Gå til sbm.no
Det kan være lurt å forberede seg litt før du kjøper din første bil. FOTO: Tone Molnes

Billån

Drømmer du om lappen og egen bil?

For mange er førerkort og egen bil en av livets store milepæler. Det kan være lurt å forberede seg litt for å unngå de største fellene. Derfor har vi samlet noen få tips som kan være smart å ha med seg når du skal kjøpe bil for første gang.

1. Biler taper seg i verdi
Om du skal kjøpe ny eller brukt bil må du regne med at verdien på bilen går ned. Kjøper du en helt ny bil, vil verdien falle med rundt 20 prosent etter det første året. Verdifallet på bilen gjenspeiler ofte alderen og tilstanden på bilen. Derfor bør du være oppmerksom på at en eldre bil kan tape mye verdi etter noen år.

2. Lån til bil og lånebevis
Det er ikke krav om egenkapital for å få et billån. Er økonomien din god nok til å betale de månedlige lånekostnadene, er det mulig å få billån uten egenkapital. Vær oppmerksom på at du må betale en høyere rente om du låner hele kjøpesummen enn hvis du har noe egenkapital. 

  • Hvis du ikke vet hvilken bil du skal kjøpe – bare modell og ca pris – kan du søke om et lånebevis, også kalt for finansieringsbevis. Det er et håndfast bevis på at du har finansieringen i orden.
  • Når du skal låne med pant i bilen, kalles det for salgspant. Det betyr at du stiller bilen som sikkerhet for lånet, og det har du kun anledning til i forbindelse med kjøpet av bilen.
  • Det er viktig å være oppmerksom på at bilen ikke kan være overlevert til låntakeren før dokumentet «salgspant i motorvogn» er undertegnet.
  • Du kan få billån med pant i bilen til kjøp av både ny og brukt bil, men du kan ikke låne med pant i en bil du allerede eier. Salgspant vil vise som en heftelse på bilen når du sjekker registreringsnummeret i Brønnøysundsregistrene.

 Les mer om billån. 

Lurer du på noe rundt billån eller forsikring? Vi hjelper deg gjerne. FOTO: Tone Molnes

3. Nedbetalingstid på lånet
Det er en grei regel at lånet bør nedbetales i takt med verdifallet på bilen. Biler faller raskt i verdi og derfor bør du legge opp til en nedbetalingsplan som sikrer at billånet ikke er høyere enn bilens verdi.

Med lang nedbetalingstid risikerer du å sitte med restgjeld den dagen du skal selge bilen. 

4. Bilforsikring
Som bileier er du pålagt å ha minimum ansvarsforsikring. Ansvarsforsikring dekker skade på personer, skade du påfører andre kjøretøy, bygninger og gjenstander i tillegg til rettshjelp. Utover det har du flere valg når du forsikrer bilen din. Les mer om bilforsikring her. 

Skal du kjøpe en litt eldre bruktbil trenger du sannsynligvis ikke kaskoforsikring. En tommelfingerregel er at du ikke trenger å forsikre deg mot tap du lett kan erstatte selv. Trenger du ikke kaskoforsikring kan du søke om et kaskofritt billån på inntil 130.000 kroner. Du får en billigere forsikring, men renten er høyere enn på et vanlig billån. Det er likevel verd å merke seg at uten kaskoforsikring får du ikke noe igjen på forsikringen ved selvforskyldt skade – også hvis bilen vrakes.


Ordforklaringer 

  • Egenkapital: Egenkapital er penger du selv har til bilkjøpet, enten i form av sparepenger eller innbyttebil.
  • Ansvarsforsikring: Ei forsikring du er pålagt å ha, som dekker skade på personer, skade du påfører andre kjøretøy, bygninger og gjenstander i tillegg til rettshjelp.
  • Kaskoforsikring: Kaskoforsikring dekker skader på din egen bil som følge av kollisjon og utforkjøring.
  • Heftelse: En heftelse betyr at eieren har lånt penger med pant i bilen. Kjøper du en bil med heftelser, kan du i verste fall risikere å miste bilen hvis den som har pant i bilen krever den tvangssolgt eller tilbakelevert.
  • Verdifall: Både nye og brukte biler faller i verdi. Eldre biler kan bli nesten verdiløs etter noen år.
  • Lånebevis: Et håndfast bevis på at du har finansieringen i orden. 
  • Kjøpekontrakt: Kjøpekontrakten er bilkjøpets viktigste dokument og skal inneholde alle relevante opplysninger selgeren har om bilen, og hva kjøper og selger har blitt enige om. Som selger er det viktig å ikke overlevere bilen til kjøper før hele kjøpesummen er mottatt.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi