Gå til sbm.no
Helene E. Loland, Margrethe L. Norland, Maria Dahle Bekjorden og Ella Dombu kunne juble for en 3.plass i NM for studentbedrifter før sommeren. Nå blir Plarva Solutions et AS og med kampen om en million kroner.

Unge gründere med

Plastspisende larver

Med en Golden Ticket til Næringsteft og et utrolig spennende forretningskonsept skal disse jentene kjempe om en million kroner.

– En fantastisk mulighet. Vi svever, sier Helene E. Loland og de andre jentene i Plarva Solutions som nå tar spranget fra studentbedrift til å bli en reell bedrift.

En Golden Ticket garanterer dem plass blant 50 gründere som får være med på en stor og unik kompetansereise i regi av Sparebanken Møre hvor vinneren får en million kroner ved reisens slutt.

Brenner for bedriften
– Vi har fått så mange gode tilbakemeldinger, gjort det så bra i konkurranser at vi aldri var i tvil. Dette brenner vi for. Vi kan ikke, vil ikke slippe dette nå. Vi skal jobbe knallhardt for å lykkes, forteller Margrethe Norland om målsettinger og ambisjoner.

Det hele startet med et sterkt og felles ønske om å bidra i kampen mot plast i havet. Ideen bak det bioteknologiske selskapet Plarva Solutions er å bruke enzymer fra fordøyelsessystemet til voksmøllarven for å bryte ned skitten PE-plast. PE-plast er en av de mest brukte plasttypene i verden. Mye av plasten som befinner seg i havet er laget av PE.

Bryter ned plasten
– Verdikjeden til Plarva baserer seg på å kunne bryte ned plast fra både husholdning, industri, hav og landområder. Enzymene bryter plasten ned til komponenter som enten kan brukes til å lage ny plast, eller så kan de samme komponentene brukes i forbindelse med produksjon av biodrivstoff, sier Maria Dahle Bekjorden.

De unge kvinnene bak Plarva Solutions imponerer med sitt kunnskapsnivå til tross for at det ikke er så veldig mange år siden de som barn flest lot seg underholde av bøker som «Den Lille Larven aldri mett». Nå kan larven bli big business. Full storskalaproduksjon er beregnet til å kunne gi en omsetning på en milliard kroner.



Møllarven spiser plass og nå kan den bli brukt i kampen mot et renere hav.

Bærekraft 
– Larven inneholder proteiner, vitaminer, mineraler og fettsyrer, og blir brukt til humant konsum i store deler av verden. Hvis det viser seg at larven ikke har plastrester i fordøyelsessystemet og er uten giftstoffer, så vil vi i tillegg kunne bruke larven til humant konsum, forklarer de unge gründerne.

De er alle svært miljøbevisste og med sin ide og sirkulærøkonomiske forretningsmodell vil de treffe 10 av FNs 17 bærekraftsmål.

Plarva Solutions har fått til et samarbeid med SINTEF, og både BIR Bergen, Årim og Grønt Punkt er svært positive til ideen. De unge gründerne vant den lokale kvalifiseringen til NM for studentbedrifter hvor de kom på 3.plass.

Næringsteft 
– Vi gleder oss enormt til å være med på Næringsteft, få faglig påfyll, kompetanse og bygge nettverk. Det er all mulig grunn til å heie på Sparebanken Møre og det fokuset banken har på gründervirksomhet, mener de unge kvinnelige gründerne.

Margrethe Lundevold Norland (daglig leder) og Helene Emdal Loland har begge studert Markedsføring og ledelse med spesialisering i innovasjon og entreprenørskap. Maria Dahle Bekjorden og Ella Dombu har studert Biomarin innovasjon. Vil du følge jentene i Plarva Solutions kan du gjøre det her.

Linda R. Grimstad, ansvarlig for NÆRINGSTEFT i Sparebanken Møre oppmoder grundere om å bli med på kompetansereisen. Foto: Tony Hall

Meld deg på  
– Det er fortsatt muligheter å melde seg på NÆRINGSTEFT forteller prosjektleder Linda Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre. Fristen er 15.september. Målgruppa er gründere i alle aldre og bransjer. Vinnerne av premien på en million kroner kåres på Børs og Bacalao 13. mars 2019. 

Les mer og meld deg på NÆRINGSTEFT 2019

I tillegg til pengepremier til topp 10 deltagerne, er NÆRINGSTEFT et program som skal samle gründere i Møre og Romsdal for inspirasjon og motivasjon. Vi har kalt dette en kompetansereise, der målet er å bygge opp et økosystem av nettverk og kompetanse rundt nyskaperne. I tillegg vil de få mulighet til å møte potensielle kunder og investorer gjennom de ulike samlingene som gjennomføres. 

– Alle samlingene har et faglig tema. På første samling i Fosnavåg 4. oktober får de treffe gründere som har bra ting å dele, både de som har lyktes, og folk som ikke har lyktes. Dette er en breddesamling til inspirasjon og nettverksbygging. Selv om en er et team, kan det ofte være litt ensomt å være gründer, dette ønkser vi å gjøre noe med.  

NÆRINGSTEFT arrangeres i regi av Sparebanken Møre i samarbeid med kunnskapsparkene ÅKP i Ålesund, Promotore i Molde og Vindel i Kristiansund, samt NTNU i Ålesund.

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Næringsliv