Gå til sbm.no
Ung kvinne arbeider med å håndkolorere et grafisk trykk i sitt atelier.Foto: Marius Beck Dahle

TEFT-stipend 2023:

En million til 20 unge talent

TEFT-stipend er Sparebanken Møres heiarop til unge talent som ønsker å satse og videreutvikle talentet sitt til noe mer. I år deler banken ut stipend på femti tusen kroner til 10 talent innen kultur og 10 innen idrett.

- Vi er utrolig stolte over å få lov til å gjøre stas på disse flotte og hardtarbeidende unge menneskene, og vi håper at stipendet kan være med på å motivere til videre innsats, sier Elisabeth Blomvik, leder for Divisjon personmarked i Sparebanken Møre.

Lokal skaperglede
Sparebanken Møre har støttet opp om unges oppvekstkår gjennom å være en aktiv bidragsyter til lag, organisasjoner og aktiviteter på Nordvestlandet i mange, mange år. Siden 2007 har banken også delt ut stipend til flere hundre talent fra regionen. TEFT-stipend er et talentstipend for idrett og kultur, og er rettet mot enkeltpersoner i alderen 15-35 år. Nivået blant søkerne er høyt, og tidligere erfaring levner liten tvil om at bidraget har stor betydning for videre karriere.

Tidligere mottakere av stipendet inspirerer
Flere av de tidligere mottakerne har vært ledende innen sine felt og har oppnådd imponerende resultat. De har talent og har vist vilje og teft til å nå langt, samtidig som de er gode rollemodeller for de rundt seg. Ragnhild Mowinkel, Synnøve Solemdal og Karsten Warholm er alle både verdensmestere og mottakere av talentstipendet. Operasanger Bror Magnus Tødenes, og de tre stjernene Sigrid Solbakk Raabe, Amanda Tennfjord og Ingrid Helene Håvik har også fått TEFT-stipend fra Sparebanken Møre.

Rekordmange søknader
I år fikk Sparebanken Møre inn hele 158 søknader til TEFT-stipend, - og det er ny rekord. Søkerne har alle utmerket seg på høyt nivå innen sitt område. I år blir stipendene på til sammen 1.000.000 kroner fordelt på 20 lovende unge talent.


– Når du er skikkelig god til noe, er det naturlig at du få litt ekstra oppmerksomhet, sier Elisabeth Blomvik.

Her er årets mottakere av TEFT-stipend fra Sparebanken Møre

TEFT-stipend går til 10 talent innen kultur og 10 innen idrett, og hver får 50.000 kroner.

F.v.: André Miguel Bertelsen Drege, Andreas Nilssen Lande, Astri Lillebø Walsh og Astrid Vidhammer.

André Miguel Bertelsen Drege (24), Stranda: Landeveissykling
En dedikert syklist som har hatt god treningsmoral over lengre tid. Han viser til gode oppnådde resultater både som lag og individuelt og har mange flere store mål som syklist.

Andreas Nilssen Lande (17), Ålesund: Taekwondo
Andreas brenner for idretten sin, er på landslaget og skal i år være med på Europamesterskap i Romania og i Verdensmesterskap i Finland. Han bruker deler av fritiden sin som instruktør for og er en fin inspirasjonskilde i klubbmiljøet sitt. Viser allerede gode resultater.

Astri Lillebø Walsh (15), Ulsteinvik: Svømmer
Parasvømmer siden 2021. Før det konkurrerte hun sammen med funksjonsfriske selv om hun har et handikapp. Dedikert svømmer som har mange gode resultater. 2022 var et spesielt år for henne med 5 gullmedaljer under UM + bestemannspremie og 1 gull og 6 sølv i NM.

Astrid Vidhammer (20), Sjøholt: Klassisk trombone
Astrid har fått til utrolig mye på tross av sin unge alder. Hun har vært synlig i korpsmiljøet lokalt og i tillegg utviklet seg til å bli drivende dyktig på eget instrument. Med klare mål og visjon for framtiden har hun grunnlaget for å bli en veldig god trombonist.

F.v.: August Nikolai Kristiansen Cancino, Borghild Oline Holstad, Eirik Stave og Eline Rafteseth.

August Nikolai Kristiansen Cancino (22), Averøy: Utøvende musiker, slagverk
August Nikolai er en dyktig og målrettet trommeslager. Han har spilt trommer siden han var 7 år og spiller nå i band sammen med Odin Landbakk, var medlem av Gullplogen i Hans Majestets Garde (de beste trommeslagerne i Garden), vært med Garden på Norgesturne og spilt med Fay Wildenhagen i Oslo Spektrum under minnesmarkeringen for 22. juli, - for å nevne noe.

Borghild Oline Holstad (17), Hareid: Friidrett, kortdistanse og lengde
En dedikert utøver som trener seriøst, og har mulighet for å nå langt. Hun konkurrerer i distansene 60, 100 og 200 m og lengde, og kan vise til mange gode resultater allerede. Positiv person som tar godt vare på de andre utøverne i klubben og kretsen, og fikk Ungdommens Kulturpris i 2022 fra Hareid kommune med begrunnelse i godt forbilde og gode idrettsprestasjoner. 

Eirik Stave (18), Ørsta: Piano
Eirik er aktiv i lokalt musikkmiljø, og har høstet mye anerkjennelse. Hann har også vært på solistkonkurransen på Fjord Cadenza noen ganger, og har jobbet målrettet i mange år.

Eline Rafteseth (29), Vestnes: Komponering og utøvende musikk, kontrabass og elbass
Eline har en spennende og allsidig bakgrunn og har fokus på å løfte unge og talentfulle kvinnelige musikere gjennom flere konkrete tiltak. Hun er en svært kreativ og hardtarbeidende musiker, som ønsker å satse mer på å komponere, og er i startgropa her. 

F.v.: Emil Aslaksen Røed, Emil Rademacher Krogsæter, Guro Hammer Røn og Inga Pernille Vold.

Emil Aslaksen Røed (17), Molde: Langrenn, randonee og skyrunning
Emil er en spennende utøver i flere skigrener.Han har oppnådd toppresultater innen langrenn i Norge i NC jr. i tillegg til randonee internasjonalt, og leder NC 18 år i Norge og er nylig tatt ut til VM. Har også topp plasseringer i Skyrunning VM.

Emil Rademacher Krogsæter (18), Tomrefjord: Klassisk tuba
Både Emil og broren har begynt å opparbeide seg et godt renomme. Emil har fått oppmerksomhet for sin musikalitet i hele Norge, har deltatt på en rekke festivaler og gjort det bra i nasjonale konkurranser.

Guro Hammer Røn (19), Ålesund: Fotball
Guro er en talentfull og dedikert fotballspiller som drømmer om å kunne leve av fotballen i utlandet om noen år. Hun er fast på aldersbestemt landslag, vinner av sølv i EM i fjor for J19 (som 18 åring) og har levert en solid sesong for AaFK Fortuna.

Inga Pernille Vold (24), Tjørvåg: Trearbeid og møbelsnekring
Hun er dyktig i faget sitt og vant gull i Yrkes-NM i møbelsnekkerfaget. Hun er tatt ut til å være en del av Det Norske Yrkeslandslaget som skal delta på Yrkes-EM i Gdansk i Polen nå i 2023. Hun ønsker å fordype seg i faghistorie og materiallære, videreutvikle teknikker og kombinere det med egne kreative ideer - for å ta gamle møbelsnekkerteknikker videre til utradisjonelle uttrykksformer.

F.v. : Janne Urkegjerde, Johannes Tylden, Leah Støren og Malin Indergård.

Janne Urkegjerde (18), Stranda: Norsk folkemusikk, fele
Janne er målrettet, har en tydelig og langsiktig plan og har allerede oppnådd mye. Musikken hennes er i et landskap som ligger langt fra det som er «mainstream», men med mye historie. Viktig å ta vare på de unge som har lyst å formidle denne sjangeren og kulturen videre.

Johannes Tylden (17), Kristiansund: Bassklarinett
En dedikert ung musiker som ønsker å satse på sin store lidenskap musikk. Han viser til mange gode prestasjoner og drømmen er å få jobb i et fullprofesjonelt orkester som for eksempel Oslo Filharmoniske orkester eller Kringkastingsorkesteret.

Leah Støren (20), Molde: Functional fitness
Leah har mål om å bli verdensmester i åpen klasse for kvinner - og med innstillinga "er det mulig for andre - så er det mulig for meg" - så kan det skje. Hun stiller i år som junior i senior NM ettersom hun er første kvalifiserte utøver til NM i både ungdoms- og seniorklassen. Hun har flere gode resultater å vise til og følger et regime og en god plan for hvordan hun skal nå målene sine.

Malin Indergård (18), Molde: Ski og randonee
Malin sikter høyt og har høye ambisjoner, klare mål og planer. Hun konkurrerer både i randonee sprint, vertikal, individuell og mix-stafett. Kan vise til imponerende resultater både nasjonalt og internasjonalt. Fikk 5. plass i VM nylig.

F.v.: Sander Rød, Tom Ole Elgsaas, Torje Seljeset og Åsmund Arnesen Farstad.

Sander Rød (18), Aukra: Keeper og keepertrener
Sander er en dyktig, engasjert keeper som brenner for keeperrollen. Samtidig som han drømmer om å bli en best mulig keeper sjøl, ønsker han også å bli en best mulig keepertrener for barn og ungdom. Viser til resultater som keeper på nasjonalt nivå G16 og G19 og har spilt kamper i 4. div Nordmøre og Romsdal.

Tom Ole Elgsaas (33), Kristiansund: Dirigent for kor orkester og korps
Tom har en enorm stå på-vilje. Å skulle bli profesjonell dirigent krever enorm dedikasjon. Han fikk anerkjennelse nasjonalt gjennom prinsesse Astrid-konkurransen og Dirigentløftet og det ser ut til at han er på riktig vei for kunne etablere seg som en profesjonell dirigent.

Torje Seljeset (18), Hornindal: Idrett - kombinert
Torje sitt mål er å bli verdens beste kombinertløper, - som betyr gull i både VM og OL. Han kan allerede vise til svært imponerende resultater med bla 1. plass i NM for junior og 9. plass i VM for junior.

Åsmund Arnesen Farstad (21), Volda: Folkemusikk, trad.musikk – fele og hardingfele
Åsmund har deltatt på Ålesund orkesterskole i mange år. Han er en helt fantastisk musiker på hardingfele og er både moden, dedikert og kunnskapsrik. Han brenner for å forvalte en viktig tradisjon, han lærer seg håndverket, og han er også opptatt av å videreutvikle sjangeren. 

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement