Gå til sbm.no
Trine Nedregård Nakken, leder for Kundeservice og Næringsbasen i Sparebanken Møre. Foto: Tony Hall

Leie bolig for første gang?

Depositum SKAL på depositumkonto

For utleier er et depositum en sikkerhet for at husleien blir betalt, og for eventuelle skader og hærverk på utleieboligen. For leietakeren er depositumkonto en sikkerhet for å få pengene tilbake.

For leietaker er det viktig at depositumet blir betalt inn på en konto som er sperret både for utleier og leietaker i leieperioden – en depositumkonto. 

– En depositumkonto skal sikre at interessene til både utleier og leietaker blir ivaretatt. For deg som leietaker vil en depositumskonto sikre at du får igjen beløpet når du flytter ut etter avtalt tid, forteller Trine Nedregård Nakken, leder for Kundeservice og Næringsbasen i Sparebanken Møre.

Vanligvis krever utleier et depositum tilsvarende to til tre månedsleier, og Husleieloven sier at depositumet maksimalt kan tilsvare summen av seks måneders husleie.

– Som leietaker kan du oppleve å møte urutinerte utleiere som ikke kjenner til regelverket, og som ber deg om å sette pengene inn på deres private konto.  Da bør du foreslå eller kreve at dere heller oppretter en depositumskonto, sier Trine.


Det du trenger å vite om depositumskonto

  • Depositumskonto opprettes i leietakers navn, men i utleiers bank. Renten som påløper i leieperioden, skal leietakeren ha.
  • Selv om kontoen står i leietaker sitt navn, er det utleier som skal betale kostnadene knyttet til opprettelsen av kontoen.
  • Når leieforholdet blir avsluttet, må utleier godkjenne at depositumet utbetales til leietaker.
  • Utleier kan holde tilbake depositumet hvis det er husleie som ikke er betalt, manglende vasking og for eventuelle skader og hærverk på utleieboligen. Krever utleier erstatning må du som leietaker samtykke skriftlig for at det skal være gyldig.

Les mer om hvordan du oppretter depositumkonto her.


Husk forsikring

– Huseieren forsikrer boligen, men det er du som leietaker som må sørge for å forsikre egne verdier. Du er kanskje fortsatt dekket av dine foreldres innboforsikring, men det bør du sjekke. Det avhenger av hvilken dekning foreldrene dine har og alderen din, forteller Trine. 

Sparebanken Møre har en forsikring som heter «Ung i Norge». Det er en forsikringspakke som inneholder innboforsikring, reiseforsikring og ulykkesforsikring for studenter og unge under 34 år. Forsikringen koster kun kr 162 per måned.

Her kan du lese mer om forsikringen Ung i Norge.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi