Gå til sbm.no
Vest AeroTech ble vinneren av årets Næringsteft. Foto: Tone Molnes

Knalltall for Sparebanken Møres nyskapersatsing:

Næringsteft-gründerne lykkes langt over snittet

Sparebanken Møre kan vise til knalltall for tidligere deltakere i det som er bankens store satsning på gründere og nyskapere — Næringsteft.

  • Etter 3 år overlevde kun 35 prosent av oppstartsbedriftene i Norge. Tallet for Næringsteft-deltakerne er hele 91 prosent. 
  • Etter 4 år viser nasjonale tall at bare 30 prosent av oppstartsbedriftene var i live. Tallet for Næringsteft er hele 82 prosent. 
  • Etter 5 år er det nasjonale tallet helt nede i 27 prosent, mens tilsvarende tall for de som har vært semifinalister i Næringsteft viser en overlevelsesrate på 83 prosent. 
  • Av totalt 66 semifinalister i Næringsteft siden starten, er kun 5 bedrifter ikke i drift.

Traff million-blinken
En av de mange Næringsteft-deltagerne som kan stå på terskelen til noe stort, er Jakob Furnes Haram og hans Vest Aero Tech. Han traff blink med sin mobile vannkanon og stakk av med seieren og en million kroner i siste Næringsteft. I potten for semifinalister og finalister ligger over to millioner. 

Les mer om Næringsteft.


Internasjonalt
Vannkanonen kan bli internasjonalt banebrytende for slukking av skogbranner. Ifølge juryen kan Jakobs løsning bekjempe et av vår tids største klima- og miljøproblemer på en langt mer effektiv måte enn i dag.  

God referanse
– Seieren åpner dører og er en god referanse. I det videre arbeidet er også millionen gull verdt, sier den 27 år gamle gründeren og helikopterpiloten som forlot bakken i noen sekunder da han ble utropt som vinner sammen med samboer og med-gründer Dorrit Larsen.

Jakob Haram og hans Vest Aero Tech traff blink med sin mobile vannkanon. Foto: Brand Studio Nordvest

Ubetalelig gründer-løp
Ålesunderen som er bosatt i Kristiansund, tvilte seg med i Næringsteft. Litt usikker på verdien av det hele og om han hadde tid og kapasitet.

– I dag er jeg sjeleglad for at vi ble med. Har du en god ide så ta deg tid til Næringsteft-løpet. Du får tilgang på hele øko-systemet for nyskaping og fagkunnskap på de områdene du trenger for å lykkes. Du får inspirerende hjelp til å utvikle forretningsideen fra dyktige mentorer og folk som selv har lykkes som gründere, sier Jakob.

Tett på de gode hjelperne
I Næringsteft kommer deltakerne tett på ressursene. Ocean Supreme, Havnevik, Converto, Kvale, Pir og Twoday stiller med solid fagkompetanse og dyktige mentorer. NTNU og kunnskapsparkene Vindel, Protomore og ÅKP bidrar med undervisning og er gode rådgivere for nyskaperne underveis. 

Øker sjansene
De imponerende tallene fra Næringsteft er hentet fra en studie av alle semifinalistene som har vært med siden starten. Mentor i Næringsteft og rådgiver i Converto, Linn Aasestrand, mener tallene viser at Næringsteft har en stor verdi for unge gründer-bedrifter, og øker sjansene for å lykkes der så mange feiler. Næringsteft gir deltagerne en unik verktøykasse og utviklingsreise.

– At over 80 prosent av semifinalistene fremdeles er i drift fem år etter deltakelsen er svært gledelig, sier Linn.

Fra venstre: Adrian Krogsæter, Emil Sæther og Sunniva Slotsvik i Rebellhuset. Foto: Brand Studio Nordvest

Rebellhuset
En av semifinalistene som lever i beste velgående og vokser er Rebellhuset i Ålesund, en Cowork eller arbeids-hub retta mot kreative yrker. Over tre etasjer er det kafe butikk, verksted, galleri, kontorer og møtelokaler. Nesten 30 personer og 20 firmaer har huset som arbeidsted. Nå skal det utvides med nye lokaler slik at Rebellhuset kan boltre seg på nærmere 1000 kvm midt i sentrum.

Kvartetten bak driften av de ideelle aksjeselskapet Emil Sæther, Sunniva Slotsvik, Adrian Krogsæter og Ole-Martin Sæthermoen har selv huset som arbeidsplass for egne virksomheter.

Ble mer profesjonelle
– Næringsteft har gjort oss langt mer profesjonelle. Vi har fått helt ny kunnskap i økonomi, regnskapsføring, markedsføring – vi har kort sagt blitt langt mer business-orienterte, sier Adrian Krogsæter og Sunniva Slotsvik om sine erfaringer.

Uansett hvor du er i løypa med din grunder-virksomhet, kan de ikke se for seg en situasjon hvor det å være med på Næringsteft er en dårlig ide. 

De faglige seminarene og foredragene frem til konkurransedelen, var en stor aha-opplevelse, sier Sunniva Slotsvik i Rebellhuset.

Vet du minst lærer du mest
– Jeg lærer mest når jeg er blant folk som kan ting jeg ikke kan. Den erkjennelsen gjorde Næringsteft til en kunnskapsreise for meg, forteller Adrian.

– Nettopp. Du er på mange måter en vinner hvis du er den i rommet som vet minst. Da ligger du veldig godt an til å bli den som lærer mest. Så det er bare å suge til seg det man får av kunnskap og det er helt gratis, sier Emil Sæther.

Summen av det hele
Den største verdien mener de er summen av det hele: Kompetanseøkningen, erfaringer i møte med folk som sitter i samme båt, fellesskapet og nettverket man skaffer seg. Sunniva mener at de som ønsker å etablere noe eget, også vil ha stor nytte av Næringsteft selv om de ikke blir med i konkurransen. De faglige seminarene og foredragene frem til konkurransedelen, var en stor aha-opplevelse for henne.

Krevende
Adrian og Sunniva legger ikke skjul på at konkurransedelen krever at du må ha tid og energi. Du må være åpen for tilbakemeldinger og du blir «veldig knadd».

– Er du med hele veien vil du få veldig mye ut av det, men vær forberedt på at det også kommer til å kreve mye av deg. Men det er verdt det, mener de to.

Viktigere enn noen gang
Ifølge undersøkelser ønsker færre unge å etablere noe eget. Entreprenørskap-aktiviteten er lavere enn før koronatiden. Derfor er gründer-satsinger som Næringsteft viktigere enn noen gang. Regjeringen vil styrke innsatsen for oppstart- og vekstselskap med 220 millioner – 70 av disse går til Innovasjon Norge.

– Gründerne er helt avgjørende for omstillingen av norsk økonomi og bærekraftig framtidig verdiskaping, sier Ruben Kvalsvik, Seniorrådgiver i Sparebanken Møre og Prosjektleder for Næringsteft.

Dette er Næringsteft:

  • Et intensiv gründerkurs hvor målet er at flere gründere skal lykkes med ideen sin. 
  • Deltakerne får innføring i entreprenørskap, kundeforståelse, merkevare, markedsføring, salg, økonomi, finansiering, juss, bærekraft og forretningsplaner – de viktigste fagområdene du trenger som gründer. 
  • Kursene er gratis og åpne for alle som melder seg på – dette er en del av Sparebanken Møres samfunnsbidrag. 
  • Etter fagseminarene kan deltakerne sende inn søknad om å bli med som semifinalister. De 12 beste blir plukket ut og blir med videre. 
  • Alle semifinalistene får 50.000 kroner hver, finalistene 200.000 kroner og vinneren én million kroner til videreutvikling av sin ide. 
  • En stor del av suksessen til Næringsteft er de gode hjelperne: Akademia er med, kunnskapsparkene, og flere lokale bedrifter som er genuint opptatt av lokal nyskaping og utvikling. 
  • Disse partnerne stiller med mentorer og ressurspersoner for at deltakerne skal få den beste drahjelpen for å lykkes. 

Flere artikler i kategorien Næringsliv