Gå til sbm.no
– Man må tørre å satse, men også tåle å gå på trynet flere ganger, mener Conta-gründeren Jan-Tore Holen.

Ekte gründerhistorier fra Nordvestlandet

En tøff vei til toppen for Conta-gründeren

Ingen gründerreise er lik, og for noen er veien til suksess skikkelig tøff. Da Jan-Tore Holen etablerte Conta i 2011 hadde han lagt to konkurser bak seg. Dette er historien om hvordan økonomisk stress ble erstattet med økonomisystemer.

Til tross for stryk i matematikk på videregående, har Jan-Tore alltid sett verden i tall. På høyskolen ble det toppkarakterer og siden har tallene fulgt han. Men først må vi skru tiden tilbake til før høyskole og toppkarakterer. 

– Jeg var ikke gammel da vi gikk på den lokale butikken i Langevåg, kjøpte litt godteri og tok det med til et annet nabolag for å selge det. Vi fikk mindre barn til å nærmest tømme sparegrisene sine for å handle med oss, forteller han.

Jan-Tore var en ekte kremmer allerede i ung alder. Han hadde mange idéer og har vært både DJ og innehaver av egen fiskebil. 

– Det var lite penger i begge prosjektene og da fiskebilen ble parkert for godt, startet jeg bilstereobutikk på Blindheim. Interessen for lyd hadde vært med meg veldig lenge og jeg begynte å importere bilstereoer og elektronikk, sier han.

To konkurser før han fylte 25
Allerede en gang mellom 2002 og 2004 lanserte han nettbutikk. Men til tross for at han var tidlig ute og hadde braksusess i starten, endte det med konkurs for både bilstereo og elektronikk. 

– Det henger nok sammen med manglende planlegging. Av og til hoppet man før man har tenkt seg skikkelig om. Jeg hadde ikke nok folk rundt meg som kunne veilede og gi gode råd på veien og det ble beintungt, forteller Jan-Tore.  

Han var bare i starten av tjueåra da han opplevde det han beskriver som bunnpunktet i karrieren sin. Han trengte å starte helt på nytt. Jan-Tore satte kursen mot Bergen for å studere økonomi. Det var her toppkarakterene dukket opp. 

Starte bedrift? Det er raskt å enkelt å etablere bedrift med oppstartspakken

Jan-Tore var i starten av tjueåra da han opplevde bunnpunktet i karrieren sin, og satte kursen mot Bergen for å studere økonomi.


En ny start i Bergen
– Jeg fikk kritikk fra bobestyrer i begge konkursene for mangelfull regnskapsføring, så da var det bare å studere økonomi. Lite tenkte jeg på at konkurser i bagasjen ikke ga det beste utgangspunktet for autorisasjon, forteller han.

Jan-Tore ville nemlig starte regnskapskontor ved siden av studiene. Helst litt kjapt. Ved hjelp av nettforumer fant han autoriserte regnskapsførere som han fikk med seg på laget, og i løpet av tre år hadde han etablert kontorer i Bergen, Oslo, Drammen, Nedreiker, Nordheimsund og Ålesund.

– Jeg møtte veldig mye skepsis blant familie og venner. De hadde sett hvordan det gikk tidligere og hvor hardt det gikk innover meg, sier han.


Alltid tidlig ute
Likevel satset Jan-Tore stort og jobbet døgnet rundt. I ettertid skjønner han nesten ikke hvordan kona holdt ut i denne perioden. Heldigvis ga jobbingen resultater denne gangen. Jan-Tore fortsatte å være tidlig ute med nye løsninger. 

– Det var en helt annen verden enn det er i dag. Vi var mer fremoverlente og hadde en annen tilnærming til kundebehandling. Da vi som etablerte regnskapsbyrået bestemte oss for å vende snuten mot Ålesund igjen, solgte vi en del av regnskapsbyråene. Det ga oss en kjempegod start, forklarer Jan-Tore. 

Tilbake i Ålesund startet de på nytt med nettbasert regnskap. Som vanlig veldig tidlig ute. På det tidspunktet var det ingen andre regnskapsbyrå som var 100% nettbaserte. Det var imidlertid ikke alle kundene som var like klare.

– Folk sendte bilagene sine i plastposer. Så skannet vi dem inn og la dem ut på nett. Vi gikk baklengs inn i fremtiden, men folk hadde betalingsvilje, forteller gründeren.

Noen karer i Brasil og digitalisering av fakturaprosessen var det som virkelig skulle skyte fart på selskapet. Vil du høre hele historien og få vite hvordan to karer i Brasil bidro til Conta-eventyret? Hør hele episoden i podkastserien SBM Starte bedrift. 

SBM-Podcast-StarteBedrift-episode-CONTA.png


Starte bedrift - hakket enklere
Næringsbasen til Sparebanken Møre som består av en gjeng dyktige rådgivere med ulik spisskompetanse. Her vil du få gode råd, veiledning og hjelp til å starte egen bedrift. Her finner du også en oppstartspakke som leveres i samarbeid med Conta, og mye annen nyttig informasjon.


Starte bedrift - en podkastserie fra Sparebanken Møre
Her får du bli med bak kulissene når vi snakker med gründere på Nordvestlandet. Gründerånden på Nordvestlandet er kjent langt utenfor landegrensene. Hva er det som er så spesielt med folka som starter bedrift akkurat her, og hva skal til for å lykkes? Det skal vi prøve å finne svar på. 

Både gründere og rådgivere i Næringsbasen hos Sparebanken Møre deler erfaringer og tips som kan bidra til å gjøre din vei til egen bedrift hakket enklere. Kjenner du en lokal gründer vi bør ta en prat med? Ta gjerne kontakt med oss.

Flere artikler i kategorien Næringsliv