Gå til sbm.no
Monja og Sindre Mjelva. Foto: Hotel Union, Tone Molnes

Kundehistorie

Årets bedrift og årets bryllup

Hotel Union Geiranger har snudd full pandemibrems til rekordomsetning. Hotellvert Sindre Mjelva mener Sparebanken Møre har vært viktig i omstillingen.

Hotel Union har hatt en hektisk vinter og vår. 90 rom er pusset opp de siste månedene for å gjøre klart til prinsessebryllupet den 31.august.

- Vi pusser opp hver vinter, men i år har det blitt flere rom enn vanlig, og vi har forsert en del tekniske prosjekter, sier Sindre som sammen med kona Monja Muren Mjelva er fjerde generasjon vertskap på hotellet som oldeforeldrene til Sindre, Julie og Karl, kjøpte i 1899.

Fra kraftverk til turistattraksjon 

 Den driftige Mjelva-familien startet i sin tid også bilfabrikk, kraftverk og komfyrfabrikk på stedet. Hotellet er bygd ut en rekke ganger og har i dag 197 gjesterom, en moderne kurs- og konferanseavdeling, svømmebasseng, ny toppetasje med 13 suiter, veteranbilutstilling, nattklubb, spa-avdeling og stadig nye tilbud ute og inne.

Årets bedrift 2023 

- Vi er stolte av å ha bli valgt som sted for prinsessebryllupet, og at vi i år ble kåret til «Årets Bedrift 2023» i Møre og Romsdal. Begge deler er en stor, stor fjær i hatten for oss, sier Sindre.

Prisen for Årets Bedrift får de blant annet for å ha skapt flere helårsarbeidsplasser som har gitt tilflytting til området. Med sine 63 årsverk er bedriften viktig for Geiranger som bare har 230 innbyggere.

Veteranbilutstillingen huser biler som ble benyttet for å vise turistene rundt i Geiranger på 1920- og 1930-talet.

Snudde tøffe år 

Det har vært noen tøffe år og store utfordringer for hotellet med så lange og sterke tradisjoner innen norsk reiseliv. Med koronapandemien forsvant gjestene over natten. Familiebedriften brukte krisetiden til å rigge seg for fremtiden. I kjølvannet av pandemien endret Union noe på konseptet fra å basere seg på store bussgrupper, til å satse på individuelle reisende som den største gruppen. Det har gitt svært gode resultater.

Digitalisering og boligbygging 

Covid-tiden ble brukt til å kurse og utdanne personalet og administrasjonen for å beholde de ansatte og kompetansen deres gjennom pandemien. De benyttes også tiden på teknologi, digitalisering og innovasjon i driftsoperative systemer.

Digitale løsninger betyr stordriftsfordeler og en mer effektiv og lønnsom drift på kort og lengre sikt. Sparebanken Møre så dette underveis, og gjorde hotell-ledelsen trygge i beslutningene. Fra 2020-2022 ble det bygget 24 nye 55 kvadratmeter store familieleiligheter for utleie. Det viste seg å være smart.

- Med gode helårsboliger for ansatte kunne vi redusere deltids ansatte, og øke andelen heltidsstillinger. Boligene har hatt stor betydning for å få tak i arbeidskraft ikke bare til hotellet, men også sårt savnet arbeidskraft som barnehageansatte, lærere og ledere. Antallet fastboende i Geiranger har økt med over 30 personer, forteller Sindre.

Utdanning, innovasjon og familieleiligheter ble en positiv «cocktail» som motiverte de ansatte til å fortsette under og etter pandemien. Sindre og Monja er veldig opptatt av sine ansatte og lokalsamfunnet de er en del av. Skal vi tro ryktene arbeides det med nok et boligprosjekt. 

Hotel Union har vært igjennom en stor omstilling de siste årene. Foto: Tone Molnes

Rekordomsetning

Hotellet hadde 25 fast ansatte før koronaen, nå er tallet doblet og vel så det. Året før pandemien var omsetningen 86 millioner, i 2022 passerte de for første gang 100 millioner og i 2023 ble rekordomsetningen 131 millioner kroner.

Bankens rolle i utviklingen   

- Sparebanken Møre stod last og brast med oss i vanskelige perioder som finanskrisen i 2009 og i Covid19-perioden. Vi har brukt Sparebanken Møre siden 1980-tallet fordi det er en lokal bank som kjenner oss og våre behov. Banken har både innsikt og forståelse for generasjonsbedriftstankegangen. Det er viktig for å møte både krevende og gode forretningsår over tid. Hele veien har vi hatt en tett og veldig god oppføling av rådgivere, forteller Sindre om bankens rolle og betydning for Hotel Union Geiranger.

- Union-gruppa representert ved Monja og Sindre har svært god innsikt i det de driver med - og hva som skal til for å lykkes i Geiranger, sier Magny Solnørdal, assisterende Banksjef Handel og Tjenesteytende i Sparebanken Møre.

Gode grunner til å velge oss

Magny Solnørdal er rådgiver for Hotel Union. Foto: Tony Hall

Sparre og tøye grenser 

 - Økningen i omsetning og antall ansatte krever at man strekker rammer og tøyer grenser før drift og organisasjonen setter seg. Det skaper både planlagte og uforutsette behov finansielt. Sparebanken Møre er med oss i gode og lange diskusjoner. Det har vært en dynamisk, kontinuerlig diskusjon med store åpenhet. Det har vært grunnlaget for å få på plass en drift som gir avkastning, mener Sindre.

Magny forteller også at samarbeidet er tuftet på gjensidig tillit og gode diskusjoner for å finne de beste løsningene, og etterspør banken noe, blir det raskt levert.

Hun legger ikke skjul på at det er spennende kunde å følge – ikke minst ved oppføringen av leilighetsbygget for ansatte, og gjennom den store renoveringen.

– Det står respekt av arbeidet som gjøres i Union-gruppa – et arbeid som gagner hele Geirangersamfunnet og Møre og Romsdal, og selvsagt blir det også spennende med bryllupet som skal skje, avslutter Magny.

Viktige og gode produkter for handel og tjenesteytende næringer

Utvider med camping 

 I januar i år kjøpte Hotel Union Fossen Camping i Geiranger med sine to bolighus, 14 hytter, låve, garasje og resepsjon. En strategisk vurdering av beliggenhet, tomteutvikling, og muligheten til å gi et bredere produktsortiment for hotellet, er bakgrunnen for oppkjøpet.

- Vi så også at det ga oss muligheten til en til to flere helårsansatte. Oppstarten var litt humpete, men det ser bra ut nå. Vi lærer hele tiden, sier Sindre.

Prinsessebryllupet 

Med en «dronningsalong», hotellsuiter med navn «Kongen» og «Dronningen», kunst av Dronning Sonja og bilder av kongeparet, er det ikke første gang hotellet tar imot kongelige gjester. Men årets arrangement blir svært.

- Det er krevende og spennende, og vi gleder oss. At prinsessebryllupet blir lagt til oss, viser at bitte lille Geiranger fremdeles er en verdensmetropol som kan ta imot slik omfattende arrangement, avslutter Sindre.

Bygda som snart er klar for årets bryllup. Foto: Tone Molnes

Vi bidrar til at våre næringslivskunder lykkes

For å være en pådriver for skaperkraft må vi sette oss ekstra godt inn i hverdagen til våre næringslivskunder, akkurat der de holder til. For kunnskap skaper suksesser.

Se alt vi kan hjelpe deg og din bedrift med.

Flere artikler i kategorien Næringsliv