Gå til sbm.no
Leder for Sparebanken Møres nyetablerte næringsavdeling i Kristiansund, Eirik Berg Sponås. Foto: Andreas Winter

I tvil om selskapsform?

ENK eller AS – fordeler og ulemper

Hva er riktig selskapsform for din bedrift – aksjeselskap (AS) eller enkeltpersonforetak (ENK)? Et fasitsvar finnes ikke. Det handler mer om å finne ut hva som er viktig for deg og din bedrift.

– Valget mellom ENK og AS avhenger av din bedrifts spesifikke behov og mål. Mindre virksomheter med begrenset risiko og enkel struktur kan finne ENK passende, mens større virksomheter som ønsker å skille eierskap, ansvar og kapital kan foretrekke AS, sier leder for Sparebanken Møres nyetablerte næringsavdeling i Kristiansund, Eirik Berg Sponås.

ENK er en selskapsform der du som enkeltperson er ansvarlig for virksomheten og dens økonomi. AS er derimot en juridisk enhet uavhengig av eieren – eierskapet er representert gjennom aksjer.

Skal du starte bedrift? Her finner du mer informasjon om oppstartspakken og å starte bedrift.

Viktig å tenke på
– Ved valg av selskapsform er det flere faktorer som bør vurderes. Ikke minst skattemessige konsekvenser, personlig ansvar for gjeld og juridiske forpliktelser, fleksibilitet i eierskap og ledelse, samt virksomhetens størrelse og vekstpotensial, sier Sponås som mener dette er noen av fordelene og ulempene ved de to selskapsformene:

Fordelene med AS
Aksjeselskap har flere fordeler, inkludert begrenset personlig ansvar for eiere (aksjonærer), mulighet for å hente kapital gjennom salg av aksjer, skattefordeler, samt en mer profesjonell oppfatning som kan tiltrekke seg både investorer og kunder. 

Ulempene med AS
Ulempene ved aksjeselskap inkluderer mer kompleks administrasjon og rapportering, høyere oppstartskostnader sammenlignet med ENK, begrensninger på eierens kontroll og fleksibilitet, samt mer omfattende juridiske krav og reguleringer.

Det etableres mange ambisiøse bedrifter her på Nordvestlandet i ulike bransjer. Vi ønsker å være med på denne verdiskapingen ved å være en god sparringpartner for bedriftene, forteller Eirik Berg Sponås. Her sammen med leder for bankens næringslivsavdeling i Romsdal, Kolbjørn Heggdal. FOTO: Erik Birkeland.

Fordelene med ENK
Enkeltpersonforetak har fordeler som enkel oppstart og administrasjon, direkte kontroll over virksomheten, færre juridiske krav og mindre rapporteringsbyrde. Dette kan være gunstig for enkeltpersoner eller små virksomheter med begrenset behov for kapital og hvor risikoen for tap er liten.

Ulempene ved ENK
Hoved ulempen med enkeltpersonforetak er at eieren har ubegrenset personlig ansvar for virksomhetens gjeld og forpliktelser. Dette betyr at personlige eiendeler kan være i fare ved finansielle vanskeligheter. I tillegg kan det være begrenset mulighet for å hente kapital eksternt, og virksomheten kan virke mindre profesjonell sammenlignet med et AS.

– Er du usikker på hvilken selskapsform du skal velge så vil jeg oppfordre deg til å kontakte en profesjonell sparringspartner fra eksempelvis bank, regnskap, revisjon eller forretningsjus, sier Sponås.


Næringsbasen

Du bør også sjekke ut Næringsbasen til Sparebanken Møre som består av en gjeng dyktige rådgivere med ulik spisskompetanse. Her vil du få gode råd, veiledning og hjelp til å starte egen bedrift. Her finner du også en oppstartspakke som leveres i samarbeid med Conta, og mye annen nyttig informasjon på nettsidene til Næringsbasen.

Du vil også finne mye god og informativ informasjon om å starte og drive bedrift, samt valg av organisasjonsform på Altinn sine sider.

Starte bedrift? Vi hjelper deg i gang

Det er raskt å enkelt å etablere bedrift med oppstartspakken fra Sparebanken Møre. I samarbeid med Conta registrerer vi bedriften i Foretaksregisteret og sørger for at du har alt du trenger for å sende din første faktura. Så kan du bruke tiden din på viktigere ting.

I oppstartspakken får du:

  • Registrering av bedrift i Foretaksregisteret
  • Bankkonto
  • Nettbedrift
  • Mobilbank og kvitteringsapp
  • Faktura- og regnskapsprogram
  • Gratis webinarer og oppstartskurs
  • Rådgiving og support

Her finner du mer informasjon om oppstartspakken og å starte bedrift.

Flere artikler i kategorien Næringsliv