Gå til sbm.no
15 åringene Alexander og Martine ved småbåthavnaAlexander Johansen Thomas og Martine Nergård Tynes var to av ungdommene som stemte.

Banken lot 15-åringene bestemme:

Se hvem 08'erne ga pengene til

Rundt 550 unge på Nordvestlandet benyttet muligheten til å være «banksjefer» for en dag og dele ut samfunnsutbytte.

Mental Helse Ungdom, Sykehusklovnene og Røde Kors - Ferie for Alle var de tre organisasjonene som ungdommene født i 2008 kunne gi penger til. Alle tre er frivillige organisasjoner som jobber for å lete frem smilet og latteren hos barn og unge, og kanskje gjøre livet litt lettere for mange av dem.

Bra respons
– Vi er veldig godt fornøyde med responsen. Dette viser at ungdommene bryr seg og er opptatt av å utgjøre en forskjell. Som sparebank har vi mulighet til å dele overskuddet vårt med gode formål i nærområdet, og gjennom denne aktiviteten får også 15-åringene et innblikk i bankens samfunnsansvar, sier Anette Maaseide, banksjef i Sula. 

Martine og Alexanders valg
To 08’ere som har vært med å stemme er Martine Nergård Tynes og Alexander Johansen Thomas. De har allerede hatt noen uker sommerferie, og til høsten starter de på siste året på Sula Ungdomsskole i Langevåg. Felles for begge er at de har valgt noe som skal gjøre dagen bedre for noen andre.

– Jeg stemte på Røde Kors sitt Ferie for Alle-tilbud, forteller Alexander, og legger til at han synes det er flott at flere kan få være med på en ferieopplevelse, selv om de normalt ikke ville hatt muligheten til det. Her gjør Røde Kors en viktig jobb som jeg vil skal få støtte fra Sparebanken Møre, sier Alexander.

Den organisasjonen som får Martines stemme og dermed 300 kroner, er Sykehusklovnene. – Det er viktig for meg at ungene som må bruke tid på sykehuset også får en fin opplevelse. Det kan være vanskelig å være syk, og det kan være vondt på mange måter, så de fortjener en oppmuntring, sier Martine.

08'erne kunne velge mellom de tre organisasjonene Mental Helse Ungdom, Sykehusklovnene og Røde Kors - Ferie for Alle.

Jubel
Alle de tre organisasjonene er jublende glade for bidragene og opplegget til Sparebanken Møre, som i år ble gjennomført for tredje gang. Tidligere fikk alle unge kunder i konfirmasjonsalderen en gave fra banken. Nå får de 300 kroner pluss 300 kroner til som de kunne gi videre til en av organisasjonene ved å stemme på en av de tre.

Alle vinnere
– Stemmene ble ganske jevnt fordelt, så her er alle vinnere, sier Anette Maaseide, og forteller at alle tre organisasjonene var sikret 50 000 kroner i bunn, som et bidrag fra banken før avstemmingen startet.

Slik ble resultatet
Mental Helse Ungdom fikk flest stemmer, 249, og dermed 124 700 bidragskroner inn på konto. Sykehusklovnene fikk 170 stemmer og 101 000 kroner og Røde Kors – Ferie for Alle fikk 128 stemmer og 88 400 kroner.

– Opplegget til Sparebanken Møre er en fin læring for unge om samfunnsansvar
Marianne Grøthe Lund, leder for innsamling hos Sykehusklovnene. 

Glade klovner
– Bidraget fra 15-åringene og Sparebanken Møre de tre siste årene gjør at vi kan opprettholde aktiviteten vår. På ett år utgjør dette rundt 40 dagsbesøk med sykehusklovnene og at rundt 400 barn har fått verdens beste reseptfrie medisin – helt uten bivirkninger, sier Marianne Grøthe Lund, leder for innsamling hos Sykehusklovnene.

Rørende
Marianne synes det er rørende at unge engasjerer seg for andre barn og unge. Og flott å kunne sette seg inn i hvordan andre kan oppleve det å være på sykehus og forstå at det kan være en utfordrende situasjon når man kanskje er engstelig, har vondt eller savner venner og lek og moro.

– Opplegget til Sparebanken Møre er en fin læring for unge om samfunnsansvar, så fin at det burde adopteres av alle landets sparebanker, mener Marianne Grøthe Lund.

Tøffere tider
Røde Kors – Ferie for Alle tilbyr barnefamilier gode opplevelser de ellers ikke ville hatt muligheter til. Flere barnefamilier har opplevd enda vanskeligere økonomiske utfordringer det siste året. Dette medfører at drømmen om en familieferie kan virke enda mer uoppnåelig enn tidligere for mange. Vi applauderer bankens flotte initiativ, og er takknemlig for rausheten og engasjementet som 15-åringer her viser.

Vil ha med flere
- Etter tilbakemeldinger fra deltagere har vi lagt to av turene i 2023 til Berkåk, som ikke har like lang reisevei som sommerturene, forteller Anna Katarina Grüner, koordinator for Ferie for Alle, og utdyper: - Et viktig tiltak for å stimulere til at enda flere med behov søker plass på Ferie for Alle. I Berkåk får vi skikkelig etterår følelse i høstferien og fantastiske vinter opplevelser i påska.

Åpenhet om psykisk helse
Mental Helse Ungdom med TEFT-stipendvinner Oskar F.  Sandanger i spissen står bak den underholdende YouTube-serien «Føler’n», og jobber for åpenhet om psykisk helse blant unge.

– Jeg er like imponert i år som i fjor og året før, og veldig ydmyk over at ungdommene verdsetter jobben vi gjør for å skape økt åpenhet om psykisk helse blant unge. Pengene kommer utrolig godt med for å styrke arbeidet vårt og nå ut til enda flere. Dette er imponerende jobba av både Sparebanken Møre og de 550 unge «banksjefene for en dag» - og tusen takk, sier komikeren og prosjektkoordinatoren fra Larsnes på Sunnmøre, Oskar F. Sandanger.

Her kan du lese mer om bankens samfunnsansvar.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement