Gå til sbm.no
Artifish jubler for seieren som Europas beste Studentbedrift. Artifish gikk helt til topps som Europas Beste Studentbedrift 2019. Foto: Ungt Entreprenørskap

Europamestere i studentbedrift

Lager treningsprogram for fisk

Kan fisk lære å spise mer lus? Ja, mener Artifish fra NTNU i Ålesund.
De har funnet en ny løsning på et gigantisk problem for lakseoppdretterne.

Artifish SB fra NTNU i Ålesund ble nylig kåret til Europas beste studentbedrift da Ungt Entreprenørskap og JA Europe arrangerte europamesterskap for studentbedrifter i Oslo.

– Dagens metoder for behandling av lakselus er ikke bærekraftige, og det ønsket vi å gjøre noe med, sier Henrik Emblem Lund, styreformann og fungerende daglig leder i Artifish.

Rensefisken spiser for lite
Bruk av leppefisk og rognkjeks for å bli kvitt lakselus er ikke noe nytt. Problemet er at bare omlag 40 prosent av rensefisken faktisk spiser lus.

–Vi laget derfor et treningsprogram, EDDI (Educational Digital Intelligence), som lærer rensefisken å spise mer lus. Resultatet blir færre lus, mer vekst og bedre dyrevelferd i oppdrettsmerdene, uten bruk av miljøskadelige stoffer, forteller Henrik om deres nye løsning på lakselusproblematikken.

Med kompetanse fra flere forskjellige fagfelt som innovasjon, markedsføring, automasjon og biologi, kan Henrik og hans medstudenter Simen Sæther, Max F. Kipperberg, Adrian Sørmoen, Sebastian Ness, Nicolas Sperre og Marius Slettebakk revolusjonere oppdrettsbransjen. Tidligere i år ble de kåret til beste innovative bedrift i NM.  De kom også med blant de 50 beste i NÆRINGSTEFT, og har i tillegg vunnet en rekke priser både regionalt og nasjonalt.

Assosiasjonsbasert læring
Ideen kom allerede i 2015. Gjennom praksis på oppdrettsanlegg i forbindelse med studiene fikk studentene godt innblikk i bransjen.

– Vi begynte med tanken om at fisk kan lære. Forskning viser at særlig rognkjeks er gode til å huske fra naturens side. Dermed utviklet vi et program for assosiasjonsbasert læring, som får fisken til å forbinde visse handlinger, som å spise lus, med en belønning, forteller Henrik.

125 prosent økning
Gjennom et pilotprosjekt ble programmet testet ut i samarbeid med Atlanterhavsparken og oppdretteren Vanylven rensefisk. Resultatet var lovende og anslår at fisken øker spiseeffektiviteten med 125 prosent.

– Etter sommeren skal vi teste løsningen på et fullskala anlegg. Dersom resultatene blir så bra som vi tror, vil dette føre til at næringen trenger opptil 60 prosent færre rensefisk – samtidig som lusa reduseres drastisk, laksen får det bedre og næringen kan vokse igjen, sier Henrik.

Det siste året har alle sju jobbet med studentbedriften som del av høyere utdanning.

– Vi ønsker veldig sterkt å kunne realisere denne løsningen, og alle satser videre på dette – noen oen fulltid mens andre med redusert aktiv deltagelse, sier Henrik.

Juryens dom
Etter en fire minutters pitch foran juryen, ble det klart at gjengen fra Ålesund hadde truffet blinken.

– Lus på laksen er et stort og kostbart problem – og ikke minst skadelig for miljøet. Vi tror at denne løsningen kan ha en avgjørende betydning for å bytte ut miljøskadelige stoffer med en bærekraftig løsning som kommer fra naturen selv, sa jurymedlem Bård Stranheim i forbindelse med EM-seieren.

Aktuell løsning
Bjørn Magne Hatlø er førstelektor på Institutt for internasjonal forretningsdrift ved NTNU i Ålesund, og har jobbet tett med Artifish som lærer og veileder. Han ser at prosjektet vekker stor interesse både fra mediene og næringen selv.

– Artifish har funnet en ny og aktuell løsning på et gigantisk problem for lakseoppdretterne. Lakselus er i dag det største hinderet for videre vekst i oppdrettsnæringen her i Norge, så dette kan få stor betydning, sier Hatlø.

Langsiktig arbeid
– Sist Norge vant i EM i studentbedrift var i 2006, så dette er utrolig gøy! Her i Ålesund startet vi satsningen på studentbedrifter i 2008 og vi har siden da jobbet systematisk for å utvikle et godt fagmiljø for entreprenørskap her, forteller han.

I 2015 begynte arbeidet virkelig å bære frukter.

– Da fikk bedriften Lotics SB en fin tredjeplass i EM, før AgriMare Bio SB, forøvrig også vinner av NÆRINGSTEFT 2018, sikret andreplassen i EM 2017. I år, omlag 10 år siden starten, tok vi endelig seieren hjem, sier Hatlø med et smil.

Hemmeligheten bak suksessen
Det var kanskje ikke helt tilfeldig at vinnerbedriften kom fra Ålesund.

– Vi prøver å ta tak i reelle problemer, som er viktige for næringslivet i vår region. God økonomisk støtte fra Sparebanken Møre bidrar til at vi kan gjøre prosjektene realistiske. Studentene får blant annet muligheten til å lage sine egne prototyper, tilgang til mentorer fra blant annet Rotary og teste ut ideene sine sammen med næringslivet her, forklarer han.

– Nå skal vi bygge videre på suksessen. NTNU i Ålesund har markert seg på innovasjon og gründerutvikling og trekker allerede til seg studenter fra hele Norge. Men vi hadde ikke klart dette uten det gode samarbeidet og støtten fra Sparebanken Møre, det betyr alt for utviklingen av miljøet og vi er svært takknemlige for det, sier Hatlø.

– Intensjonen med NÆRINGSTEFT er å hjelpe det lokale næringslivet opp og fram, fordi det er innovasjon og entreprenørskap som skaper framtidens arbeidsplasser i vår region. Vi har et godt samarbeid med NTNU på studentbedrifter, og er ikke overrasket over at en av dem har gått til topps både i NM og EM. Artifish er en svært dyktig og engasjert gjeng som vi gleder oss til å følge videre, sier Marie Hide i Sparebanken Møre.

 

Flere artikler i kategorien Næringsliv