Gå til sbm.no
Tre personer sitter i sofa, fire personer stående. Kvinner og menn. Foto: SMP Brand Studio

Disse gründerne er i Næringsteft-finalen:

En million i sikte

Close race, stor spenning og mange svette hender. Slik var stemningen på PIR da 12 semifinalister ble til fem finalister i Sparebanken Møres gründer-konkurranse Næringsteft.

Det var uhyre jevnt mellom kandidatene, og en særs vanskelig jobb for juryen å plukke ut de fem finalistene. En av dem vil få en kanonstart på sin gründervirksomhet som vinner av Næringsteft og en million kroner. Øvrige finalister får 200 000 kroner. Hvem som vinner blir klart 14.mars.

Helt i hundre 

- Overveldende og en anerkjennelse av våre forretningsideer. Dette betyr enormt mye og vil gjøre en spennende reise enda mer spennende. Vi har lært utrolig mye om hvordan vi kan utvikle våre ideer til å bli bra butikk. Jeg har lyst til å klemme alle som er her!

Det var noen av de umiddelbare reaksjonene fra de fem finalistene som var helt i hundre. Dette kan være starten på noe stort for dem alle. 

Finalistene 

Bjørge Øre-Nese-Hals, Ålesund - et produkt som gjør det lettere å puste med nesen under trening. 

Digiports AS, Norddal - legger til rette for egeninspeksjon av shipping-containere ved hjelp av AI. 

Elle Kompetanse AS, Molde - en digital plattform for matching av fosterhjem og fosterbarn. 

Pengebalanse AS, Ålesund - øke kompetansen rundt personlig økonomi gjennom foredrag, kurs og en-til-en samtaler. 

Smartsense AS, Ålesund - en smart-løsning som skal optimalisere innsamling og håndtering av avfall gjennom batterifrie fyllenivå-sensorer. 

Les mer om finalistene her. 

Lykkelige finalister, som nå skal jobbe frem mot finalen 14. mars. Foto: SMP Brand Studio

Jevnt og vanskelig  

- Først på overtid klarte vi å bli enige. Det var høyt nivå, mange gode presentasjoner og et stort spenn i forretningsideene. Mye skal klaffe for å skape en økonomisk suksess, men flere av finalistene har et potensiale, mener årets ferske jurymedlem, Synne Dragsund Litlere, prinsipal industridesigner i Inventas.

I sine valg av finalistene har juryen lagt vekt på idé, bærekraft, forretningspotensiale og om de mener virksomheten kan utgjøre en viktig forskjell.

Verktøy for suksess 

Prosjektleder for Næringsteft Ruben Grongstad Kvalsvik, var også opptatt av at de som ikke nådde helt opp har alle forutsetninger for å lykkes: -Det er en enorm prestasjon å komme til semifinalen i Næringsteft, og dere har fått alle verktøyene dere trenger for å skape suksess-bedrifter, sa Ruben.


Lykkes langt over snittet 

Sparebanken Møre kan vise til knalltall for sin nyskapersatsing og gründerskole. En gjennomgang av status for tidligere Næringsteft-deltakere viser at de lykkes langt, langt over snittet for oppstartsbedrifter i Norge. For tidligere vinnere av Næringsteft har seieren åpnet dører og vært en kjempereferanse.

Enorm kompetansereise 

- Alle som har deltatt i Sparebanken Møres kompetansereise og gründer-konkurranse har fått med seg masse kunnskap for å stå best mulig rustet til å lykkes med egne selskaper og nyetableringer. Et stort apparat av eksperter på alle viktige fagfelt har bidratt i kompetansereisen som har vært helt gratis for deltakerne, forteller prosjektleder Ruben Grongstad Kvalsvik.

Midt i matfatet 

14. mars arrangerer Sparebanken Møres sin årlige Børs og Bacalao som er Norges største investorkonferanse. For en fullsatt sal av næringslivsfolk og investorer skal alle finalistene presentere sine ideer. Kanskje er de midt i matfatet for å skaffe seg mulige investorer. Etter presentasjonene annonseres vinneren av Næringsteft 2024.

Juryen i Næringsteft 2024. Foto: SMP Brand Studio

Årets jury:

Salgssjef ved Propell, Evy Beinset Bakken

Direktør Innovasjon Norge Møre og Romsdal, Helge Gjerde

Gründer og CEO Undervisningsplan, Karen Wiik

Leder Divisjon Næringsliv i Sparebanken Møre, Terje Krøvel

CEO for Volstad AS, Espen Volstad

Prinsipal industridesigner i Inventas, Synne Dragsund Litlere

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Næringsliv