Gå til sbm.no
Hege Karete Hamre er leder for næringslivsavdelingen til Sparebanken Møre på Søre Sunnmøre og har mye erfaring med unge bedrifter som er i utviklingsfasen. Foto: Tony Hall

Starte egen bedrift?

Slik unngår du fallgruvene

Med god planlegging og en rutinert fremgangsmåte, er sannsynligheten større for at du og bedriften din vil komme dere gjennom det som i næringslivet kalles «overlevelsesårene».

Statistikken forteller at før de første fem årene har gått, vil 70 prosent av nyetablerte bedrifter gå konkurs. Å ta for lett på grunnlagsarbeidet i tidlig fase kan gjøre oppstartsårene langt mer utfordrende enn nødvendig. I verste fall føre til at du ikke får realisert drømmen din. Det er derfor viktig å vite hva du kan gjøre for å få et best mulig utgangspunkt for deg og bedriften din.

Utvikling eller avvikling
Hege Karete Hamre er leder for næringslivsavdelingen til Sparebanken Møre på Søre Sunnmøre og har mye erfaring med unge bedrifter som er i utviklingsfasen.

– Alle bedrifter er jo i en utviklingsfase uansett. I næringslivet er det såpass enkelt at enten er du under utvikling eller så er du under avvikling, sier hun.

Akkurat hvilke fallgruver en bedrift kommer til å stå ovenfor, er like forskjellig som bedriftene er forskjellige.

Optimisme må til
– Det ligger i naturen vår. Skal du skape noe er du nødt å være optimist. Og det å greie og være optimistisk oppfinnsom og objektivt analyserende samtidig, er en veldig krevende øvelse. Men den som greier det, de tror jeg lykkes, sier hun.

Det klassiske er at det tar lengre tid enn du tror før du ser positiv inntekt, - og prosessen er dyrere enn du tar høyde for. Ofte fordi mange overvurder markedet, sitt eget produkt, investorpotensialet eller betalingsviljen hos fremtidige kunder. Dette kan resultere i at du havner i den vanligste fallgruven; nemlig å gå tom for kapital.

Starte bedrift? Det er raskt å enkelt å etablere bedrift med oppstartspakken

– Det ligger i naturen vår. Skal du skape noe er du nødt å være optimist. Og det å greie og være optimistisk oppfinnsom og objektivt analyserende samtidig, er en veldig krevende øvelse. Men den som greier det, de tror jeg lykkes, sier hun.

Ingen mangel på gode ideer
– Når du har en ide, er det utrolig viktig å få testet ut om det er et faktisk behov og betalingsvilje for idéen. Vi har sett mange gode idéer, men så viser det seg at det ikke finnes betalingsvilje. De som lykkes har gjort en god jobb med å beskrive produktet, testet ut om det er betalingsvilje, - samtidig som de er realitetsorienterte i forhold til produktet og prosessen, forteller Hamre. Hun legger også til at en skikkelig gjennomarbeidet forretningsplan, er som regel verdt arbeidet.

God økonomistyring
Når du etablerer en bedrift, enten det er AS eller enkeltpersonforetak (ENK), må du levere regnskap. Dette er en prosess som må følge offentlige regler og forskrifter. Hamre forteller at hun har forståelse for at det kan virke utfordrende for ferske gründere, men anbefaler å kjøpe tjenesten om du ikke vil lære deg å føre regnskap selv.

En viktig del av økonomistyringen er å finne ut hva som kreves av egenkapital og hva som må finansieres av fremmedkapital, - før du søker om finansiering. En annen, vanlig fallgruve er å prøve å gjøre alt selv. Det kan i de fleste tilfeller være smart å knytte til seg ressurser som har den kompetansen du selv mangler. Rett blikket utover og søk bistand.

Verdien av god hjelp
Å bygge et godt team bestående av komplementerende kompetanse til din egen, er en av Hege Hamres sterkeste oppfordringer til eiere av unge bedrifter.

– Vi ser at mange gjerne vil eie idéen/ selskapet selv. Det kan være en krevende prosess og det kan gå bra.  Men, det kan absolutt være lurt å bygge nettverk, sier Hamre.

Å oppsøke faglige felleskap som Næringsteft, der andre jobber med utvikling av ideer, er ypperlige arenaer for kompetanse- og nettverksbygging. Hamre oppfordrer spesielt til å oppsøke og skape nettverk med de som har kommet lengre på vei, eller som har komplementerende erfaring med din egen. Skulle du få problemer, eller se en av fallgruvene truer, er det viktig å ta tak i det, mens det enda er handlingsrom.

Å bygge et godt team bestående av komplementerende kompetanse til din egen, er en av Hege Hamres sterkeste oppfordringer til eiere av unge bedrifter.

Ikke vent for lenge
Til slutt gir Hege Karete Hamre en forsiktig påminnelse om at det vil komme både oppturer og nedturer, uavhengig av hvor god forretningsplanen din er. Det er nemlig en del av reisen. Du bør feire oppturene og lære av nedturene! Skulle du trenge hjelp kan du ta kontakt med banken for rådgivning og drøfting av løsningsmuligheter.

– Du må ikke la ting gå for langt før du tar grep. Sett ord på det, søk hjelp. Da er det utrolig hva man kan få til av gode løsninger. Ja, det tar tid å bygge et selskap, men føler du at det går feil vei så har du veldig dårlig tid. Da bør du ta grep fort.

Det Hamre har erfart er at mange av kundene tar kontakt med banken før ting har blitt et problem, og da har banken en verktøykasse de kan bidra med.

Nøkkelen ligger i tilnærmingen til prosessen
Den som greier både å være kreativ i produktskapningen, er organisert og strukturert nok til å drive prosessene framover og har utholdenhet og langsiktighet - vil ha bedre sjanse til å lykkes, ifølge Hamre.

– De som lykkes, de har gjort en god jobb med å beskrive produktet, teste ut om det er betalingsvilje, de er realitetsorienterte både til produktet og prosessen, avslutter hun. 


Næringsbasen

Du bør også sjekke ut Næringsbasen til Sparebanken Møre som består av en gjeng dyktige rådgivere med ulik spisskompetanse. Her vil du få gode råd, veiledning og hjelp til å starte egen bedrift. Her finner du også en oppstartspakke som leveres i samarbeid med Conta, og mye annen nyttig informasjon på nettsidene til Næringsbasen.

Sjekk disse linkene Vil du lese mer og gå enda dypere i temaet finnes det masse informasjon på nettet. Sjekk ut denne fra Altinn hvor du også finner en disposisjon til en forretningsplan.

Vil du lære mer om de vanligste fallgruvene ved etablering av egen virksomhet? Sjekk ut denne listen fra Altinn - Unngå fallgruvene.

Flere artikler i kategorien Næringsliv