Gå til sbm.no
Noen som maler et motiv med regnbue, sol og blomst på ei hvit t-skjorteFoto: Røde Kors /KBE

Røde Kors - Ferie for alle

Turen går til Mjuklia

08’erne på Nordvestlandet fikk før sommeren muligheten til å dele ut samfunnsutbytte på vegne av Sparebanken Møre. Mange av ungdommene valgte å støtte Røde kors - Ferie for Alle.

– På den måten bidrar ungdommene til at barnefamilier med svak økonomi kan dra på ferie uten å bekymre seg for kostnadene, men bare nyte. Slik de fleste av oss gjør når vi er på ferie, skriver Anna Katarina Grüner, som er koordinator for Ferie for Alle i Møre og Romsdal. 

Banksjefer for en dag
08-kullet fikk tidligere i sommer mulighet til å dele ut 300 kroner hver til en av tre organisasjoner. En av disse organisasjonene er Røde Kors sitt ferietilbud Ferie For Alle. Det er et gratis ferietilbud til barnefamilier som har økonomiske utfordringer og kan ha vanskeligheter med å få råd til ferie. Røde Kors sitt ferietilbud mottok totalt 88 000 kroner.

Høstferie for alle

– Slike økonomiske bidrag har stor påvirkning på omfanget av tilbudet og kan ha direkte innvirkning på både aktivitetsplan og opplæring av frivillige, sier Anna Katarina Grüner. 

Hun forteller at pengegaven fra ungdommene har blitt brukt til å dekke kostnaden for alle aktivitetene de har planlagt nå i høstferien. Denne uka vil 21 barn og foreldrene deres – takket være dette tilbudet – få muligheten til å være på ferie, kanskje for første gang i sitt liv.

– Når du får høre at et barn i en alder av 13 år aldri har vært på ferie, er det en tankevekker, sier Kjell Bjarne Eikebø. Han er en av turlederne og har lang erfaring med å være frivillig i Røde Kors.

Mjuklia byr på mange gøye aktiviteter.

Turen går til Mjuklia Gjestegård
Feriemålet denne høstuka er Mjuklia Gjestegård sør for Trondheim. Der får deltakerne muligheten til å være med på en rekke aktiviteter. Gjestegården tilbyr naturskjønne omgivelser og har mange morsomme aktiviteter som kan bidra til å bygge relasjoner mellom deltakerne.

Programmet er nøye planlagt
– Familiene som er på ferie i Mjuklia kommer fra flere sted i Møre og Romsdal. Turen startet med at deltakerne ble plukket opp med buss, slik at vi kjørte samlet opp til Mjuklia Gjestegård, forteller Kjell Bjarne Eikebø. 

Deltakerne er satt sammen i grupper, noe som sikrer at alle får delta i de mange aktivitetene som er planlagt. I tillegg gir det deltakerne en bedre mulighet til å skape bånd innad i gruppene.

Først og fremst er dette en ferietur for familien, men det at barna får møte og skape gode ferieminner sammen med jevnaldrende, er også en viktig del av opplevelsen. 

– Vi har fått tilbakemelding fra foreldre som aldri hadde vært på ferie før, om at de nå hadde blitt kjent med sin egen familie på en ny måte, forteller Eikebø.

Både for barn og voksne er fjøset og dyra noe av det mest minnerike de sitter igjen med.

Nok av spennende aktiviteter
Aktivitetene Grüner har planlagt for deltakerne er blant annet bingo, gigafotball og båltur med grilling. De kan også få prøve seg på bruskassebygging og veggklatring om de har lyst å utfordre seg i høyden, og for mange kan en tur i fjøset være spennende.

- Det er mange som ikke har klappet kalver tidligere, så det kan for noen være litt skummelt. Men om jeg lar kalvene slikke på hånda mi først, ser barna at det ikke er farlig; at de ikke spiser meg opp. Da vil de også prøve, forteller Eikebø. 

Fjøset huser i dag minigris, høner, kaniner og geiter.

Betydningen av en fin ferie
Kjell Bjarne Eikebø opplever at deltagerne på disse turene fort senker skuldrene og slapper av etter at de ankommer Mjuklia. Det er et godt utgangspunkt for å skape spesielle opplevelser sammen.

– Opplevelsene deltagerne får på disse turene skaper ringvirkninger. De kan være med på å gjøre barna tryggere, noe de vil ta med seg videre, sier Eikebø.

For ikke lenge siden, møtte Kjell Bjarne Eikebø en som hadde vært med på tur for nesten 20 år siden. Deltakeren, som var et barn den gang, husket Kjell Bjarne godt. Han fortalte at turen for 20 år siden fortsatt var en av de beste feriene han hadde hatt.  

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement