Gå til sbm.no
Bilde av tre mobilder som viser avstemmingsskjemaet i kampanjen

Banken lot 15-åringene bestemme:

Se hvem de ga pengene til

Over 500 unge på Nordvestlandet benyttet muligheten til å være «banksjefer» for en dag og dele ut samfunnsbytte.

Mental Helse Ungdom, Sykehusklovnene og Røde Kors - Ferie for alle var de tre organisasjonene som ungdommene født i 2007 kunne gi penger til. Alle tre frivillige organisasjon som jobber for å lete frem smilet og latteren hos barn og unge, og kanskje gjøre livet litt lettere for mange av dem.

Bra respons 
– Vi er veldig godt fornøyde med responsen. Dette viser at ungdommene bryr seg og er opptatt av å utgjøre en forskjell. Som sparebank har vi mulighet til å dele overskuddet vårt med gode formål i nærområdet, og gjennom denne aktiviteten får også 15-åringene et innblikk i bankens samfunnsansvar, sier Grete A. Vikestrand, prosjektleder for «Sammen gir vi tilbake». 

Vildes valg
En som tok ansvar, var Vilde Skår Klock som valgte å gi sin stemme og pengene til Mental Helse Ungdom:

– Mange ungdommer rundt om i Norge sliter med mental helse – faktisk mange flere enn man tror. Derfor er det en viktig organisasjon for at unge i Norge skal føle seg trygge. Man kan alltid kontakte Mental Helse Ungdom hvis man trenger det, sier Vilde om hvorfor hun valgte Mental Helse Ungdom.

Vilde Skår Klock valgte å gi sin stemme og pengene til Mental Helse Ungdom.

Jubel
Alle de tre organisasjonene er jublende glade for bidragene og opplegget til Sparebanken Møre som i år ble gjennomført for andre gang. Tidligere fikk alle unge kunder i konfirmasjonsalderen en gave fra banken. Nå får de 300 kroner pluss 300 kroner til som de kunne gi videre til en av organisasjonene ved å stemme på en av de tre.

Alle vinnere
– Stemmene ble ganske jevnt fordelt så her er alle vinnere, sier Grete A. Vikestrand, og forteller at alle tre var sikret 50 000 kroner i bunn som et bidrag fra banken før avstemmingen startet.

Slik ble resultatet
Mental Helse Ungdom fikk flest stemmer, 192, og dermed 107 600 bidragskroner inn på konto. Sykehusklovnene fikk 171 stemmer og 101 300 kroner og Røde Kors – Ferie for alle fikk 146 stemmer og 93 800 kroner.

– Opplegget til Sparebanken Møre er en fin læring for unge om samfunnsansvar
Anne Berggraf, kommunikasjonsansvarlig i Sykehusklovnene

Glade klovner
– I år som i fjor betyr bidraget at vi kan opprettholde aktiviteten vår. I fjor bidro det til at vi kunne ha sykehusklovnene på 40 dagsbesøk og at 400 barn fikk besøk av sykehusklovnene, sier Anne Berggraf, kommunikasjonsansvarlig i Sykehusklovnene som kort og godt omtaler seg selv som verdens beste reseptfrie medisin.

Rørende
Anne synes det er rørende at unge engasjerer seg for andre barn og unge. Og flott å kunne sette seg inn i hvordan andre kan oppleve det å være på sykehus og forstå at det kan være en utfordrende situasjon når man kanskje er engstelig, har vondt eller savner venner og lek og moro.

– Opplegget til Sparebanken Møre er en fin læring for unge om samfunnsansvar, så fin at det burde adopteres av alle landets sparebanker, mener Anne Berggraf.

Imponert
Røde Kors – Ferie for alle tilbyr familier og ungdommer gode opplevelser de ellers ikke ville hatt muligheter til. Tore Nedregård som er daglig leder for Møre og Romsdal Røde Kors synes dette er et flott initiativ fra banken og er kjempeimponert over at disse ungdommene tar samfunnsansvar på denne måten.

Rekordmange
– Fjorårets penger kom veldig godt med og vi gjennomførte fire opphold med til sammen nærmere 300 deltakere som er rekord. Også i år vil pengene komme godt med og ambisjonene er å øke antallet deltakere ytterligere, forteller en takknemlig og imponert daglig leder i Møre og Romsdal Røde Kors.

Åpenhet om psykisk helse
Mental Helse Ungdom med TEFT-stipendvinner Oskar F.  Sandanger i spissen står bak den underholdende YouTube-serien «Føler’n», og jobber for åpenhet om psykisk helse blant unge. 

– Jeg er like imponert i år som i fjor, og kult at vi fikk flest stemmer. Det viser at unge er opptatt av mental helse, og den jobben vi gjør for å skape økt åpenhet om psykisk helse blant unge. Pengene kommer utrolig godt med for å styrke arbeidet vårt. Igjen; imponerende jobba av både Sparebanken Møre og de over 500 unge «banksjefene for en dag» - og tusen takk, sier komikeren og prosjektkoordinatoren fra Larsnes på Sunnmøre, Oskar F. Sandanger.

Her kan du lese mer om de tre organisasjonene.

Her kan du lese mer om bankens samfunnsansvar.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement