Boligsparing for ungdom
Dette bør du vite om BSU
Aller først vil vi bare slå fast at BSU er Norges beste spareordning for deg som skal spare til egen bolig. For hver tusenlapp du sparer, så betaler staten deg to hundre kroner i direkte fradrag på skatten. I tillegg får du den aller beste renten banken kan gi deg.
Har du ikke startet BSU-sparing så skynd deg å gjøre det nå. Sparer du fast hver måned er det enklere å fylle opp den årlige sparekvoten på 25.000 kroner.
Du kan spare totalt 300.000 kroner på BSU til og med det året du fyller 33 år. Det er ikke noe krav om å spare hvert år. Det er heller ingen begrensning for antall spareår, men det er ikke mulig å fortsette sparingen fra og med det året du fyller 34 år. Det kan ikke innbetales nye sparebeløp etter at du har begynt å bruke sparemidlene på BSU-kontoen, eller kontrakten er brutt. Vår anbefaling er at hvis du ikke absolutt trenger pengene – la de stå på BSU-konto med gode rentebetingelser så lenge som mulig.
Hva KAN du bruke BSU-penger til
Vi får en del spørsmål om hva BSU-pengene kan brukes til. Kort fortalt så skal BSU-pengene gå til bolig. Det betyr at du når du tar ut penger fra BSU-kontoen, skal de brukes til kjøp av fast bolig eller til renter eller avdrag på boliglån. Men det er noen vilkår knyttet til BSU-pengene som det er lurt å være klar over. Hvis du bryter disse vilkårene risikerer du å måtte betale tilbake skattefradraget og du får kanskje ikke spare mer på BSU.
På skatteetatens sider finner vi følgende liste:
- Kjøp av ny fast bolig til eget bruk (f.eks. kjøp av selveierbolig, andels-/aksje-/obligasjonsleilighet). Det er ikke noe krav om at sparebeløpet skal benyttes til førstegangs boliganskaffelse.
- Kjøpesum for nødvendig tomt.
- Betaling av renter og avdrag på lån på eksisterende bolig, nødvendig aksje, andel eller obligasjon. Forutsetningen er at boligen mv. er anskaffet etter at BSU-kontrakt er inngått.
- Anskaffelse av garasje.
Hva kan du IKKE bruke BSU-pengene til:
- Er boligen kjøpt før du startet BSU-sparing kan du ikke bruke BSU-pengene på denne. Du må først starte sparing i BSU og så kjøpe bolig.
- Påkostning/vedlikehold av bolig selv om den er ny, anses ikke som utgift til anskaffelse av bolig. Selv om du pusser opp ditt eget hus som du selv bor i og som er kjøpt etter at du startet BSU-sparingen, så er det brudd på BSU-vilkårene å bruke pengene til dette formålet.
- Du kan verken bruke BSU-penger til kjøp eller betjening av lån til fritidsbolig, selv om du kjøper en hytte til helårsbruk.
- BSU-pengene kan ikke benyttes til å kjøpe en bolig som du skal leie ut. Heller ikke til en pendlerbolig til deg selv. Vilkårene er at boligen du kjøper for BSU-pengene dine skal gå til en bolig som du faktisk bor i - der du er bosatt skattemessig.
Hva skjer hvis du bryter vilkårene
Hvis du bruker av BSU-pengene på annet enn det som er godkjente boligformål, blir det sett på som brudd på BSU-vilkårene. Da må hele skattefradraget du har fått betales tilbake.
Det er også viktig å være klar over at du i løpet av livet bare kan opprette én BSU-avtale. BSU-kontoen kan flyttes mellom bankene etter visse regler, men bryter du betingelsene får du ikke fortsette sparingen på BSU. Verken på din eksisterende BSU-konto eller på en ny BSU-konto.