Gå til sbm.no
Ålesund-selskapet Motivic Labs med (f.v.) David Brohede, Torstein Vik, Andrea Langva og Andreas Holmstrøm vant Næringsteft og en million kroner.

Motivic Labs vant Næringsteft:

Vil skape verdens beste matematikkutdanning

Verdens beste matematikkutdanning kan komme fra Sunnmøre og ikke Silicon Valley. Nyskaperne bak selskapet Motivic Labs AS vil visualisere matematikken på en måte som ingen har gjort før.

– Mange matematikk-talenter i Norge og globalt får ikke utviklet sitt potensial. Det ønsker vi å gjøre noe med gjennom vår løsning PeakMath, forteller hovedgründer og CEO i Motivic Labs AS, Andrea Langva, lektor ved Fagerlia videregående skole som nå er en del av Ålesund videregående skole.

PeakMath og kunstig intelligens
PeakMath er en skalerbar læringsplattform for matematikk basert på en unik modell for dybdelæring, pilotert på Fagerlia vgs. i Ålesund over flere år. Nå skal PeakMath visualisere matematikken i et dynamisk, virtuelt AI-landskap der du kan utforske fritt eller følge en læringssti basert på egne mål.

De aller beste
– Dagens læremiddel og digitale matematikkprodukt er tilpasset den brede massen med elever som trenger grundige forklaringer på alt, og repetisjon på det helt grunnleggende. Vi mener de aller beste matematikkelevene trenger en annen form for undervisning, der kreativitet, faglig dybde og problemløsning står i sentrum, og der tempoet er langt høyere enn i «vanlig» skolematematikk, sier Andrea.

Matematikk-talenter
Hun er opptatt av at man i Norge løfter talenter innen idrett og kultur, mens elever som elsker matematikk og realfag ikke alltid får samme muligheter til å blomstre og finne sin plass i livet. Hun understreker også at det globalt i mange land er mangel på lærere og infrastruktur.

Her er alle 15 semifinalistene i NÆRINGSTEFT 2022. Foto: Tone Molnes

Samme muligheter
– Dette gjør at ungdom med potensial til å løse kommende generasjoners store utfordringer ikke får den utdanning og de utviklingsmuligheter de burde ha fått. Vår visjon er at neste generasjon skal vokse opp i en verden der alle har samme muligheter til verdens beste utdanning, forteller Andrea Langva.

Unik læring
Deres modell for dybdelæring har allerede gitt mange elever en helt unik læringsopplevelse, og ført blant annet til en 1.plass i Europa i konkurransen Unge Forskere, en bronsemedalje i den Internasjonale Matematikkolympiaden, og nasjonale topplasseringer i Fysikk-OL.

Plattformen
– I det gamifiserte kartet i PeakMath akselereres læringsprosessen og eleven utvikler dybdeforståelse og oversikt over faget som helhet. Bak plattformen ligger MAD (Machines, Analogies, Dialectics), et nytt rammeverk for kreativ matematisk kunstig intelligens, eid og utviklet av oss i forskningsprosjekter koblet til flere nordiske universitet. Ikke minst er det Andreas Holmstrøms forskning som ligger bak plattformen MAD, og han har jobbet med denne modellen på Fagerlia gjennom mange år, forteller Andrea.

– Bare det å ha kommet så langt i Næringsteft er en seier for oss. At vi vinner betyr at vi kan hente inn kapital til å realisere verdens beste matematikkundervisning, sier Andrea.

Seier gir kapital
I PeakMath aktiveres både det logiske og systematiske – og det kreative og relasjonelle. Du møter også mentorer og likesinnede i et inkluderende sosialt fellesskap. Dette er et tilbud både for skoler og for foreldre med barn som er ekstra interessert i matematikk.

– Bare det å ha kommet så langt i Næringsteft er en seier for oss. At vi vinner betyr at vi kan hente inn kapital til å realisere verdens beste matematikkundervisning, sier Andrea.

Motivic Labs AS
Andrea har utdanning fra Nord universitet, Handelshøyskolen, NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) Høgskolen i Oslo og Akershus, og erfaring som avdelingsleder i Driw, Project Manager ICT i Vard og Process Manager og Change Manager i Telenor. Hun var også med og grundet Norges største nettverk for kvinner i IT-bransjen, Oda-nettverket.

Dyktig team
Andreas Holmstrøm er matematikkforsker med doktorgrad i matematikk fra University of Cambridge. Han har representert Sverige to ganger i den Internasjonale Matematikkolympiaden og har jobbet mange år med å undervise og inspirere unge matte-talenter blant annet i Ålesund.

De to andre medgründerne er David Brohede, psykolog og ekspert på digital pedagogisk design, og Torstein Vik, NTNU-student og tidligere vinner av Unge Forskere i Norge og Europa. 

Næringsteft

Næringsteft er en kompetansereise i regi av Sparebanken Møre for nyskapere og gründere. Over to millioner kroner ligger i potten. 1 million går til førsteplassen og resten blir fordelt på de andre gode ideene juryen har tro på.

Av 65 påmeldte ideer gikk 15 bedrifter videre til semifinalen der premien var 50 000 kroner og tre måneders gratis inkubatorplass hos valgfri kunnskapspark. I år gikk hele fem av bedriften til finalerunden hvor vinneren ble kåret på Sparebanken Møres Børs og Bacalao, en av Norges største investorkonferanser.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement