Gå til sbm.no
På akademiet handler det om realforskning, teknologi og friluftsliv. Mellom 80 og 90 prosent av elevene fullfører Dale Oen Academy. 95 prosent av disse går til videregåendeopplæring i skole, som lærlinger eller ut i jobber.

Med gave fra Sparebanken Møre

Redder ungdom fra å havne utenfor

Dalen Oen Academy blir etablert i Ålesund. Akademiet skal hindre frafall i skolen og gi ungdom som føler seg utenfor troen på seg selv.

Akademiet som nå er etablert i Oslo, Bergen og i Øygarden utenfor Bergen, leverer svært gode resultater: 9 av 10 begynner på skole etter året på Dale Oen Academy. Akademiet er i dag redningen for flere tusen unge.

Takker banken
– Takk til banken for helhjertet støtte. Vi gleder oss stort til å komme i gang i Ålesund. Vi er helt avhengige av gode støttespillere som Sparebanken Møre – og andre - for selv å kunne være støttespillere for ungdom som sliter, sier Robin Dale Oen.

Blant støttespillerne og bidragsyterne er også Kronprinsparet og Kronprinsparets støttefond hvor stiftelsen er en del av porteføljen.

Fire millioner
Sparebanken Møre gir fire millioner kroner til etablering og drift i Ålesund. De pengene er gull verdt for realiseringen, og det jobbes nå med å få med så mange bidragsytere som mulig. Akademiet starter opp på Stafsethneset i Ålesund, og den første klassen er i gang i august neste år.

– Det har alltid gått akkurat, men aldri bedre enn akkurat, og det er fortsatt akkurat sånn, sier Dale Oen med et lite smil om de økonomiske utfordringene som ligger bak de fantastiske resultatene som akademiet leverer.

Døde brått
Dale Oen Academy er en del av stiftelsen Dale Oen Experience som Robin etablerte etter at lillebroren og toppsvømmeren Alexander Dale Oen døde brått under et treningsopphold i US like før OL i 2021. Brødrene reiste jorden rundt sammen som toppidrettsutøvere, og var godt i gang med drømmer, tanker og ideer om å opprette en organisasjon hvor barn og unge skulle oppleve mestring.

– Alex og jeg var svært klar over hvor privilegerte vi var. Derfor ønsket vi å gi ungdom som hadde det vanskelig mestringsopplevelser, finne frem til sitt talent, troen på seg selv, sprenge grenser og lære dem at det umulige er mulig, forteller Robin Dale Oen.

For ungdommen og Alex
Han var langt nede etter lillebrorens brå død, men med kona Vibeke som pådriver bestemte han seg for å realisere prosjektet. For Alex, og for ungdommene. Robin og Vibeke pantsatte huset og kjøpte senteret i Øygarden i 2013. Siden har det bare blitt mer og mer.

Nå ti år senere har 70 000 barn og unge vært med på aktiviteter i regi av Dale Oen Experience, enten ved Fritidssenteret som ble bygd på Alex og Robins hjemsted Øygarden, på ski over Hardangervidda eller på krevende seilturer.

Gode resultater
Dalen Oen Academy ble etablert i 2017 og er et alternativt 11. skoleår for ungdom mellom 15 og 20 år. Det er et heldagstilbud for ungdom som har falt utenfor skolen, for ungdom som ønsker et modningssår før videregående, eller som forberedelse til arbeidslivet. På akademiet handler det om realforskning, teknologi og friluftsliv. Mellom 80 og 90 prosent av elevene fullfører Dale Oen Academy. 95 prosent av disse går til videregåendeopplæring i skole, som lærlinger eller ut i jobber.

– Ungdommene som gjennomfører akademiet har alle ressurser. Det gjelder bare å finne ut hvordan de skal brukes. Og det er fantastisk å se hvordan de utviklet seg det året de er hos oss, forteller Robin Dale Oen.

Dale Oen Academy er en del av stiftelsen Dale Oen Experience, som Robin etablerte etter at lillebroren og toppsvømmeren Alexander Dale Oen døde brått under et treningsopphold i US like før OL i 2021.

Sosial bærekraft
De som har gjennomført akademiet kan fortelle om et eventyrlig år, og Linda Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre, mener det er fantastisk for banken å kunne bidra til denne etableringen.

– Vi ønsker ikke et samfunn hvor noen unge er utenfor og noen innenfor. Dalen Oen leverer svært gode resultater, og prosjektet er viktig for den satsingen vi har på bærekraft. Her handler det om sosial bærekraft og «Leave No One Behind», sier Linda som jobber med kommunikasjon og samfunnsansvar i Sparebanken Møre.

Her kan du lese mer om Dale Oen Academy og alle de ulike aktivitetene som i løpet av skoleåret skal bygge karakter og ikke gi karakterer.

Smilet i øynene
– Det er som sagt tøft å få det til å gå rundt rent økonomisk, men å se smilet i øynene på disse guttene og jentene når de skjønner at de kan mestre, er helt ubetalelig, mener Robin Dale Oen.

Sosialentreprenøren som var en av innlederne på kick off til Sparebanken Møres Næringsteft, er Fellow av Explorers Club I USA, Offiser i forsvaret, med flere år som instruktør for de norske spesialsoldatene og Coach i Norges svømmeforbund. Robin har utdanning fra forsvaret, høyskolen i Bergen (HIB), Olympiatoppen og NTNU i Trondheim.


Vil du vite mer om Sparebanken Møres samfunnsengasjement? Les mer her.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement