Gå til sbm.no
Foto: Piotr Cabaj

Mennesker, musikk og kultur i spektakulær Sunnmørsnatur

Verdens vakreste musikkfestival

Den årlige festivalen for klassisk musikk i vår region, Fjord Cadenza, har sitt utgangspunkt i Skodje og blir kalt for verdens vakreste musikkfestival. Bakgrunnen for festivalen er samspillet mellom mennesker, musikk og kultur, pakket inn i vakker Sunnmørsnatur. Stor bredde av musikk med høy kvalitet er fokuset når 70 frivillige går sammen for å arrangere Fjord Cadenza.

Bredde, kvalitet og uforglemmelige musikalske opplevelser 
– Klassisk musikk er ryggraden for festivalen, sier Hallgeir Øvrebust som er styreleder i Fjord Cadenza, – med ulike innsmett av andre musikalske sjangrer skaper vi spektakulære opplevelser, tett på mennesker i fantastiske omgivelser. Konsertene kan være store eller små og arrangeres på mange ulike scener både ute og inne i hele regionen. 

– Crossoverkonsertene er veldig godt likt av publikum, disse tar utgangspunkt i en sjanger og går over i en annen. Slik kan en mikse noe gjenkjennbart med noe ikke så gjenkjennbart. Eksempelvis kan vi mikse inn popsjangeren ved å presentere Eva Weel Skram sammen med klassiske instrumenter eller Ole Edvard Antonsen sitt pop-program presentert i spesialskrevne arrangement sammen med strykeensemble. Med et stort orkester kan musikken bli presentert på en ny og større måte og gi oss uforglemmelige musikalske opplevelser.  

Konsertene kan være store eller små og arrangeres på mange ulike scener både ute og inne i hele regionen, forteller Hallgeir Øvrebust. Foto Piotr Cabaj.

Digitale arrangementer  – Vi er glade og stolte for at vi har klart å sette sammen et godt og variert program til tross for begrensningene det norske kulturlivet har fått grunnet koronasituasjonen, forteller Øvrebust. – I år har vi derfor presentert en rekke digitale arrangementer hvor konserter blir sendt i live stream. Dette har resultert i et større publikum enn det vi hadde forventet på en fysisk konsert. Via nettet har vi hatt mange tusen lyttere, og vi ser at dette gir nye muligheter som vi kan bygge videre på i fremtiden. 

– Hver søndag den siste tiden har vi gjennomført en kirketurné i alle de 16 kirkene i nye Ålesund kommune, forteller han videre, – kirkekonsertene har blitt sendt live via nettet. I tillegg til vakre musikalske opplevelser har vi presentert både kirkene og stedene.

– I dagens samfunn er det lett for at de unge overstimuleres av det visuelle. Inger Bakke.

En profesjonell arena for unge og lokale talenter – Hvert år har Fjord Cadenza et festivalorkester, forteller Øvrebust, – i år har vi valgt Trondheimssolistene. I samspill med orkesteret har vi en rekke solister i ulike settinger. Vi legger også til rette for at unge og lokale talenter skal få vokse og utfolde i samspill med de anerkjente internasjonale musikerne. Som en del av Fjord Cadenza gjennomfører vi et introkonsept for barn og unge som strekker seg gjennom hele året. 

– Gjennom introprogrammet vårt vil vi fornye publikummet for klassisk musikk, forteller Inger Bakke som brenner for at barn og unge skal få tid og rom til å lytte til musikken. Hun er ansvarlig for de 6 – 8 familiekonsertene som arrangeres gjennom året. Konsertene er tilrettelagt for de unge og legges til et tidspunkt som passer familier, nemlig lørdager kl. 12. Opplevelsen lar familien komme tett på musikken og instrumentene. Gjennom allsang og rytme involveres de unge og blir en del av de spennende konsertene. 

– Vi håndplukker sjokkerende gode musikere som presenterer et brett utvalg innen klassisk musikk. Like viktig er det at artistene byr på seg selv og har god kontakt med publikum. Disse arrangementene er gratis og avsluttes alltid med grøt til alle. 

– I dagens samfunn er det lett for at de unge overstimuleres av det visuelle, vi vil derfor ta vår del av ansvaret slik at barn kan utvikle sin musikalske bevissthet og kunnskap, sier Bakke videre. – Små, nære konserter i personlig møte med artistene gir barn og unge en raus og varm introduksjon til både opera, jazz og klassisk musikk. Innslagene er eksperimentelle og lekne og utfordrer både artister og publikum. Det er viktig å henge med i tiden, derfor kan vi lett kombinere opera med filmmusikk som barna kjenner for eksempel fra Frost. Slik skaper vi noe nytt. 

– Gjennom Fjord Cadenza og introprogrammet bygger vi også et fundament og tilhørighet i bygda Skodje. Vi har mange tilflyttere og ønsker å skape mangfold i en moderne og levende bygd gjennom å by på kulturell aktivitet. Vi er utrolig takknemlig for støtten vi får fra Sparebanken Møre, i tillegg til at de gir oss frie tøyler til organisering av arrangementene, avslutter Inger Bakke.  

Vi er utrolig stolte av å ha denne festivalen i vårt lokalområde, og har i forbindelse med samarbeidet lagt ekstra vekt nettopp på Introprogrammet som skal bidra til å rekruttere både nye utøvere og musikkelskere innen de klassiske sjangere, sier Hanne Risnes Alvestad i Sparebanken Møre

Frivillige lokale krefter
– Uten det enorme engasjementet fra de frivillige hadde vi aldri klart å arrangere verdens vakreste musikkfestival, understreker Hallgeir Øvrebust. – Pr. i dag har Fjord Cadenza ingen ansatte, forteller han, – vi har et etablert styre og en skikkelig god gjeng med 60 – 70 frivillige som står for den praktiske gjennomføringen. Midlene som kommer inn, går til artistene og andre direkte utgifter. Det skal likevel sies at festivalen er i utvikling og har vokst mye de siste årene. Derfor ønsker vi å kombinere frivillige og profesjonelle krefter med sponsorsamarbeid, slik som vi har vært så heldig å inngå med Sparebanken Møre. 

– Fjord Cadenza er en viktig møteplass og arena for formidling av klassisk musikk, sier Hanne Risnes Alvestad, som blir banksjef på Sparebanken Møres nye kontor på Digerneset som skal åpne i høst. – Festivalen har den uslåelige kombinasjonen av dyktige utøvere og formidlere, profesjonelle krefter og lovende talenter, et variert og spennende program for de fleste målgrupper og vakker musikk på nydelige lokasjoner. Vi er utrolig stolte av å ha denne festivalen i vårt lokalområde, og har i forbindelse med samarbeidet lagt ekstra vekt nettopp på Introprogrammet som skal bidra til å rekruttere både nye utøvere og musikkelskere innen de klassiske sjangere. 


Se årets Fjord Cadenza-program her: https://www.fjordcadenza.no/program 

Stikkord

Konserter

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement