Gå til sbm.no

Semifinalistene klare:

– Kjempehøyt nivå

Svært høyt nivå, svært mange gode forretningsideer og en svært vanskelig jobb for juryen.
Slik oppsummerer jurymedlem Olbjørn Kvernberg valget av de 15 semifinalistene som går videre i Sparebanken Møres gründerkonkurranse NÆRINGSTEFT hvor en million kroner venter på vinneren.

Semifinalistene får hver 50 000 kroner, inkubatorplass og mentorhjelp fra bankens samarbeidspartnere. Og er med i kampen om de tre finaleplassene.

Vanskelige valg
– Med så mange fantastisk gode kandidater, så stor kreativitet, bredde og innovative løsninger, ble det en svært krevende jobb for oss ni i juryen å plukke ut 15 semifinalister av i alt 38 kandidater, sier Kvernberg.

64 med på reisen

Det var i alt 64 deltakere som meldte seg på årets NÆRINGSTEFT og som ble med på kompetansereisen frem til konkurransedelen. 38 av de 64 kandidatene følte seg klare til å ta med seg sine forretningsideer til gründerkonkurransen.

Ideer med stort potensial
Han er dypt imponert over nivået, og mener juryen ble presenter for mange kandidater og forretningsideer med stort potensial til å kunne lykkes.

Olbjørn Kvernberg er en av ni jurymedlemmer, og blir inspirert av all kreativiteten og skaperevnen til deltakerne i Næringsteft.

Med-gründer
Moldenseren er styreleder og daglig leder i Calidris AS. Han er utdannet elektroingeniør, har 30 års fartstid i IT-bransjen, primært innenfor programvare. De senere årene har Olbjørn også vært med-gründer og investor i en rekke lokale selskaper i forskjellige bransjer i Molderegionen.

Nyskapende og grønt 
Det er mange elementer juryen skal vurdere for å plukke ut de beste ideene, som at det skal være nyskapende, grønt og bærekraftig, realiserbart og at det finnes et marked for ideen der ute. Og at kandidaten eller teamet viser at de har gjennomføringsevne.

Det er en utfordring å velge ut 15 semifinalister når det er så gode kandidater.

Samstemt jury
– Her var det absolutt flere enn de 15 som kunne ha vært plukket ut, men vi er nå satt til å gjøre et valg. Lett var det som sagt ikke, men etter at vi hadde snakket og diskutert en del sammen, var det en ganske samstemt jury, forteller Kvernberg.

Ble kjempeinspirert
Det er første gang han sitter i juryen for Næringsteft, og han synes det er en fantastisk artig opplevelse og erfaring.

– Her var det så mye bra at selv en 69 år gammel gründer og investor som meg ble skikkelig inspirert, sier Olbjørn Kvernberg og ler.

Nyskapende
– Hva har så langt imponert deg mest?

– Den store spennvidden, den store bredden og mangfoldet av nyskapende ideer, og hvor opptatt kandidatene er av den grønne delen og bærekraft i sine ideer. Jeg ble også imponert over hvor dyktige kandidatene var til å presentere sine forretningsideer, sier Kvernberg.

Stor bredde
Både i alder, kjønn, geografi, og næringer var det stor bredde. Kvernberg forteller at de klassiske næringene her i fylket som marin og maritimt var representert, men også at det var mange gründer-ideen helt utenom disse næringene. Han nevner blant annet nye digitale plattformer, nye apper, digital sosialisering og møteplasser, og optimalisering av bærekraftig transport.

– Hvis det vi har sett i dag speiler noe av evnen til nyskaping som finnes i fylket, så lover det veldig godt for fremtiden, mener Olbjørn Kvernberg.

Linda Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre er prosjektleder for Næringsteft for fjerde år på rad. Denne sesongen har alle møtepunktene vært nettbasert.

Hårfine avgjørelser
Prosjektleder for NÆRINGSTEFT, Linda Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre, vet at mange dyktige nyskapere med gode ideer nå er skuffet og lei seg for at de ikke nådde opp, og legger ikke skjul på at det var hårfine avgjørelser, men at man måtte ta et valg.

Vis oss at vi tok feil
– At årets Næringsteft går digitalt betyr at vi ikke har møtt deltagerne. Jeg skulle så gjerne ha sagt direkte til de som ikke gikk videre at det ikke betyr at deres forretningsideer er dårlige. Jeg føler med dem. Men som jeg har sagt før; stå på og vis oss at vi tok feil. Kanskje kan man endre noen knepp på forretningsideen og stille enda sterkere til neste års NÆRINGSTEFT, sier prosjektlederen som også er fagsjef for Kommunikasjon & Samfunnsansvar i Sparebanken Møre.

PS: Nå skal de 15 semifinalistene konkurrere om tre finaleplasser. 17.mars er det duket for finale som blir streamet live fra Øygardshallen på Giske.

Følg med når 15 blir til 3 finalister!

Følg med på finalen i Næringsteft!

Dette er semifinalistene 

De 15 semifinalistene som går videre i NÆRINGSTEFT og skal kjempe om en million kroner er:
  • Corron AS, Molde, hovedgründer Aleksander Rise Galla: Smarte Anoder - en anode som gjennom sensorikk gir deg full kontroll på korrosjonsbeskyttelse av stålkonstruksjoner.
  • DIPAI AS, Ålesund, hovedgründer André Listou Ellefsen: Et unikt prediktivt vedlikeholdsystem basert på dyp maskinlæring for den maritime industrien.
  • Exotek AS, Ålesund, hovedgründer Sigurd Groven: Utvikling og salg av helelektrisk terrengående firehjuling for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
  • Gjelstenlia Hengekøyepark, Vestnes, hovedgründer Heidi Gjelsten: Hengekøyepark med mange spennende aktiviteter i ett unikt, lett tilgjengelig område.
  • Htou AS («Home to you»), Molde, hovedgründer Ivar Heggem: Gjøre netthandelen for matvarer og pakker sømløs for alle involverte.
  • Inseanergy AS, Sande, hovedgründer Jan Erik Våge Klepp: Vi hjelper kunder å ta del i det grønne skiftet ved gjenbruk av flyteringer og fornybar solenergi
  • Lade AS, Ålesund, hovedgründer Terje Lade: Vindskip verdas grønaste bilfrakteskip.
  • Leah Refillery AS, Molde, hovedgründer Eko W. Eidhammer: Økologisk dagligvarer butikk i løsvekt.
  • Less, Ålesund, hovedgründer Georg Deocariza: Lansere en universell kvitteringsapp med en tilhørende QR-kode skjerm som alle butikker kan koble til sitt eksisterende system gjennom en enkel «plug and start» - integrasjon.
  • Marconnect AS, Sykkylven, hovedgründer Tor P. Mørkeseth: Et armbånd, en databehandler og et kontrollpanel som kommuniserer og registrerer data i sann tid i beredskapssituasjoner, brann, ulykker, fall over bord og oversikt hvor mannskap, passasjerer og besøkende befinner seg.
  • NOSTEC, Hareid, hovedgründer Lars Brekke: Innovative løsninger for overføring av fornybar energi fra land til skip. 
  • Ocean Visioneering AS, Ålesund, hovedgründer Unni Grebstad: Fremtidens digitale møteplasser for næringslivet i VR som vil muliggjøre branding og nettverksbygging.
  • Piwot AS, Ålesund, hovedgründer Cathrin Ødegård: Våre samarbeidsprosjekter og tjenester hjelper norske designprodusenter som ønsker å vokse, med økt salg og leveranse gjennom gode handleopplevelser for sluttkunder i internasjonale markeder.
  • Tombs Foundry AS, Volda, hovedgründer Are Berge: Brettspill og skikkelig dårlige vitser.
  • Virtual Escapes AS, Kristiansund, hovedgründer Mildrid Djupvik: A global solution to reduce CO2 emissions of employee travel, from commutes to international travel.                        

Dette er juryen

  • Olbjørn Kvernberg, styreleder og daglig leder i Calidris AS
  • Vanja Langsåvold Braute, direktør Scandic Seilet og Scandic Alexandra Molde
  • Helge Gjerde, direktør Innovasjon Norge
  • Inger Johanne Langeland, eier og daglig leder Daaeskogen eiendom AS
  • Lars Berg Giskeødegård, seriegründer Momentium
  • Maria Lilly Flakk, markedsdirektør Flakk Gruppen
  • Olav Holst Dyrnes, partner og investeringsdirektør Kverva AS
  • Britt Flo, daglig leder Molde Næringsforum
  • Terje Krøvel, leder Næringsliv Sparebanken Møre

Dette er NÆRINGSTEFT

  • En kompetansereise og gründerkonkurranse med en samlet premiepott på over 2 millioner kroner.
  • Vinneren får 1 million kroner
  • Deltakerne får bli med på en unik kompetansereise sammen med mentorer fra Converto, Kvale, Pir, Vest, Visma, NTNU, ProtoMore, Vindel, ÅKP og Sparebanken Møre.
  • 15 semifinalister får 50.000 kroner hver, mentoring og tilbud om 3 måneders gratis inkubatorplass hos valgfri kunnskapspark.
  • Av 15 semifinalister går 3 videre til finalen 17.mars som sendes live fra Øygardshallen på Giske.
  • Vinneren får 1 million kroner, 2. og 3. plass får hver 200.000 kroner i tillegg til pengene fra semifinalen.
  • NÆRINGSTEFT ble etablert av Sparebanken Møre i 2017, og blir arrangert for fjerde gang i 2020/21.
  • NÆRINGSTEFT er for alle typer bransjer og alle typer ideer. Det eneste kravet er at bedriften er i tidlig fase, at ideen er nyskapende og bærekraftig, og at selskapet har eller vil få forretningsadresse på Nordvestlandet.
  • NÆRINGSTEFT 2021 er en hel-digital kompetansereise på grunn av Covid-19. 

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement