Gå til sbm.no

Havbaserte næringer:

Fiskeri håver inn

Fiskeribransjen går så det suser og er den store vinneren relatert til den lave oljeprisen.

- Ved utløpet av august 2016 utgjorde samlet sjømateksport 56,3 milliarder kroner som er en økning på hele 25 prosent sammenlignet med samme periode i 2015, forteller Terje Krøvel som er banksjef for næringsliv i Sparebanken Møre.

Hele en tredjedel av all eksport av norsk sjømat kommer fra Møre og Romsdal.

- Den sterkt forbedrede inntjeningen innen fiskeri registrerer vi først og fremst gjennom betydelig bedre regnskapstall for våre fiskerikunder. Vi har en stor fiskebåtportefølje og ser at også likviditeten er sterkt forbedret hos våre kunder, sier Krøvel.

Den store vinneren
At fiskerinæringen fremstår som den store vinneren relatert til den lave oljeprisen forklarer Krøvel med at fiskeribransjen får gode priser på grunn av en svak norsk krone (det meste av fisken som landes i Norge blir eksportert), lave renter som er påvirket av «oljekrisen», lave bunkerskostnader som sparer enkeltrederier for millionbeløp, samt bedre tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Noe som delvis også kan relateres til oljebremsen.

Samlet sett for 2015 økte eksporten av norsk sjømat med åtte prosent og utgjorde totalt 74,5 milliarder kroner. Villfanget fisk utgjorde 24,4 milliarder og havbruk 50,1 milliard.

Olje og gass
Krøvel mener også at olje og gass blir viktig i flere tiår fremover til tross for de problemene bransjen nå opplever.

- Kostnadsnivået rundt dette har vært for høyt, men er nå justert ned til et riktigere nivå. Jeg tror også at oppmerksomheten i økende grad vil rettes mot teknologiske fremskritt for å få full effekt av de funnene som er gjort, økt automatisering og at stadig mer av aktiviteten flyttes ned på havbunnen, sier Terje Krøvel.

Verft omstiller
Han er imponert over omstillingen til verftene i distriktet i en tid med store utfordringer innen offshore.

- Verfta er i ferd med å omstille seg fra offshore til bygging av fiskefartøy, brønnbåter, ferger, yachter, hurtigruter og cruisefartøy. De er godt hjulpet av en lav kronekurs, men samtidig er jeg imponert over måten de evner å omstille seg på, slår Krøvel fast.

Truet maritim klynge
Han er spent på hva som skjer med offshorerederiene i distriktet og om de blir «spist opp» av kapitalsterke krefter utenfor fylket. Han mener det er grunn til å advare mot en utvikling der den maritime klyngen smuldrer opp her i fylket. En sammenslåing av rederier innenfor fylkesgrensene er en mulighet, men det må ifølge Krøvel være et initiativ som kommer fra rederiene selv.

Terje Krøvel, banksjef for næringsliv i Sparebanken Møre, er imponert over måten verftene i distriktet evner å omstille seg på.

Havet er fremtiden
I dag står havbaserte næringer for mer enn 70 prosent av norske eksportinntekter. Havnæringenes bidrag til norsk økonomi er allerede betydelig. Norges maritime, marine og olje- og gassnæringer stod i 2014 for over 250 000 arbeidsplasser og rundt regnet 850 milliarder kroner i verdiskapning.

Mye å hente
- Det er fortsatt mye å hente fra havet. Det handler om å utnytte fiskekapp på en bedre måte og det handler om produktutvikling av ting i havet som for eksempel alger, tang og tare, mener Krøvel.

Ifølge en norsk forskningsrapport finnes det et stort potensiale innen dyrking av makroalger. Sparebanken Møre har blant annet sponset et spennende prosjekt i regi av Møreforskning. Prosjektleder Annelise Chapman tror potensialet er stort, ikke bare som matprodukt, men også at algebiomasse kan ha en vannrensende effekt i oppdrettsanlegg, motvirke klimaforandringer og brukes til energiproduksjon.

LES OGSÅ: Fra fjord til bord

Havblå økonomi
I alle de store havnæringene har Norge en sterk global posisjon. Gjennom samarbeid på tvers kan Norge utvikle enda sterkere klynger og legge til rette for en utvikling av ny, havbasert industri. Det er mange og stadig flere som mener havet og havrommet er fremtiden. Optimistiske anslag går ut på at verdiskapningen fra havet seksdobles de neste 30 årene, og regjeringen legger til rette for at norsk økonomi skal bli enda mer havblå. Ikke minst ved en skole som vekker nysgjerrighet og skaper engasjement hos de unge. Det er evnen til å utvikle og ta i bruk ny kunnskap som ifølge regjeringen er nøkkelen til å utløse det store potensialet i havet.

Må beholde kloke hoder
- I vårt distrikt vil havrommet være svært viktig. Det betyr at vi må gjøre det vi kan for å beholde de kloke hodene her. Urbaniseringen er en utfordring sånn sett. Derfor er det svært viktig å kunne vise frem alle de spennende jobbmulighetene som finnes innen havbasert næring som det nå gjøres med Ocean Talent Camp Møre, mener Krøvel.

Ocean Talent Camp
Sjømat- og maritim næring slutter helhjertet opp om Ocean Talent Camp Møre som blir arrangert i Ålesund for fjerde gang. Ocean Talent Camp er en felles satsing av aktørene i de norske havbaserte næringer hvor utdanningsvalg og karrieremuligheter skal vises frem for elever fra de videregående skolene. 2200 elever er ventet til Campus-området 28.september. 25 bedrifter vil vise at det finnes store og spennende karrieremuligheter i havbaserte næringer her i fylket. Sparebanken Møre har også stand under Ocean talent camp.

Flere artikler i kategorien Næringsliv