Gå til sbm.no
Teamet i Vest Aero Tech AS består av Jacob Furnes Haram , hans samboer Dorrit Larsen som er instruktør innen maritim sikkerhet og beredskap, og Kristian Brage Sætre, industriell ingeniør.

Årets nyskaper:

En million til gründer-Jacob (27)

Helikopterpiloten og gründeren Jacob Furnes Haram flyr høyt etter at han og resten av teamet i Vest Aero Tech AS gikk helt til topps i Sparebanken Møres Næringsteft.

– Det føles helt uvirkelig. Seieren og pengene betyr enormt mye for vårt videre arbeid, sier 27-åringen fra Ålesund som nå bor i Kristiansund hvor Vest Aero Tech AS er hjemmehørende. Seieren i Sparebanken Møres gründerkonkurranse sikrer selskapet en million kroner inn på konto.

Vil bekjempe skogbranner verden over
Jacob og teamet har lansert en løsning som vil banebrytende for slukking av skogbranner verden over: En mobil vannkanon som kan flyttes på enkelt og trygt uten bakkemannskap, og som gir effektiv og konstant vanntilførsel til skogbranner. Dagens løsninger er lite effektive, risikofylte, kostbare og enormt ressurskrevende.  

Juryens begrunnelse
– Gjennom vinnerens løsning kan et av vår tids største klima- og miljøproblemer bekjempes på en langt mer effektiv måte enn i dag. I løsningen ligger et potensial til å utgjøre en markant forskjell både for å berge liv og begrense skade. De har tatt tak i et stort, globalt samfunnsproblem i sin innovasjon. Vest Aero Tech kan utvikle seg til å bli en vekstbedrift med et stort internasjonalt marked, heter det blant annet i begrunnelsen fra juryen.

Teamet har imponert
Vinneren i Næringsteft ble kåret torsdag kveld foran et publikum på hele 500 investorer, finans- og næringslivsfolk på landets største investorkonferanse, Sparebanken Møres Børs & Bacalao. Teamet i Vest Aero Tech AS består av Jacob, hans samboer Dorrit Larsen som er instruktør innen maritim sikkerhet og beredskap, og Kristian Brage Sætre, industriell ingeniør.

Teamet har imponert juryen i Sparebanken Møres unike kompetansereise og gründerkonkurranse Næringsteft med sin gjennomføringsevne og testing av tidlig prototype. De har også kommet godt i gang med å utvikle partnerskap med ledende aktører.

Enorm utfordring
Skogbranner er en enorm utfordring som skaper store ødeleggelser og kan forårsake store utslipp av klimagasser. Ca. 339 000 mennesker dør årlig av røyken fra skogbranner (Environmental Health Perspectives). Ifølge FNs klimapanel har skogbrannfaren økt betydelig siden 1970-årene på grunn av klimaendringene. 

Her er alle fem finalistene. Foto: SMP Brand Studio250.000 kroner i pengepremie til alle finaleteamene

De fire andre gründerteamene som var med helt inn i finalen fikk hver kr 250.000 som de kan bruke i sin videre utvikling.

Tingvoll Ull, Tingvoll: Arnar Lyche, Rose Bergslid og Madlen Behrendt
Produksjon av norske, naturfarga ullklær. Kjøper ull fra norske sauer direkte fra bonden, vaska, karda og spunnet og strikka i Norge. Bygger en helnorsk verdikjede i en tekstilbransje som i dag er en av verdens minst bærekraftige bransjer. Bruker kun ullas naturlige farger.

Edge Kayak Design AS, Ålesund: Bjørn Eilertsen, Linda-Mari Eilertsen Hatmosøy og Edd Bjørke
Har utviklet en freestyle havkajakk for surf og brottpadling, designet og produsert i Norge. Unik utforming gir den svært god stabilitet, og en lignende kajakk finnes ikke i dagens marked. Kommer på markedet sommeren 2023. 

Dugano, Ulsteinvik: Kathrin Fjørtoft, Ole Petter Fjørtoft og Ellen Skodjevåg Bø
Utviklet en unik digital løsning for effektiv dugnadshandel. En digital tjeneste for idrett og kultur som skal styrke økonomien og bidra til at alle barn og unge får like muligheter. Vil være en betydelig medspiller i ethvert lokalsamfunn.

Agriris AS, Tingvoll: Anniken Fure Stensrud, Erik Fure Stensrud og Armin Berecki
Automatisk spiredyrkemaskin – verdens første i sitt slag - som gir deg 500 gram ferske terapeutiske spirer på kun 4-6 dager. Designet som et tidløst møbel, enkel å rengjøre og 100 prosent automatisk.


Dette er Næringsteft:

  • Næringsteft er et akseleratorprogram og unik kompetansereise for gründere i ide- og oppstartsfasen.
  • Av 50 påmeldte ideer gikk 12 bedrifter videre til semifinalen der premien var 50 000 kroner og tre måneders gratis inkubatorplass hos valgfri kunnskapspark.
  • En total premiepott på 2.3 millioner kroner: 50.000 til hver av semifinalistene, 250.000 til finalistene og 1 million går til vinneren av Næringsteft.
  • I år var det fem finalister og vinneren ble kåret på Sparebanken Møres Børs og Bacalao, en av Norges største investorkonferanser.

Næringsteft gjennomføres i samarbeid med: 

TEFT-lab  |  ProtoMore  |  Vindel  |  ÅKP |  Converto  |  Kvale  |  Ocean Supreme  |  PIR  |  Twoday Avento  |  Vest Studio  


Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement