Gå til sbm.no
– Man må tørre å satse, men også tåle å gå på trynet flere ganger, mener gründer Jan-Tore Holen

Conta-gründeren

Gikk på trynet flere ganger

Bak suksessen ligger flere konkurser for gründer Jan-Tore Holen. Nå vil han hjelpe andre gründere, og har stor sans for Sparebanken Møres gründerkonkurranse og unike kompetansereise Næringsteft.

– Jeg bruker å si at konkursene jeg har vært igjennom, trolig er den største enkeltårsaken til at jeg har lykkes i dag. Man må tørre å satse, men også tåle å gå på trynet flere ganger, forteller 39-åringen fra Sula på Sunnmøre om sin gründervirksomhet.

Næringsteft
8. november ble Sparebanken Møres Næringsteft kickstartet, den sjette i rekken. Over 100 deltagere fra hele fylket drømmer om å lykkes med nettopp sine forretningsideer gjennom bankens gründerkonkurranse og kompetansereise. I premiepotten ligger 2,3 millioner kroner. 50 ideer skal konkurrere om førsteprisen på en million kroner. Vinneren kåres i mars.

Klassisk feil
– Det er tøft å lykkes som gründer selv om man jobber hardt for det. Det var først i mitt 10. selskap at jeg knakk koden, forteller Jan-Tore Holen som i dag er CEO for suksessen Conta Group, og som jobber for å gjøre det enklere for andre å drive for seg selv.

Da han startet som gründer var han en ung, litt naiv fyr, som hadde tunnelsyn på den gode ideen. Han så ikke alt det andre som måtte til for å lykkes; som økonomi, regnskap, budsjett og likviditet.

– Jeg gikk rett i en av de klassiske gründer-fellene, sier Jan-Tore.

Begynte i tenårene
Han har alltid vært på jakt etter å skape noe eget. Det begynte allerede i tenårene da han som DJ i hjembygda arrangerte flere større konserter til stor begeistring for lokalbefolkningen på Sula.

– Jeg alltid visst at det er gründer jeg skal være. Har du en ide du tror på, eller en business du ønsker å starte, så bare gjør det. Det krever mye jobb, men følelsen av å skape og drive er en god følelse, sier Jan-Tore Holen.

CEO Jan-Tore Holen (t.v), Stian Andersen og Anders Skjetne fra Conta.

Conta-suksess
Conta sitt regnskapssystem har i dag over 53.000 betalende abonnenter, og har bikket over 100 millioner i årlig abonnementstinntekter. Det er et av de mest brukte regnskapssystemene på markedet, og konsernet har nettopp passert 90 ansatte.

– Vi har også lansert et eget lønnssystem som i sin helhet er utviklet i Fremmerholen i Ålesund. På litt over et år har teamet vokst fra tre til 21 ansatte. Nye produkter og tjenester lanseres det kommende året, forteller Jan-Tore.

Vil hjelpe andre
Seriegründeren har gjennom årene etablert flere titalls bedrifter innen ulike bransjer. Nå har han startet investeringsselskapet Pilea AS.

– Jeg vil hjelpe andre som vil opp og frem, og som brenner for å skape noe. Målet mitt er å gjøre Pilea til et betydelig investeringsselskap, sier gründeren som deltagerne i Næringsteft får møte gjennom hans økonomikurs for nyetablerere. I sine kurs trekker han gjerne frem sine egne erfaringer, feil, tabber og suksesser.

Som bank treffer vi mennesker med store drømmer og nye idéer hver eneste dag, og Næringsteft er et viktig virkemiddel for næringsutvikling, forteller administrerende direktør i Sparebanken Møre Trond Lars Nydal.


Sparebanken Møre
Det å skulle starte for seg selv er krevende nok. Når en i tillegg har en innovativ idé som krever utvikling før en er klar til å gå ut i markedet, så kan det for mange virke uoverkommelig.

– Ikke bare skal en utvikle produktet, men i starten skal en også inneha alle roller i selskapet selv eller sammen med en med-gründer. Men her er mange gode hjelpere på veien, og gjennom Næringsteft ønsker vi å introdusere disse for gründerne, forteller prosjektleder Linda Rafteseth Grimstad om bakgrunnen for Næringsteft.

For sjette år på rad inviterer Sparebanken Møre nyskapere på Nordvestlandet til Næringsteft - et akseleratorprogram for oppstartsbedrifter i tidlig fase. Næringsteftsesongen starter opp i november og avsluttes med finale under Børs og Bacalao den 16. mars 2023.

Planlegg for vekst
Hun mener at dersom en planlegger for vekst fra starten av, og rigger seg riktig, så frigjør en både tid og kapital til å kunne jobbe med utvikling fremfor problemløsning på et senere tidspunkt. Ved å koble på et ekspertpanel allerede fra starten av håper banken med Næringsteft å kunne bidra til å få fart på både idé- og selskapautvikling.


Jan-Tores  råd

 • Tør å satse! Har du en god ide så gjør noe med den.
 • Ha nok «cash». Manglende likviditet er den største årsaken til at gründerbedrifter går konkurs. Starter du blakk blir du bare blakkere og blakkere.
 • Bruk banken aktivt som rådgiver og sparringspartner i prosessen.
 • Velg aksjeselskap fremfor enkeltpersonforetak. Det gjør risikoen mindre for deg som privatperson og passer best til firmaer som ønsker å vokse.
 • Ha stålkontroll på alt administrativt. Lag budsjett og registrer alt av kvitteringer i regnskapet og send fakturaer med en gang.
 • Bygg nettverk og ikke vær redd for å spørre om hjelp!

Næringsteft er ikke bare en konkurranse, men også en enorm kompetansereise for nyetablerere. Linda Rafteseth Grimstad er prosjektleder for Sparebanken Møres «gründerskole» med 2.3 millioner i premiepotten.


Næringsteft

Et akseleratorprogram for deg i idé- og oppstartsfasen, tettpakket med kunnskap, fellesskap, mentoring og mulighet for å vinne 1 million kroner til din forretningsidé. Programmet er for gründere med nyskapende idéer, i alle bransjer, og kriteriene for deltagelse er:

 • Du har en forretningsidé som er nyskapende og bærekraftig
 • Idéen har ikke vært presentert i Næringsteft-semifinalen tidligere
 • Du har, eller har planer om å skaffe det dedikert team
 • Du har startet, eller har planer om å starte et selskap.
 • Selskapet ikke eldre enn fire år, og har eller vil få forretningsadresse på Nordvestlandet

Les mer om Næringsteft her.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement