg at dette var alvor, forteller Sigurd om ulykken i nærheten av familiehytta på Vågå.

Holdt ikke mål
Etter ulykken skaffet han seg en elektrisk terrenggående rullestol for å henge med fem aktive og sykkel-entusiastiske barn ut på tur.

– Jeg fant fort ut at den doningen ikke holdt mål. Både fremkommeligheten, motorkraften og styringa var for dårlig. Jeg studerte alt jeg kom over av elektriske terrenggående firhjulinger og skjønte at her var det et hull i markedet, forteller Sigurd om det som ble opptakten til gründersatsinga.

Sigurd Groven er fembarnsfar og glad i friluftslivet. (Privat foto).

Traff medgründer
Gjennom en camp for ryggmargsskade i regi av Sunnaas-stiftelsen, traff han flymekanikeren Mattias Storvestre og samboeren hans som ble lam etter en bilulykke. Hun hadde samme terrengkjøretøy, som Sigurd, men i motsetning til hans modell hadde Mattias fullstendig bygd om og forbedret kjøretøyet til samboeren.

Åpnet en ny verden
– Han modifiserte min på samme måte. Kjøretøyet ble plukket fra hverandre og bygd opp igjen med både firehjulstrekk og bedre rekkevidde. Det var helt utrolig! Det åpnet en helt ny verden for meg, og jeg skjønte umiddelbart hvor enormt mye dette kunne bety for livskvalitet, frihetsfølelse og friluftsgleden for andre i min situasjon, forteller Sigurd.

Exotek utvikler en firehjuling som skal ha bedre fremkommelighet, motorkraft og styring en det som finnes på markedet i dag. (Illustrasjon: Exotek).

Store ambisjoner 
Sammen med Mattias etablerte han selskapet Exotek AS i 2020. Bare via omtale har de forhåndsolgt fem maskiner og har 20 personer på venteliste. Markedet er i første omgang rullestolbrukere, men ambisjonene er store og de ser også muligheter innen turistnæringa, noen nisjemarkeder og et internasjonalt marked. De er fast bestemt på å lykkes selv om det vil kreve hardt arbeid, stayerevne og store investeringer.

Utfordringer 
– Motorisert ferdsel i terrenget er en utfordring i forhold til et marked utover rullestolbrukere, men vi ser at det stadig åpnes opp for bruk av elsykkel i terreng og natur, og mener det da også må gjelde denne typen kjøretøy, sier Sigurd.

Internasjonalt 
De har alt utviklet en prototype, to personer er ansatt på fulltid og en tredje på deltid. Målet er å skape mange arbeidsplasser og satse også internasjonalt.

Sigurd Groven var aktiv på sykkel før ulykken i 2015. Den nye firhjulingen skal ta han ut på nye friluftsopplevelser med familien og vennegjengen. (Foto: Gisle Johnsen GDF Media).

En million betyr enormt
Sigurd stortrives i gründer-rollen. Gjennom NÆRINGSTEFT har de alt fått 50 000 i premiepenger, samt god hjelp fra mentorene. Som finalist har de også sikret seg nye 200 000. Vinneren kan øke dette beløpet til en million kroner.

– En million vil betyr enormt mye for oss og den videre fremdriften av Exotek, sier Sigurd.

Fantastisk kunnskapsreise
Han beskriver kunnskapsreisen i Sparebanken Møres NÆRINGSTEFT som vanvittig bra, og at de etter dette står mye sterkere i forhold til ikke minst å lage forretningsplaner og drive innsalg ovenfor investorer.

– Selv om vi ikke hadde kommet til finalen så var deltagelsen, kunnskapen og mentor-hjelpen gull verdt. Jeg anbefaler alle nyskapere og gründere å delta. Her har alle alt å vinne, mener Sigurd Groven.

Egne erfaringer
Nå håper han å lykkes som gründer med produkter basert på egne, smertefulle erfaringer.

– Samtidig gir dette også stor mening for meg. Dette er noe jeg er kapabel til å satse hundre prosent på, samtidig som jeg kanskje kan bidra til å gjøre livet lettere og mer fremkommelig for andre, sier Sigurd Groven.  

 

 Følg med i direktesending av NÆRINGSTEFT-finalen onsdag 17. mars kl. 10 på Facebook.

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement