EKTE GRÜNDERHISTORIER FRA NORDVESTLANDET
En kokk med konkurranseinstinkt og stjerner i øynene
Etter gull i kokke-OL og en solid karriere på Østlandet, ville Ronny Kolvik hjem til Sunnmøre. Her har han startet flere konsepter som har løftet regionen som matdestinasjon. Hva er suksessoppskriften?
– Jeg var ganske skolelei på ungdomsskolen, så jeg lurte på hva jeg skulle gjøre på videregående. Til slutt ble det hotell og næring, som det het den gang, forteller Ronny.
Han spilte fotball ved hver eneste ledige anledning og likte konkurransen som fulgte med. Når han begynte å lage mat på skolen, skjønte han fort at det var en hel del konkurranse i kokkefaget også.
– Jeg skjønte at dette var noe jeg kunne like, og så viste det seg at jeg var litt god til det i tillegg. Det gikk ikke lenge før jeg kranglet med læreren om det skulle være hvit eller sort pepper i kålrotstappen. For hvit pepper er ikke godt i det hele tatt, konstaterer han.
Starte bedrift? Det er raskt og enkelt å etablere bedrift med Oppstartspakken
Kjempet seg til toppen
Konkurranseinstinktet tok både han og kokkekollegaen fra Ålesund, Even Ramsvik, til kokkelandslaget i 2007. Etter bare ett år, ble Ronny den ferskeste OL-deltakeren i kokke-OL. Han tok gull.
– Det var en litt rar følelse. Jeg gikk opp der og var helt euforisk, og så kommer du hjem og drar på jobb igjen. Vi fikk et oppslag i VG, men så mye mer var det ikke, forteller Ronny.
Han tror ikke folk flest vet hvor mye arbeid som ligger bak en medalje i kokke-OL. Vi tror han har rett.
– Vi trente annenhver helg. I tillegg drev jeg restaurant og jobbet der i helgene også. Så jeg skulle gjerne hatt litt flere timer i døgnet i den perioden, sier han.
Har ikke jobbet for stjernene i seg selv
I dag driver Ronny Kolvik restauranten Bro Kystgastronomi i Ålesund sentrum. I tillegg til Norburk, en lokal aktør innen kantine og catering. Før han vendte snuten tilbake til Ålesund jobbet han imidlertid med så og si alle de store navnene i norsk kokkebransje. Som Eivind Hellstrøm og Terje Ness. Siden OL-gullet i 2008 har han også gjort seg fortjent til flere stjerner i Michelinguiden.
– Jeg har ikke vært en som har jobbet utelukkende for å få en stjerne. De siste 15 årene har jeg ønsket å lage veldig god mat, folkelig mat, og det er på en måte det jeg har gjort også, forklarer Ronny.
Etter å ha jobbet på anerkjente restauranter som Palace Grill og Arakataka i Oslo, ville altså Sunnmørs-kokken hjem. Selv om det er litt mindre stjernedryss og kokkemesterskap, har ikke Ronny jobbet mindre hardt etter returen.
– Å drive restaurant er mer enn å bare stå på kjøkkenet. Du må ha kontroll på alt og en mening om alt. Fra hvordan regningen blir levert, til hva som står i menyteksten. I tillegg må du ha kontroll på lagrene, vinkartet og bookingen. Det er utrolig mye å ta tak i når man driver restaurant, forteller han.
Vil du høre mer om kokkeeventyret til Ronny, Michelin-stjerner og sjokolademousse i bleie? Da er det bare å høre hele episoden i podkastserien SBM Starte bedrift.
Starte bedrift - hakket enklere
Næringsbasen til Sparebanken Møre som består av en gjeng dyktige rådgivere med ulik spisskompetanse. Her vil du få gode råd, veiledning og hjelp til å starte egen bedrift. Her finner du også en oppstartspakke som leveres i samarbeid med Conta, og mye annen nyttig informasjon.
Starte bedrift - en podkastserie fra Sparebanken Møre
Her får du bli med bak kulissene når vi snakker med gründere på Nordvestlandet. Gründerånden på Nordvestlandet er kjent langt utenfor landegrensene. Hva er det som er så spesielt med folka som starter bedrift akkurat her, og hva skal til for å lykkes? Det skal vi prøve å finne svar på.
Både gründere og rådgivere i Næringsbasen hos Sparebanken Møre deler erfaringer og tips som kan bidra til å gjøre din vei til egen bedrift hakket enklere. Kjenner du en lokal gründer vi bør ta en prat med? Ta gjerne kontakt med oss.