Gå til sbm.no
Finalist i Næringsteft 2023 - Edge Kayak Design AS fra Ålesund. F.v. Bjørn Eilertsen, Linda-Mari Eilertsen Hatmosøy og Edd Bjørke. Foto SMP Brand Studio.

Finalist i Næringsteft:

Unik hybridkajakk

En lignende kajakk finnes ikke i dagens marked, mener gründerne bak den sunnmørske hybridkajakken Alnes Ocean.

– En freestyle havkajakk for surf og brottpadling, og som best kan sammenlignes med randonee-skienes allsidige egenskaper, sier utvikleren Edd Bjørke.

Edge Kayak Design AS fra Ålesund er en av de fem finalistene i Sparebanken Møres gründer-konkurranse Næringsteft med 2.3 millioner kroner i premiepotten og en million kroner til vinneren. Juryen lot seg imponere og mener alle de fem finalistene bør ha en lysende framtid foran seg.

Tømrer og padler
I 20 år har Edd vært en lidenskapelig og nysgjerrig padler. Han er også tømrer med en ustanselig skapertrang. Denne kombinasjonen i et stillestående og nedstengt pandemi-Norge fikk Edd til å realisere en ide som hadde tatt form over tid. Han savnet en responsiv og leken kajakk hvor man kan prøve ut ytterpunktene i hva en havkajakk kunne være.

Prototypen bygde tømrer Edd i furu. Denne er nå ferdig utviklet, testet og klar for å bli støpt i et komposittmateriale. Alnes Ocean kommer på markedet sommeren 2023, ifølge gründerne og teamet i Edge Kayak Design. Foto: Edge Kayak Design.

Den råeste
– Jeg fant ingen. Derfor gikk jeg i gang med å bygge en selv, forteller Edd om det som Edge Kayak Design omtaler som den råeste hybridkajakken nasjonalt og internasjonalt.

Det som skiller Alnes Ocean fra andre kajakker er lengden, volumfordelingen, samt det flate, plane skroget. Utforminga gir svært god stabilitet, samt at den er lett å snu rundt padlerens egen akse. Og kajakken holder lett følge med andre kajakker.

Sommeren 2023
Prototypen bygde tømrer Edd i furu. Denne er nå ferdig utviklet, testet og klar for å bli støpt i et komposittmateriale. Alnes Ocean kommer på markedet sommeren 2023, ifølge gründerne og teamet i Edge Kayak Design.

Enorm vekst
– Kajakk og padling har utviklet seg stort de siste årene. For 20 år siden ble det importert 3000 kajakker til Norge årlig. I dag selges det nærmere 30 000 kajakker hvert år. Det globale markedet ventes å ekspandere med en vekstrate på 3,5 prosent i året, forteller Bjørn Eilertsen, serie-gründer og forretningsutvikler i Edge Kayak Design.

Stort marked
Prisene på high-end kajakker som Alnes Ocean er mellom 35 000 og 65 000 kroner. Kajakken skal selges via egen nettbutikk og via forhandlere. Om Ålesund-selskapet tar en prosent av det norske markedet vil det bety en omsetning på 15 millioner kroner. Tar de fem øker omsetning til over 70 millioner. Målet er både det norske og et modent og betalingsvillig internasjonalt marked.

Lokale folk
Edge Kayak Design består av et erfarent team, alle med lokal forankring. Edd er daglig leder og forretningsutvikler, Bjørn er forretningsutvikler og Linda Eilertsen Hatmosøy jobber med økonomi, salgskanaler og markedsføring. Styreleder er Anders Bjørnerem.

Norske underleverandører
Selskapets mål er å ta en ledende posisjon som en innovativ og fremtidsrettet utvikler av kajakker og ekstrautstyr. Alnes Ocean skal produseres sammen med norske underleverandører, og selskapet legger stor vekt på å etterleve FNs bærekraftsmål.

– Sparebanken Møres Næringsteft har vært en fantastisk nyttig og lærerik reise. Det å stå igjen som en av de fem finalistene er en stor anerkjennelse og validering av Edge Kayak Design, sier Edd Bjørke.

Les mer om Næringsteft her.


Edge Kayak Design AS, Ålesund

  • Har utviklet en freestyle havkajakk for surf og brottpadling, designet og produsert i Norge. Unik utforming gir den svært god stabilitet, og en lignende kajakk finnes ikke i dagens marked. Kommer på markedet sommeren 2023.
  • Gründere Edd Bjørke, Bjørn Eilertsen, Linda Eilertsen Hatmosøy. Styreleder Anders Bjørnerem. En av fem finalister i Næringsteft, Sparebanken Møres unike kompetansereise og gründer-konkurranse med 2.3 millioner kroner i premiepotten og en million til vinneren. 
  • Vinneren kunngjøres på Børs og Bacalao 16.mars som du også kan følge på stream.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement