Gå til sbm.no
Peder Strømsvåg, som er maskiningeniør og automasjonsmekaniker satser nå for fullt på gründerbedriften RoadTech. Foto: Tone Molnes

NÆRINGSTEFT semifinalist:

Bli kjent med Roadtech

Roadtechs konsept er en ny type brøytestikker og en maskin som skal gjøre det raskere og mer miljøvennlig å både sette ut og hente opp stikkene.

Roadtech maskinen skal også gjøre det enklere å vaske, sortere og lagre brøytestikkene. I tillegg er de nye brøytestikkene resirkulerbare.

Gammel ide vant ny konkurranse
Oppfinneren er Peder Strømsvåg, som er maskiningeniør og automasjonsmekaniker fra Straumsnes i Tingvoll kommune. Til nå har han stort sett jobbet med automasjon og utvikling av maskiner. Nå jobber han fulltid med dette konseptet.

- Jeg fikk ideen tidlig på 2000-tallet da jeg ble kjørende over Dovrefjell bak en bil fra Statens Vegvesen. Bak lastebilen, på en plattform, stod en mann og satte ut brøytestikker. Været var forferdelig, så han hadde det ikke lett. Jeg tenkte at dette måtte kunne gjøres på en annen måte, minnes Peder.

Ideen ble liggende i skuffa helt til 2016. Da utlyste Heggset Engineering i Kristiansund en idekonkurranse for Nordmøres beste ide, og Peder bestemte seg for at han måtte sende inn et forslag for å få fred fra ideen som hadde surret i bakhodet hans alle disse årene. Og konkurransen vant han.

I forkant av miljøkravene
Med den nye teknologien vil Roadtech redusere plast i naturen, senke drivstoffbruken, øke trafikksikkerheten for trafikantene og forbedre HMS for veientreprenørene. Målet er også å øke effektiviteten ved å doble kapasiteten for utsetting og innhenting.

- Miljøaspektet er viktig. Jeg er sikker på at det kommer krav om resirkulerbare brøytestikker i løpet av kort tid, og da er det viktig å ha løsninger klare. Vi ønsker å bygge en terminal i Tingvoll kommune som kan håndtere stikkene. Det vil gi arbeidsplasser i regionen og forbedre miljøet.

Har drømmejobben
Blant høydepunktene fra NÆRINGSTEFT, trekker Peder fram de spennende foredragene og nyttige samtalene med de andre deltakerne. Roadtech er fortsatt i utviklingsfasen, men pilottestene har gitt lovende resultater. Statens Vegvesen er fortsatt med dem i utviklingen av prosjektet, og de har gode samarbeidspartnere på entreprenørsiden.

- Det neste steget er å bygge videre på prototypen av maskinen som setter ut stikker. Det blir masse testing utover våren, sånn at maskinen skal være klar for høsten 2019, sier Peder. Dette er spennende, jeg har drømmejobben!

Roadtech er en av ti semifinalister som er med i NÆRINGSTEFT og kampen om den gjeve førstepremien på en million kroner. På veien får de med seg en innholdsrik og spennende kompetansereise som skal bidra til at de får utvikle og realisere ideen sin. Under semifinalen 1. februar kåres de tre finalistene og en publikumspris på kr 25.000. 

Er Roadtech din favoritt til publikumsprisen - gi din stemme herOm NÆRINGSTEFT

NÆRINGSTEFT er en unik kompetansereise med faglig påfyll, nettverk og mulighet til å vinne flotte premier. Hovedpremien er på 1 million kroner og bidrar til at du kan realisere en gründers forretningside. 100 gründere er påmeldt denne runden av NÆRINGSTEFT!

Dette er gründerbedriftene som er semifinalister i NÆRINGSTEFT 2.0

https://engasjert.sbm.no/narin...

Les mer om kompetansereisen deltagerne er gjennom og premiene de kjemper om;
https://www.sbm.no/lokalt-enga...

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Næringsliv