Gå til sbm.no
Finansrådgiver i Næringsbasen, Henrik Sverre Hoff.

Nyetablert eller skal starte aksjeselskap?

Sjekk ut Næringsbasen for hjelp og økonomisk støtte

Det kan føles litt skummelt og usikkert å etablere et eget aksjeselskap. Næringsbasen i Sparebanken Møre vil gi deg den tryggheten du trenger og forutsetningene for å lykkes.

Finansiering og direkte støtte

Næringsbasen sørger for at du er i de beste hender fra oppstart og hele veien videre, med hjelp og støtte også etter at du har kommet i gang.

— Vi kan hjelpe med finansiering, selskapsetablering, betalingstjenester, nettbank for bedrifter, bankkort og forsikring. Og råd og veiledning når du står ovenfor valg som vil kunne påvirke selskapet ditt, spesielt økonomisk, sier finansrådgiver i Næringsbasen, Henrik Sverre Hoff. 

Les mer: ENK eller AS - fordeler eller ulemper

Oppstartspakken som gjør det enkelt å starte bedrift 

Næringsbasen tilbyr også en oppstartspakke i samarbeid med Conta, skreddersydd for de som planlegger å starte sin egen bedrift. Dette inkluderer alt som er nødvendig for å komme i gang, fra etablering av selskap og fakturerings- og regnskapsprogrammer, til tilgang på gratis webinarer, oppstartskurs, individuell rådgivning og kundestøtte. 

Har du allerede planer om å starte ditt eget selskap eller ønske om drive litt smartere, bør du sjekke ut Næringsbasen. Her finner du gode råd, tips og rådgivere med ulik spisskompetanse, som kan hjelpe deg på din forretningsreise. 

Starte bedrift? Dette er oppstartspakken

Ta tidlig kontakt med Næringsbasen 

Er du nyetablert eller står på terskelen til å starte et aksjeselskap, er det en fordel at Næringsbasen involveres så tidlig som mulig. Det gjør det enklere å gi deg de beste rådene fra starten av, du sparer tid, og får hjelp til å sette opp en god plan for finansieringsprosessen. 

Hos Næringsbasen finner du rådgivere med ulik spisskompetanse, som kan gi deg tips og råd og hjelpe deg på din forretningsreise.

Næringsbasen hjelper med finansieringsprosessen 

— Vi er ofte med i hele finanseringsprosessen, allerede før kunden sender en formell lånesøknad. Her bistår vi med oppsett av finansieringsplan, om det er behov for lån, eventuelt hvilket låneprodukt som samsvarer best med kundens behov eller om selskapet kanskje burde finansiere dette selv, forklarer Hoff. 

Du får vite hvilke krav banken stiller til selskapet av egenkapital, sikkerhet og betjeningsevne - og hva du eventuelt må gjøre for å tilfredsstille kravene. Samt hvilken plan for nedbetaling og betjening som vil passe selskapet best. 

Skreddersyr løsninger 

— Vi stiller med kompetanse om hva som kreves av kunden, for å stille best mulig forberedt når de sender lånesøknaden. Forretningsplan og budsjett er spesielt viktige når vi skal vurdere betjeningsevne. Basert på vår erfaring og historikk med selskaper i samme situasjon, kan vi skreddersy en løsning for selskapet, sier Hoff. 

Næringsbasen kan tilby selskapet ditt forskjellige typer finansiering, alt etter behov og formål: 

  • Nedbetalingslån; med månedlige eller kvartalsvise terminer over en gitt periode. Denne lånetypen benyttes gjerne ved investeringer i selskapet som ikke tas over driften som driftstilbehør, maskiner, biler og eiendom. Ofte med fem års eller lengre nedbetalingstid. 
  • Kassakreditt; benyttes hovedsakelig ved kortsiktige likviditetsbehov. Det vil si dersom du trenger lån for å håndtere midlertidige økonomiske utfordringer eller utgifter. Bevilget kreditt gjøres tilgjengelig på driftskontoen. Kun krav om å betale renter av det som brukes av kreditten samt provisjon på kredittrammen. 
  • Garantier; som husleiegaranti, transportløyvegaranti og bankgaranti. Det vil si når banken forplikter seg til å stille økonomisk sikkerhet for en part (garantimottaker) i en transaksjon eller avtale. 
  • Leasing; ved at banken kjøper og eier investeringsobjektet, og at selskapet leier det til en avtalt månedsleie over et spesifisert tidsrom.

— Du kan søke om finansering for selskapet med en digital søknad på våre nettsider, sende en henvendelse gjennom kundeservice eller snakke med en av våre rådgivere før søknaden sendes. Når vi har all dokumentasjonen vi trenger, har vi i Næringsbasen flere rådgivere som kan behandle lånesøknader fortløpende, og ofte i underkant av en arbeidsuke, forteller Hoff. 

Les mer: Slik lager du en god forretningsplan

Gjennom Næringsbasen kan du også få råd om forskjellige støtteordninger som er verdt å sjekke.

Støtteordninger 

Gjennom Næringsbasen kan du også få råd om forskjellige støtteordninger som er verdt å sjekke. Eksempler på disse er Innovasjon Norge og Hoppid-fond. I tillegg har banken også mulighet til å bidra med kapital til vekstbedrifter i tidlig fase, gjennom sin deltakelse i Innovasjon Norges vekstgarantiordning.

Pådriver for skaperglede 

– Sparebanken Møre vil være den største pådriveren for skaperglede i regionen. Vi har satset målrettet på regional næringsutvikling over tid med ulike gründerprogram, seminarer og Næringsteft. Næringsteft er både en kompetansereise og en gründer-konkurranse med over to millioner kroner i potten, forklarer Henrik Hoff. 

Fra idé til suksess med Næringsteft  

Næringsteft gir deg en innføring i alle de fagområdene du trenger for å lykkes som gründer. Du får hjelp fra lokale mentorer med spisskompetanse, til å utvikle din forretningside til lønnsom butikk. En studie av alle semifinalistene i Næringsteft viser at de lykkes langt over snittet, og at kompetansereisen øker sjansene for få det til som gründer.  

Les mer: Dette er Næringsteft

Starte bedrift - hakket enklere

Næringsbasen til Sparebanken Møre som består av en gjeng dyktige rådgivere med ulik fagkompetanse. Her vil du få gode råd, veiledning og hjelp til å starte egen bedrift. Her finner du også en oppstartspakke som leveres i samarbeid med Conta, og mye annen nyttig informasjon

      

Planer om å starte bedrift? Hør vår egen podkast-serie Starte bedrift

Her får du bli med bak kulissene når vi snakker med gründere på Nordvestlandet. Gründerånden på Nordvestlandet er kjent langt utenfor landegrensene. Hva er det som er så spesielt med folka som starter bedrift akkurat her, og hva skal til for å lykkes? Det skal vi prøve å finne svar på. Vi har samlet alle episodene her.

Både gründere og rådgivere i Næringsbasen hos Sparebanken Møre deler erfaringer og tips som kan bidra til å gjøre din vei til egen bedrift hakket enklere. Kjenner du en lokal gründer vi bør ta en prat med? Ta gjerne kontakt med oss.

Flere artikler i kategorien Næringsliv