Gå til sbm.no
Martin Helseth er klar for OL i Paris. Foto: Arve Helseth

Plastrydderen fra Ålesund:

Klar for OL

Han er fra Ålesund, er norsk roer på landslaget, har plastrydding som hobby - og nå er han tatt ut til å representere Norge under Sommer-OL 2024 i Paris.

Akkurat nå befinner han seg i Italia for å trene og gjøre seg klar til OL i Paris, der han skal ro dobbel sculler sammen med Kjetil Borch. I tillegg til å være god på vannet er han for oss i Sparebanken Møre kanskje mest kjent for sin innsats under vann.

 

Sikter høyt

Martins makker i OL er Kjetil Borch som har to OL-medaljer fra før. Kjetil og Martin har aldri konkurrert internasjonalt sammen, men har levert gode resultater på trening og er på god vei mot flytfølelsen. Frem til OL er det trening og hvile som står på agendaen.

- Vi sikter høyt, så ser vi hvor vi lander. Først mot finale, så mot medalje, forteller Martin.

 

Livet på og under vann

Martin har drevet med roing siden har var 11 år, og det meste av det Martin driver med har en tilknytning til havet.

- Jeg elsker alt av vannaktiviteter, og har mine største naturopplevelser under overflaten. Jeg følger med stor interesse med på alt fra fiskeriforvaltning til artslære og teknologi som kan føre havnæringene i en mer bærekraftig retning. Jeg tror man kan bli flinkere til å ta vare på havet dersom man selv bruker tid på og under vann. Det er en fantastisk verden, forteller Martin.

 

Når Martin ikke sitter oppå vannet finner du han ofte under vannet – på jakt etter det som naturlig ikke hører til der. Her fra en tur til Ålesund i januar. Foto: Vasco Pinhol

Stolt samarbeidspartner

- Vi lar oss imponere av det Martin får til, både som roer – men ikke minst den innsatsen han legger ned under vann, forteller Morten Alnes Grundstad, som er ansvarlig for samarbeidsavtaler i Sparebanken Møre.

Sparebanken Møre heier på handlekraftige tiltak som er med på å skape en bærekraftig utvikling i samfunnet.

- Vi samarbeider med Martin på grunn av hans miljøengasjement, ryddedugnader og frivillige arbeid. Dette gjør at han også kan opprettholde satsningen som roer, og nå skal han til OL! Vi gleder oss, og er klare til å heie engasjert på Martin under OL, sier Morten.

Fra null til førti tonn

Fra å starte i det små med rydding av plast ble til slutt Martin helt bitt av basillen, og har også der skapt store resultater. 

- Da covid brøt ut ble treningsleiren med landslaget avbrutt. Uten en plan for hva jeg skulle bruke tiden min på startet jeg en ryddespleis. Dette endte med at jeg sommeren 2020 ryddet over syv tonn søppel fra havet, forteller Martin.  

Siden den gang har ryddeprosjektene hans vokst i størrelse og omfang, og har blitt like mye en livsstil som en hobby. Mengden ryddet søppel har nå kommet opp i over 40 tonn, i samarbeid med ulike organisasjoner.

 - Det er vanvittig kult å ha med lokalbanken på ryddelaget! Som fridykker på Sunnmøre er vi bortskjemt med fin natur under vann. Opplevelsen av å være under vann ødelegges av kjøleskap, hagemøbler, bildekk, engangsplast, tapte fiskeredskaper og alt mulig som ikke hører hjemme i sjøen, forteller Martin engasjert. 

Martin har bidratt til at over 40 tonn med søppel er ryddet fra havet de siste årene. Foto: privat

Havets ro

Kontrastene til livet på vannet som roer med et sterkt prestasjonspress til roen som finnes under vann er stort.

- Det er veldig fint å ha funnet et prosjekt jeg føler gir mening på et høyere nivå enn bare å dyrke egoet i idretten. Samtidig gir tiden i sjøen meg pusterom der jeg senker skuldrene. Ingenting haster og jeg kan bare være til stede i øyeblikket, forteller Martin.

Etter OL har Martin mange planer på kryss og tvers av Norge både med fridykkerkurs, ryddeaksjoner og foredrag.  

- Men først er det OL som er i fokus. Jeg synes det er veldig kjekt at lokalbanken er med å heie på meg, og på oss, og vi håper vi klarer å levere et godt resultat, avslutter Martin.

  

Vi ønsker Martin lykke til i OL!

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement