Gå til sbm.no
Banksjef i Sparebanken Møre, Stig Tryggestad sammen med bonde Knut Ole Overaa.

Landbruk:

Knut satser stort

For Knut Ole Overaa fra Liabygda sto valget mellom å satse nytt eller gi opp bondeyrket.

– Ja, den gamle driftsbygningen var dårlig, melkeproduksjonen og sauedrift ga ikke nok. Jeg følte at jeg var kommet til et veiskille. Valget falt på å bygge en helt ny driftsbygning og starte med slakteproduksjon av kjøttfe, forteller Overaa.

I god, umiskjennelige fjøslukt og blant rautende kyr, viser han oss rundt i den nye, moderne driftsbygningen.  «Jakobgarden» er på nærmere 900 kvadratmeter, den vil gi plass til 150 kyr med smått og stort og har kostet ni millioner kroner. Også banksjef Stig Tryggestad i Sparebanken Møre  er med på omvisningen. Sparebanken Møre har vært og er en viktig rådgiver for Overaa.

Overaa kan fortelle at landbruksminister Jan Georg «Goggen» Dahle, fra Volda og tidligere sauebonde, ønsker å komme for offisielt å åpne driftsbygningen. Overaa har et og annet han da vil ta opp med landbruksministeren - som blant annet rammebetingelser.

Lokal bank
Overaa ser for seg to tøffe oppstartsår før han er der han skal være i forhold til slakteproduksjonen.

– Det er godt å ha en lokal bankforbindelse som forstår utfordringene vi bønder har her i distriktet. Derfor håper og tror jeg at jeg får den ryggdekningen jeg trenger om det skulle bli noen tøffe tak, sier Overaa med et smil og nikker i retning av banksjef Tryggestad.

Landbruket leaser
Det som skal bli et forhåpentligvis godt levebrød fra bonde Overaa er finansiert med en kombinasjon av lån og leasing som blir stadig mer vanlig, ikke minst i landbruket. Andelen driftsmidler som blir leasingfinansiert i landbruket er meget høy og økende.

– Knut har en kombinasjon av lån og leasing som er normalt for mange bønder. Han har finansiert bygningen med store låneinvesteringer og for å unngå å binde opp for mye kapital, har han leaset driftsmidler som traktor og en robot, forteller Tryggestad.

Mye kan leases
I driftsbygningen brukes traktoren til foring og roboten til renhold. De fleste driftsmidler i landbruket kan leases. I tillegg til traktor, rundballpresse, slåmaskin kan man også lease utstyr som melkeroboter, forvogner, gjerder i fjøs, overvåkning, alarmanlegg osv. Flere gårdbrukere, for eksempel i en samdrift, kan gå sammen om en leasingavtale.

– Vi er forpliktet til å gi råd som er til beste for kunden. Derfor setter vi oss grundig inn i kundens drifts- og økonomiske situasjon og ut ifra det vurderer vi hva som er det beste produktet for henne eller for ham, som Knut her, forteller Tryggestad.

Er det en nyetablert bedrift med stram likviditet vil det kanskje passe bedre med et lån som kan strekkes over lengre tid enn en leasingavtale kan. Er det en likvid bedrift i skatteposisjon, som skal skaffe et leasbart objekt, vil banken gjerne foreslå leasing.

Følelser
– Fortsatt er det noen som ønsker å eie ut i fra et følelsesmessig perspektiv. Det argumentet møter vi hos noen kunder. Det er kanskje grunn til å understreke at nytteverdien og den fulle bruksretten er den samme selv om man leaser og ikke står som eier, sier Tryggestad. Etter endt leieperiode vil man få tilbud om å kjøpe objektet, eller man kan leie videre til en månedsleie pr. år så lenge man ønsker. Det tredje alternative er å levere tilbake til leasingselskapet.

Les mer om Leasing i Sparebanken Møre.

Her finner du tips om når det lønner seg å eie og når det lønner seg å leie.

«Jakobgarden» er på nærmere 900 kvadratmeter, den vil gi plass til 150 kyr med smått og stort og har kostet ni millioner kroner.

Flere artikler i kategorien Næringsliv