Gå til sbm.no
Finalister i Næringsteft 2023, Agriris AS fra Tingvoll. Anniken Fure Stensrud og Erik Fure Stensrud. Armin Berecki var ikke til stede.

Næringsteft finalist:

Første i verden

Gründerens egne helseplager ga opphav til verdens første automatiske spiredyrkemaskin som gjør det enkelt for alle å dyrke perfekt hjemme.

Maskinen er designet som et tidløst møbel, og har sikret Agriris AS fra øko-kommunen Tingvoll en prestisjetung finaleplass i Sparebanken Møres gründer-konkurranse Næringsteft. Vinneren får en million kroner.

Imponerte
Den automatiske spiredyrkemaskinen AutoSprout gir deg 500 gram ferske terapeutiske spirer på to til seks dager. Den faglig tunge juryen i Næringsteft lot seg imponere, og spår både Agriris og de fire andre finalistene en lysende framtid.

Klappet og klart
– AutoSprout er vårt første produkt. En prototype er ferdig utviklet, produsenter står klare, verdikjeden er på plass og vi forbereder lansering, forteller Eirik Brandt Fure Stensrud med blant annet en master of science (i entreprenørskap og innovasjon) fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Den automatiske spiredyrkemaskinen AutoSprout gir deg 500 gram ferske terapeutiske spirer på to til seks dager.

Øko-kommune
Eirik og Anniken er mann og kone gründere som har flyttet fra Oslo til øko-kommunen Tingvoll på Nordmøre. Eirik jobber på heltid med Agriris, Anniken jobber fulltid som rådgiver på økologisk landbruk ved NORSØK (Norsk senter for økologisk landbruk). Og datteren Iris på to år har bidratt til firmanavnet.

De beskriver seg selv som en mat-teknologisk familie som brenner for sammenhengen mellom helse og økologisk landbruk ved å dyrke og konsumere lokal antiinflammatorisk (betennelsesdempende) mat.

Hadde helseplager
For noen få år siden slet Eirik med mageproblemer, allergier, hodepine og utbrenthet. Frustrert over mangel på løsninger i konvensjonell medisin, bestemte han seg for å finne en varig og helbredende løsning.

– Etter hvert oppdaget vi den kraften antiinflammatorisk mat, spesielt spirer, har til å helbrede og transformere kroppene våre, forteller Eirik.

Super næring
Spirer kan ha opptil 100 ganger mer næring enn en fullvokst grønnsak. Så hvorfor er ikke spirer da en selvfølgelig del av alle sitt daglige kosthold, var spørsmålet Eirik stilte seg selv.  Kanskje har man forsøkt å dyrke selv, men med dårlig resultat. Eller kjøpt dyre spirer i butikken hvor prisen ikke reflekterte kvaliteten.

Enkelt for alle
– Vi ønsket derfor å gjøre det så enkelt som mulig for alle å dyrke spirer hjemme med et perfekt resultat. Og vår løsning ble altså verdens første automatiske spiredyrkemaskin, forklarer Eirik.

Den er 100 prosent automatisk, enkel å rengjøre og har et minimalistisk og tidløst design. Uansett hvilke forutsetninger du har, gir den deg en fersk batch uten at du må være til stede eller redd for at spirene blir dårlige, ifølge Eirik.

Mat som medisin
Agriris vil jobbe for å gjøre det enklere å integrere funksjonelle og sunne matvarer i vår travle livsstil. Eirik og Anniken er opptatt av mat som medisin, og mener mange matvarer som er lett tilgjengelige gjennom dagligvarebutikkene, ikke er optimale for helsa vår.

Verdens første automatiske spiredyrkemaskin skal selges via nettet som også vil bli et samfunn for de mange som er opptatt av sammenhengen mellom helse, mat som medisin og økologisk mat.

Les mer om Næringsteft her.


Agriris AS, Tingvoll

  • Automatisk spiredyrkemaskin – verdens første i sitt slag - som gir deg 500 gram ferske terapeutiske spirer på kun 4-6 dager. Designet som et tidløst møbel, enkel å rengjøre og 100 prosent automatisk.
  • Gründere Anniken Fure Stensrud, Eirik Fure Stensrud og Armin Berecki.
  • En av fem finalister i Næringsteft, Sparebanken Møres unike kompetansereise og gründer-konkurranse med 2.3 millioner kroner i premiepotten og en million til vinneren. 
  • Vinneren kunngjøres på Børs og Bacalao 16.mars som du også kan følge på stream.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement