Gå til sbm.no
Jubelscene med konfetti og vinneren av Næringsteft 2021, Sugurd Groven. I bakgrunnen står representanter fra Sparebanken Møre.Foto. Fuglefjellet/Havnevik

Sigurd og Exotek vant NÆRINGSTEFT

En million og full rulle!

Rullestolgründeren Sigurd Groven (43) måtte spørre om det var sant da han og selskapet Exotek gikk helt til topps og vant en million kroner i Sparebanken Møres kunnskapsreise og nyskaper-konkurranse.

– Dette betyr så mye på så mange plan, forteller en utrolig glad og stolt Sigurd Groven som ble lam fra brystet og ned i en sykkelulykke i 2015.

Nå satser gründeren alt på å utvikle en helelektrisk firhjuling med ekstremt fremkommelighet i terrenget for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Ålesund-bedriften Exotek sammen med sine medgründere Mattias Storvestre og Eelco Van Weerdhuizen.

Mistet seg selv
– Jeg var så utrolig aktiv og full av energi da ulykken skjedde. Jeg mistet på mange måter meg selv og identiteten min da jeg ble lam. I tunge stunder fryktet jeg fremtiden. Jeg følte yrkeslivet mitt var kjørt, at uføretrygd var det neste. Det er en boost for meg personlig og mentalt at jeg har lykkes. Jeg føler meg veldig oppløftet og ser positivt på fremtiden, sier den åpne og oppriktige fembarnsfaren fra Skodje.

Kan «gunne» på
Seieren og premiepengene betyr enormt for fremdriften og utviklingen av Exotek. Nå blir det full rulle og penger til innkjøp av nødvendig produksjonsutstyr, rammer, verktøy og elektronikk. De kan opprettholde momentium og «gunne» på for å utvikle Exotek.

– Og vi tror seieren kan være gull verdt også i forhold til investorer, sier Sigurd.

Sigurd Groven omtaler medgründer Mattias Storvestre som en tusenkunstner og en ekte Reodor Felgen. Her er han på fjelltur sammen med samboeren Kirsti Svinø i det elektriske kjøretøyet han har bygd om og forbedret. (Privat foto)

Ulykken
Sykkel er en av Sigurds store lidenskaper. Det endret livet hans fullstendig i juni 2015. På tur ned i bratt terreng med noen sykkelvenner, mistet han kontrollen og kjørte rett i et tre med hodet først. Sigurd ble lam fra brystet og ned.

– Jeg var ved bevissthet, men med mine nevrologi-kunnskaper som fysioterapeut forstod jeg at dette var alvor, forteller Sigurd om ulykken i nærheten av familiehytta på Vågå.

Holdt ikke mål
Etter ulykken skaffet han seg en elektrisk terrengående rullestol for å henge med fem aktive og sykkel-entusiastiske barn ut på tur.

– Jeg fant fort ut at den doningen ikke holdt mål. Både fremkommeligheten, motorkraften og styringa var for dårlig. Jeg studerte alt jeg kom over av elektriske terrengående firhjulinger og skjønte at her var det et hull i markedet, forteller Sigurd om det som ble opptakten til gründersatsinga.

Traff medgründer
Gjennom en camp for ryggmargsskade i regi av Sunnaas-stiftelsen, traff han flymekanikeren Mattias Storvestre og samboeren hans, som ble lam etter en bilulykke. Hun hadde samme terrengkjøretøy som Sigurd, men i motsetning til hans modell hadde Mattias fullstendig bygd om og forbedret kjøretøyet til samboeren.

Fembarnsfar og glad i friluftsliv. Sigurd Groven har klare tanker om hva som kreves av et elektrisk terrenggående kjøretøy.(Privat foto)

Åpnet en ny verden
– Han modifiserte min på samme måte. Kjøretøyet ble plukket fra hverandre og bygd opp igjen med både firehjulstrekk og bedre rekkevidde. Det var helt utrolig! Det åpnet en helt ny verden for meg, og jeg skjønte umiddelbart hvor enormt mye dette kunne bety for livskvalitet, frihetsfølelse og friluftsgleden for andre i min situasjon, forteller Sigurd.

Store ambisjoner
Sammen med Mattias etablerte han selskapet Exotek AS i 2020. Bare via omtale har de forhåndsolgt fem maskiner og har 20 personer på venteliste. Markedet er i første omgang rullestolbrukere, men ambisjonene er store og de ser også muligheter innen turistnæringa, noen nisjemarkeder og et internasjonalt marked. De er fast bestemt på å lykkes selv om det vil kreve hardt arbeid, stayerevne og store investeringer.

Utfordringer
– Motorisert ferdsel i terrenget er en utfordring i forhold til et marked utover rullestolbrukere, men vi ser at det stadig åpnes opp for bruk av elsykkel i terreng og natur, og mener det da også må gjelde denne typen kjøretøy, sier Sigurd.

Internasjonalt
De har alt utviklet en prototype, to personer er ansatt på fulltid og en tredje på deltid. Målet er å skape mange arbeidsplasser og satse også internasjonalt. Sigurd stortrives i gründer-rollen.

Fantastisk kunnskapsreise Han beskriver kunnskapsreisen i Sparebanken Møres NÆRINGSTEFT som vanvittig bra, og at de blant annet har fått utviklet en god forretningsplan.

– Selv om vi ikke hadde vunnet, var kunnskapsreisen og mentor-hjelpen gull verdt. Jeg anbefaler alle nyskapere og gründere å delta. Her har alle alt å vinne, mener Sigurd Groven.

Egne erfaringer
Nå håper han å lykkes som gründer med produkter basert på egne, smertefulle erfaringer.

– Dette er noe jeg er kapabel til å satse hundre prosent på, samtidig som jeg kan bidra til å gjøre livet lettere og mer fremkommelig for andre. En perfekt match, tror Sigurd Groven.  

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement