Gå til sbm.no
Laís Gomes Marcolongo.På to år har hun doblet omsetningen i enkeltmannsforetaket Sukker på Toppen. Brasilianske Laís Gomes Marcolongo er en kunstner med kaker. Selv omtaler hun seg selv som kakedesigner.

Hun er

Kakedesigneren

Hun er utdannet fysiker, men har gjort sin lidenskap for kaker til levebrød.

På to år har hun doblet omsetningen i enkeltmannsforetaket Sukker på Toppen. Brasilianske Laís Gomes Marcolongo er en kunstner med kaker. Selv omtaler hun seg selv som kakedesigner.

Drømmejobben
– Når man kan drive med det man elsker og i tillegg få betalt for det – ja, da har man funnet drømmejobben, sier Laís om Sukker på Toppen hvor hun gjør alt fra å bake til å føre regnskap og markedsføre seg selv på sosiale medier.

Stortrives i Ålesund
Den strålende blide 30-åringen tar imot oss med et stort smil i leiligheten på Hatlane. Hun er født og oppvokst i Brasil og kom til Norge og Ålesund for snart fem år siden. Hun fulgte etter kjæresten som er forsker og jobber ved NTNU i Ålesund. I dag er de gift og stortrives i Ålesund.

Laís vokste opp i São Paulo, en av verdens største byer. Hun var på mange måter klar for å flytte. Hun var lei av å sitte i uendelige bilkøer, lei av lange arbeidsdager og lei av storbyens klassiske mas og jag.

Fysiker
Fysikeren har fortsatt en glødende interesse for vitenskap og det innovative, men mangler godkjent kompetanse for å undervise i Norge. Dermed valgte hun å tenke alternativt og skape sin egen arbeidsplass.

– Baking og kakedesing er jo også en slags vitenskap som dessuten krever presisjon og nøyaktighet.  Og ja. Jeg er en petimeter, ler Laís Marcolongo.

Fysikeren har en glødende interesse for vitenskap og det innovative. Baking og kakedesing er jo også en slags vitenskap som dessuten krever presisjon og nøyaktighet, mener Laís Marcolongo.

Instagram
I dag har hun hele 3000 følgere på Instagram. Svært mange av dem er lokale, og det er bra for businessen. Hun leverer de mest fantastiske kaker til både private og bedrifter og er i ferd med å få seg et navn som kakebaker og -designer.

– Jeg er så glad for at jeg driver i en tid hvor jeg kan markedsføre meg selv gjennom sosiale medier. Det funker utrolig godt og er en fantastisk måte å nå andre mennesker på, sier hun.

Kunst
Kakekunstneren er glad i all type kunst og henter mye inspirasjon derifra. Men også fra internett og andre kakebakere.

– Jeg kan finne inspirasjon i det meste. Også i musikk og musikkvideoer. Har jeg en klar ide, er det bare å slippe fantasien løs, forklarer hun.

Laís understreker at smaken er like viktig som utseendet. Kaken skal smake fantastisk og den skal se fantastisk ut. Først da har hun lykkes.

Syv timer
– Jeg kan bruke rundt syv-åtte timer på en kake. Det blir som et lite skaperverk som det noen ganger gjør litt vondt å gi fra seg selv om jeg får betalt for det. Det er vel det som kalles «passion», sier Laís og ler.

Hun sitter konsentrert og bøyd over en kake som virker å være litt jungel-inspirert i farge og dekor og som krones med en gullfarget dinosaur på toppen. Hun dekorerer med farger som er avstemte og harmoniske, og bruker ofte litt gull som pynt på kakene sine. Pynten og designet beskriver hun som moderne, minimalistisk og bemerkelsesverdig. 80 prosent av kakene hun leverer er sjokoladekaker.

Les mer om de kunstneriske kakene her.

Designer
– Det er helt ok å bake, det er helt ok å snakke med kunder, men det mest spennende er å designe og pynte kakene. Det er det jeg liker aller best. Jeg er perfeksjonist og har utviklet mine egne teknikker, forteller hun.

Lidenskap i nakken
Ser man nøye etter har hun også dekorert seg selv. I nakken har hun en tatovering som gir klare assosiasjoner til baking; en god, gammeldags visp.

– Du så den? Ja, den symboliserer min store lidenskap, ler Laís.

Kakebok
Lidenskapen handler først og fremst om å bake og skape. Hun er ingen lidenskapelig kake-spiser. Den store fasinasjonen for baking kom først for noen få år siden. Da hun fikk en kakebok i gave av mannen sin. Hun forsøkte seg på noen av kakene og ble helt hekta. Hun tok et kurs for å lære baking, men å designe og pynte måtte hun lære på egenhånd.

Kake-kultur
Uoppfordret forteller Laís at det å flytte fra Brasil til Norge bød på mange og store kulturforskjeller. Men det å flytte til Sunnmøre bød også på en helt spesiell kulturforskjell: Kakebordene. Hun trodde knapt sine egne øyne da hun så hvordan disse bugnet av et utall kaker.

– Jeg spurte om dette var en norsk tradisjon, men fikk et klart svar om at dette først og fremst var en sunnmørsk tradisjon!

Laís kan bruke rundt syv-åtte timer på en kake. Det blir som et lite skaperverk som det noen ganger gjør litt vondt å gi fra seg.


Et godt eksempel 

Laís er et godt eksempel på at det er mulig å skape sin egen arbeidsplass.

Det sier Marie Rekdal Hide som er kakedesigneren rådgiver i Sparebanken Møre.

– Laís er veldig engasjert, pliktoppfyllende og dyktig til det hun driver med. Den jobben som ligger bak skal imidlertid ikke undervurderes. Det å skape sin egen arbeidsplass er noe som krever pågangsmot og en god evne til å jobbe selvstendig, forteller Marie Rekdal Hide.

Det er mange beslutninger og valg som må tas når man står på startstreken; alt fra valg av foretaksform til å skaffe seg innsikt i alle de ulike retningslinjene som skal følges.

– Vi i Sparebanken Møre ønsker gjerne å være med å bidra når arbeidsplasser skal skapes i regionen vår. Vi bidrar med gode råd til bedrifter helt fra oppstartsfasen, forteller Rekdal Hide som er autorisert finansiell rådgiver.

Marie Rekdal Hide, autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre, forteller at banken ønsker å være med å bidra med gode råd når arbeidsplasser skal skapes i regionen.

Flere artikler i kategorien Næringsliv