Gå til sbm.no
To konservatorer fra Nasjonalmuseet jobber med frisene. Foto: Viktoria Winge

Sigurd Winge:

Båtfrisen i Parken Kulturhus i Ålesund

Deler av Sigurd Winges båtfrise ble hentet til åpningen av kulturhuset i Ålesund i 1998. Nå henger endelig den komplette 30 meter lange båtfrisen på plass til 25 års jubileet til Parken Kulturhus.

Sparebanken Møre har bidratt med midler til prosjektet som har hatt navnet «Gjenforeningen av Båtfrisen» på Parken Kulturhus. Skuespiller og barnebarn av Sigurd Winge, Viktoria Winge, uttrykker stor takknemlighet for at det nå er mulig å fullføre gjenforeningen.

På langtidslån fra Nasjonalmuseet
Fra starten av var det meningen at hele kunstverket skulle henge på kulturhuset, men slik ble det ikke. Årsaken er muligens at de fem siste bitene var laget av sårbart materiale som glass, porselen og skifer. Disse delene er nå restaurert av Nasjonalmuseet og er gitt på langtidslån til Parken kulturhus. Til Nytt i Uka forteller Eirik Botten Nicolaysen, kurator for «Sigurd Winge – Frem i lyset», at så langt han kjenner til har ikke båtfrisen hengt oppe i sin helhet siden en hovedutstilling om Sigurd Winge på Nasjonalmuseet i 1978. 

Historien om kunstverket og Sigurd Winge i artikkelen i Nytt i Uka kan du lese her.

Gjenforeningen skal feires
Lørdag 1. juli skal gjenforeningen av dette bemerkelsesverdige kunstverket, som en gang prydet Norges paviljong ved Verdensutstillingen i New York i 1939, feires på Parken Kulturhus i Ålesund. Feiringen inkluderer en utstilling dedikert til kunstnerne Olav Strømme, Rolf Nesch og Sigurd Winge, samt en spesialkomponert lydinstallasjon av Nikolai Winge - Sigurd Winges barnebarn. 

Her kan du se noen bilder fra monteringen av Båtfrisen i Parken Kulturhus.

2. juni ankom 30 meter med verdifull kunst til kulturhuset i Ålesund.
Her er alle verkene plassert utover scenegulvet i kulturhuset - og snart klare til å heises på plass.
Her ser du Dagfinn Bjørge som jubler når tredje del av verket er hengt opp!
Kunstteknikker Anders Engnæs til venstre jobber med opphengssystemer, mens konservator Katharina Kruck konserverer på høyre side.
Oppheng i de ulike etasjene er klart og kurator Eirik Botten Nicolaysen beundrer resultatet.
Jobben er fullført og gjengen som har gjort jobben er fornøyd.

Sammen gir vi tilbake
TEFT - Samfunnsutbyttet har samfunnsnytte og det er derfor vi gjør det.  Det går til arenaer for innovasjon, fritidsaktiviteter, kultur og felles framtidsprosjekt på Nordvestlandet. Les mer om Sparebanken Møres samfunnsengasjement her.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement