Gå til sbm.no
Les hvordan psykolog og spesialist i nevropsykologi Tomas Myklebust kan lære deg å bli enda smartere. Foto: SMP Brand Studio.

Gründere på hjerneverksted:

Slik blir du enda smartere

Hjernen er gründerens største og viktigste ressurs. Derfor må den tunes og trimmes. Men hvordan gjør man det?

– Sov deg smart og send hjernen på intervalltrening. Det er den korte versjonen, sier foredragsholder, psykolog og spesialist i nevropsykologi, Tomas Myklebust.

Hjerneverksted for gründere var tittelen på hans foredrag for de 12 semifinalistene i Sparebanken Møres gründer-konkurranse Næringsteft. Tomas er en del av det store nettverket av ressurspersoner som skal hjelpe Næringsteft-deltakerne til å prestere best mulig. I potten ligger over en million kroner til den beste forretningsideen.

Tre hjernemoduser
– De færreste er bevisste på hvordan de bruker hjernen sin fordi hjernen opererer i forskjellige modus. Jeg ser på tre forskjellige hjernemoduser når jeg jobber med folk som ønsker å få maks utbytte av hjernekapasiteten sin, forteller Tomas som arbeider mye med kliniske problemstillinger, men også mye med næringslivet og toppidrettsutøvere.

Stimulering
Første modus er stimulering, og handler om hvordan du får ting inn i hjernen. For å stimulere godt, må du først finne ut hvilken metode som funker best for deg for å få inn informasjonen. Liker du å se ting på video, liker du å høre, liker du å samtale om ting eller liker du å sitte å lese om ting?

Tomas Myklebust er en av mange ressurser i nettverket til deltakerne i Sparebanken Møres Næringsteft. Foto: SMP Brand Studio.

Fokus på det du kan
– Deretter må du rydde plass til å fokusere på det du er god på og gjøre mer av det. Dyrk egenskapene dine. Bli bedre på det du har gode forutsetninger til å bli best på.  All kunnskap og all erfaring er en blanding av ny kunnskap som har kombinert seg selv med den kunnskapen vi allerede har. Hvis man hele tiden skal lære seg ting man ikke kan, så er det et endeløst arbeid, mener Tomas.

Du må også legge forholdene til rette for at du skal lære så godt som mulig. Slå av alle forstyrrelser slik at du har fokus på det du ønsker å ha fokus på. Da lærer du best.

Konsolidering
Hjernemodus to er konsolidering. Den handler om hvordan vi får den informasjonen vi har fått inn i hjernen til å bli værende der.

– Konsolidering handler i stor grad om restitusjon av hjernen. Det er jo ikke når vi står på et treningssenter og pumper jern at vi bygger muskler, da bryter vi musklene ned. Det er når vi restituerer i etterkant at musklene våre bygger seg sterkere og mer robuste. Sånn fungerer hjernen også. Det er ikke når vi pugger og jobber intenst at kunnskap blir værende. Det er når vi trekker oss tilbake, reflekterer over det, eller når vi sover og gir hjernen hvile, ifølge psykologen.

Hvil hjernen
Derfor er det viktig å være bevisst på hvordan du restituerer og hvordan du fjerner deg fra alle stimuliene du utsetter hjernen din for daglig.  Det gir hjernen fred og ro til å absorbere ny kunnskap, kombinere det med tidligere erfaring og etablert kunnskap. På den måten lagres den informasjonen du har fokusert på mye bedre, og du får brukt kreativiteten din. Gir du hjernen din nok hvile kommer de gode ideene når du minst aner det.

- Jeg ser på tre forskjellige hjernemoduser når jeg jobber med folk som ønsker å få maks utbytte av hjernekapasiteten sin, forteller Tomas.

Søvn
Det er mange måter å restituere hjernen på – den ultimate er søvn. Søvn er en av de viktigste faktorene for å skape gode prestasjoner, mentalt og fysisk. Nøkkelen til bedre søvn er ikke nødvendigvis å sove mer, men å sove bedre.

– Bruk powernapping, meditasjon og avspenning i løpet av dagen. Ta deg tid til å reflektere, gruble og meditere over arbeidsoppgavene dine. Fysisk aktivitet er også god hjernemedisin. Melkesyre har beviselig en positiv effekt på hjernen, forklarer Tomas.

Implementering
Tredje hjernemodus er implementering. Hvordan får vi tilgang på alt vi har i hjernen, og hvordan henter vi ut potensialet vårt? De klassiske eksemplene på implementeringssituasjoner er de man gjerne forbinder med prestasjoner. For toppidrettsutøvere kan det være VM, OL eller et verdenscuprenn. For en student er det naturligvis eksamen. I næringslivet er det mange forskjellige arenaer hvor man må prestere. De fleste vil bli overrasket over hvor mye de har og klarer å hente ut hvis de er bevisste på hvordan de implementerer sine kunnskaper og erfaringer på en best mulig måte.

Prestasjoner og tilstand
– Det første du må gjøre er å definere hva som er dine prestasjonsarenaer - når må du prestere? Det andre du må gjøre er å definere hvilken tilstand du ønsker å være i når du skal prestere. Hva er din optimale prestasjonstilstand? Vil du være rolig, vil du være offensiv, vil du være på, vil du være bakpå? Og så må du finne frem til og bruke forskjellige grep for å sette deg i den tilstanden. Det gjør det mye lettere å få tilgang på den informasjonen du har lagret i hjernen din, og det gjør at du også yter bedre, forklarer psykologen og herøyværingen som nå er bosatt i Ulstein.

Se og hør psykolog Thomas Myklebust om de tre hjernemodusene du bør jobbe med. Video: SMP Brand Studio.



Tre hjerne-råd

1. Bruk hjernen.
Vi mister muskler som ikke blir brukt. Sånn er det også med hjernen. Anstreng deg og prøv å finne svar og løsninger før du tyr til Google. Gjør regnestykker i hodet eller på en serviett før du tyr til kalkulatoren. Stol på hjernen din. De løsningene du kommer opp med selv er både mer originale og mye kulere enn svarene i et Google-søk.

2. Bli god til å hvile.
En hjerne som blir overstimulert klarer ikke å absorbere informasjon. Ta deg tid til å reflektere, gruble og meditere over arbeidsoppgavene dine. Bruk powernapping, meditasjon og avspenning i løpet av dagen, og du gir hjernen din bedre forutsetninger for å lagre den informasjonen du eksponerer den for.

3.Stol på deg selv og din egen hjerne.
Du kan mer enn du tror. Gi hjernen din en sjanse til å løse problemer på egen hånd, og du vil bli overrasket over alt du kan. 

Flere artikler i kategorien Næringsliv