Gå til sbm.no
Moderne servicebåt for havvindselskap.Havvindfartøyet «Rem Energy» hvor også Sparebanken Møre bidrar, har alt som skal til for å innfri strenge, fremtidige drifts- og miljøkrav. Foto: Håkon Longva Haram

Havvindfartøyet «Rem Energy»

Nydøpt og hypermoderne

Birthe Marie Remøy (15) var stolt gudmor da hun døpte det hypermoderne havvindfartøyet «Rem Energy» på Mjølstadneset i Fosnavåg.

Sparebanken Møre er bidragsyter som agent i et finansieringssamarbeid med Sparebanken Vest og Eksportfinansiering Norge.

Sparebanken Møre
– Vi og Sparebanken Vest bidrar med garantier som for hver bank tilsvarer 20 prosent av totalt lånebeløp. Samarbeidet videreføres også på de to neste fartøyene til havvindmarkedet som blir nybygg hos Vard i Norge og i Vietnam, forteller Marianne Kvinnesland, banksjef i Offshore-avdelingen i Sparebanken Møre.

Beste og mest moderne
Rem har sammen med Green Yard Kleven og Hav Design utviklet båten fra et skrog som ble liggende over etter offshore, og transformert båten til en dedikert Construction Service Operational Vessel (CSOV) med aller siste tilgjengelige teknologi. Grunnleggende for utformingen og utrustningen av «Rem Energy» er at fartøyet har de beste, mest moderne og robuste tekniske løsningene for å innfri strenge, fremtidige drifts- og miljøkrav. 

En stolt teknisk sjef Ronny Pål Kvalsvik om bord i «Rem Energy». Foto: Håkon Longva Haram

Stolte
– Båten har stor fleksibilitet og kapasitet som gjør at den kan dekke alle spekter innen vindindustrien sine behov både når det gjelder antall sengeplasser, gangveisystem, logistikk og størrelse på lagerområdet. Vi er ganske stolte over å kunne få vise frem denne båten, sier Commercial & Technical Manager i Rem Offshore, Ronny Pål Kvalsvik.

Supert rigget
Mange norske leverandører har bidratt til å gjøre «Rem Energy» til et hypermoderne havvindfartøy med utvikling av utstyr, innovative og digitale løsninger som gjør at båten er supert rigget for å bidra i utbyggingen av vindturbinparker til havs. Båten er også forberedt for brenselscelle og stor batteripakke i påvente av at tilgjengelig teknologi blir klar.

Havvind
Selskapet Rem Energy ble etablert av Rem Offshore-gruppen i forbindelse med gruppens nye satsing på fartøy til havvind-markedet. Eierne og ledelsen i Rem Offshore har vært aktive innenfor både fiskefartøy og ulike typer offshore-fartøy og har svært lang erfaring innenfor disse segmentene. I dag er aktiviteten konsentrert om supplyfartøy, subsea, seismikk og havvind.

Mange norske leverandører har bidratt til å gjøre «Rem Energy» til et hypermoderne havvindfartøy med utvikling av utstyr, innovative og digitale løsninger.

En av verdens største
Fartøyet skal leveres 29. november og går direkte inn på en langtidskontrakt med Siemens Gamesa for vedlikehold på i første omgang Global Tech 1 feltet i Tyskland. Ett av gruppens fartøy, «Rem Inspector», jobber for tiden på dette feltet inntil «Rem Energy» leveres. Siemens Gamesa er en av verdens største produsenter av vindturbiner.

Bærekraft og null-utslipp
– Rem har stort fokus på å imøtekomme fremtidige krav og veien mot null-utslipp både for eksisterende flåte og nybyggene våre. Vi er i gang med å implementere ISO 50001 som er en sertifisering for å redusere energiforbruk og utslipp fra flåten vår. Vi måler energiforbruk kontinuerlig på alle båter og har nå signert med Kongsberg Digital for digitale løsninger for optimalisering av drift og redusere utslipp for nybygde båter inkludert «Rem Energy». Vi vil også at våre utstyrsleverandører leverer miljødeklarasjon – EPD – i fremtiden for en felles satsing på bærekraft i den maritime sektor, forteller Kvalsvik.

Voldsom vekst i havvind
Sparebanken Møre mener satsingen til Rem Energy er svært spennende og fremtidsrettet. Markedet for havvind er i en voldsom vekst.

– Det estimeres at antall vindturbiner vil øke fra ca. 9 900 ved utgangen av året til rundt 24 000 i 2030. Dette vil gi behov for opp mot 180 fartøy til dette markedet i 2030 mot dagens litt over 40 fartøy, sier Kvinnesland i Sparebanken Møre.

Gudmor Birthe Marie Remøy (15). Foto: Håkon Longva Haram

Omstilling
Også Kvalsvik og Rem Offshore har store forventninger til markedet. Offshoremarkedet var på full fart opp tidlig i 2020 før koronaen slo til. Det var en utfordring, men ga også en mulighet for omstilling som Rem utnyttet godt.

– Driven mot en grønnere verden er vårt fokus, og vi ser at etterspørselen øker i både olje og gass og ikke minst planene for utbygging innen havvind. Vi forventer vekst de kommende årene og det gjenspeiles også vår kontrahering av nybygg, sier Ronny Pål Kvalsvik i Rem Offshore.

Stolt gudmor
Det var full jubel da den unge og stolte gudmoren Birthe Marie Remøy knuste sjampanjeflaska mot skroget.

– Dette var veldig kjekt. Jeg var ikke i tvil om å si ja da bestefar Åge Remøy ringte. En stor ære og nå er jeg gudmor i likhet med mine to søstre, sier en stolt og glad Birthe Marie Remøy. 


Commercial & Technical Manager i Rem Offshore Ronny Pål Kvalsvik, presenterer båten:

Flere artikler i kategorien Næringsliv