Gå til sbm.no
Bryteren Felix Baldauf, har vært åpen om egen mentale helse. De to siste årene har han klart å få ting på plass og har tatt grep for å bli sjef over eget liv. Han forteller at han aldri mer vil fortrenge eller gå på akkord med sine egne følelser.

Vil snakke om menns mentale helse

Toppidrettsutøver slet med dype depresjoner

Bryteren Felix Baldauf (29) jakter både resultater på brytematta, men også større åpenhet om menns mentale helse gjennom prosjektet BROR hvor Sparebanken Møre er samarbeidspartner.

Du husker ham kanskje fra den prisbelønte TV-serien «Hodet i klemme». Bryteren med en EM-tittel både som junior og senior, slet etter hvert med dype depresjoner. Vinteren 2018, noen måneder etter brytebragden, brast det. Felix fikk et sammenbrudd og slet i flere år med å finne veien ut.

Så ingen mening
—Jeg så ingen mening. Følte ingen ting for noe eller noen. Likegyldig overfor alt. Det var helt flatt. Jeg bare satt der i stolen, stirret i veggen og gråt. I en periode søkte jeg en meningsløs trøst i alkoholen, men klarte å dra meg inn før det gikk skikkelig galt, sier Felix.

Tøff start
Han var bare seks år gammel da faren reiste sin vei. Tre år senere skjedde nok en dramatisk omveltning. Spontant pakket moren sakene, kjørte fra hjembyen Köthen i Tyskland til Norge og Kristiansund med Felix og lillebroren i baksetet.

— Mamma prøvde nok så godt hun kunne å skape en bedre framtid for oss alle, forteller Felix.

 Selv om det var vanskelig å være barn på et fremmed sted i et fremmed land og med et fremmed språk, så gikk det seg til for Felix. Han lærte seg norsk flytende og ble god i bryting.

Tørket tårene
Verre var det hjemme hvor moren utviklet et avhengighetsforhold til alkohol.  Aldri slik at hun helt mistet taket da guttene vokste opp, men nok til å skape engstelige og redde barn som ikke forstod hvorfor moren noen ganger var så annerledes.

— I perioder gikk det bra. Men det var også perioder hvor jeg følte på en skam i forhold til klassekamerater, og jeg begynte å lyve om forholdene hjemme. Ingen visste hvordan vi hadde det, sier Felix.

Noen ganger toppet det seg. Da søkte han og lillebroren tilflukt bak en låst dør på soverommet. Ofte gråt de hele natta. Når morgenen kom, tørket de tårene og gikk på skolen. For til tross for sine problemer var moren opptatt av at guttene skulle lykkes – både på skolen og på brytematta.

Brytematta ble fristedet
— For å komme gjennom hverdagene lærte jeg meg tidlig å undertrykke alt det vonde. Å vise følelser var et svakhetstegn. Fullt fokus på brytingen ble redningen min. Det ble en trøst, en motivasjon, min mestringsarena og mitt fristed. Jeg begynte å bli god og bestemte meg for å bli best, forteller Felix.

I ungdomstiden ble det mange og bitre konfrontasjoner mellom Felix og moren hans. Det slet psykisk på Felix som var glad for at brytingen førte med seg mange dager på farta.

Forlatt
Under en ferietur i 2017 hvor Felix feiret EM-tittelen, ringte moren hans og fortalte at huset i Kristiansund var solgt, og at hun og hans lillesøster hadde reist tilbake til Tyskland. Det kom som lyn fra klar himmel.

— Det traff meg noe så voldsomt – som om siste rest av trygghet ble revet vekk under beina mine.  Jeg måtte rydde bort og pakke ned det som hadde vært hjemmet mitt. Jeg følte meg fullstendig forlatt og så enormt ensom, forteller Felix som var helt uten erfaringer med å dele sine følelser med andre.

Sammenbruddet
Julefeiringen i Tyskland gikk fra vondt til verre. Julaften forsvant både en beruset mor og bilen. Hun kjørte av veien og i et tre. Felix så ingen annen utvei enn å ringe politiet for å få stanset henne. Felix kjørte bilen hennes hjem. Da brøt han fullstendig sammen.

Felix forteller at han ble sittende i bilen i flere timer, oppløst i tårer.  Alt som hadde bygd seg opp over tid, rant fullstendig over. Den 185 cm høye tungt tatoverte muskelbunten følte seg som et hjelpeløst lite barn. Han grep til telefonen, ringte sine aller nærmeste venner og fortalte hvor jævlig han hadde det.

Flere års kamp
I flere år kjempet han med seg selv, grublet og gråt. Forsøkte å finne veier ut av sin mentale ubalanse. En skade gjorde situasjonen enda mørkere. Den holdt han i en periode utenfor brytingen som tidligere hadde vært redningen hans. Fra å ha vært en av verdens beste brytere hvor alt gikk på skinner, følte han nå at alt bare kollapset.

Åpnet opp foran kamera
Under innspillingen av TV-serien «Hodet i klemme» i 2020 og 2021 gikk Felix gjennom sin største krise utenfor idretten. Ingen visste hvor ille det var og hadde vært, før han selv bestemte seg for å åpne opp om alt i TV-serien. Han brettet ut hele sin historie foran kamera – og hele landet. Det gjorde et enormt inntrykk.

— Jeg fikk enormt med tilbakemeldinger. Jeg forstod at det var svært mange menn som slet, og at jeg ønsket å bidra på en eller annen måte, forteller Felix.

BROR Mental Helse
Det førte til at han i februar 2023 etablerte bedriften BROR Mental Helse AS sammen med kameraten Even Karpuz, der de i tillegg til å selge BROR- klær deler historier om menns mentale helse, både egne og andres.  

— Gjennom et liv blir menn ofte bedt om å «manne seg opp», ikke vise smerte, svakhet eller sårbarhet. Vi vil bryte med barrierene og stigmaene rundt den mentale helsen til menn. Vi ønsker å skape aksept og et inkluderende miljø for menn som er i stand til å være sårbare. Hva er da bedre enn at vi gir kjente mennesker en plattform til å presentere sine historier om mentale utfordringer og at vi sammen bruker klær med mening, sier Felix om BROR Mental Helse AS.

Sakte men sikkert
De to siste årene har Felix klart å få ting på plass. Han har tatt grep for å bli sjef over eget liv, og aldri mer fortrenge eller gå på akkord med sine egne følelser. Feriereiser på egenhånd er også gode terapi for Felix som nå er tilbake på høyt nivå som bryter. Han trodde den karrieren var over da smertene han slet med viste seg å være Bekhterevs. Men medisinene funka over all forventing.

Venn med mamma
Hans mor er innforstått med at Felix forteller åpen om henne i sine foredrag og intervjuer. Etter julaften i 2017 ga de henne et ultimatum. Etter behandling og mye viljestyrke, er hun i dag nykter.

— Nå er vi veldig gode venner og kan snakke også om de vanskelige tingene. Jeg er stolt over den jobben hun har gjort, sier Felix.

Han håper at BROR kan bli hans store greie og bidrag til å hjelpe andre etter at brytekarrieren er over. Målet er å utvikle BROR til noe han kan jobbe med på fulltid.

Tore-Vevang-720x400.jpg

Tore Vevang i Sparebanken Møre Kristiansund.


En god rollemodell 

Felix er en flott type og en god rollemodell. Han tar for seg et viktig tema, tør å vise alle sine sider – og han blir hørt.

Det sier banksjef Tore Vevang i Sparebanken Møre Kristiansund om samarbeidet med Felix Baldauf. Banken har blant annet vært hovedpartner for Felix sin moderklubb IL Braatt siden 2017. Nå blir det et enda tettere samarbeide med Felix gjennom hans prosjekt for større åpenhet om menns mentale helse - BROR.

— Nå er vi i «støpeskjeen» for et samarbeide for å få budskapet og foredragene hans ut til flest mulig skoler.  Sparebanken Møre har kjerneverdiene nær, engasjert og handlekraftig. Felix har vist at han også representerer alt dette. Slik har vi funnet sammen og med disse kjerneverdiene jobber vi videre med Felix, sier Tore Vevang.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement