Gå til sbm.no

Kun en av ti har det

Derfor bør flere skrive testament

Å skrive testament handler om mer enn bare fordeling av verdier. Med et testament har du mulighet til å gjøre egne valg for hva som skal skje med alt fra digitale minner til kjæledyret ditt, - i tillegg til fordeling av verdier.

Kun én av ti
Det er faktisk en liten andel av den norske befolkningen, kun én av ti, som har skrevet testament. For de uten testamente vil arven bli fordelt etter arvelovens bestemmelse.

– Det er ingenting i veien med å la arveloven stå for fordelingen av verdiene dine. Men det du også bør tenke på er at et testament gir god oversikt over det du etterlater deg og kan forhindre potensielle konflikter. Du får avklart viktige spørsmål som ikke har direkte forbindelse til dine økonomiske verdier. Derfor kan det være smart å vurdere om testamente kan være en god investering for deg og dine nærmeste, forteller Joachim Flataker, banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Ålesund sentrum.   Advokatene hos Justify, Sparebanken Møres samarbeidspartner, har noen gode argument til hvorfor du bør sette opp et testament:

Samboere arver ikke hverandre
Tall fra SSB viser at andelen samboere i Norge er nær 30 prosent, og at økningen de siste årene er størst blant personer over 30 år. Slik loven er i dag bør samboere ha noen viktige dokumenter på plass: Samboerkontrakt, livsforsikring og testament. 

 • Samboere uten felles barn arver ingenting av hverandre.
 • Samboere med felles barn arver litt av hverandre.

Skriver du testament, kan du ta valg for friarven slik at samboeren din får verdier til for eksempel å sitte med boligen alene.

Du kan bestemme over egen friarv
Setter du opp testamente får du en god oversikt over hvordan arven ville blitt fordelt i dag. Oversikten inneholder både pliktarv, som er det arvinger etter loven har krav på når noen dør, og friarv, som er det du selv kan bestemme over og disponere fritt i et testament.

Arveloven fra 2021 gjør at man står friere til å bestemme hvem som skal overta hva i et testament, for eksempel at en bestemt arving skal overta huset eller hytta.

Lurer du på hvem som er dine arvinger? Se hvem som er dine arvinger og få oversikt med Justifys digitale veiviser.

Arveloven fra 2021 gjør at du står friere til å bestemme hvem som skal overta hva i et testament.

Et testament lar deg ta viktige beslutninger selv
I tillegg til fordeling av verdier, kan du i et testament ta stilling til andre spørsmål, som for eksempel:

 • Skal noen få prioritet til å overta familiehytta?
 • Hvem skal overta ansvaret for kjæledyrene dine?
 • Skal noen av verdiene dine gis som særeie?
 • Hvis du har mindreårige barn, hvem vil du skal overta foreldreansvaret? Og – er det noen du absolutt ikke mener bør få dette ansvaret?
 • Ønsker du å gi noe til et veldedig formål?
 • Hva skal skje med ditt digitale liv?

Justify veileder folk gjennom spørsmålene som er tilpasset den enkeltes arvesituasjon, og passer på at alt som står i testamentet følger loven.

Her kan du lese mer om forvaltning av arv til barn og arvinger under 25 år.

Et testament kan forhindre konflikter
Det er ikke uvanlig at det oppstår både små og store konflikter mellom arvinger i et arveoppgjør. Måten arveoppgjøret gjennomføres på kan bidra til å senke risikoen for konflikt. Med et testament kan du bidra til å unngå konfliktene.


Det er enkelt å lage testament selv 

Med et digitalt testament kan du sette opp dine ønsker og sikre dine nærmeste. 

 • Du kan enkelt logge deg inn med BankID og se en simulering av din arvefordeling i vår arvesimulator. 
  Det er uforpliktende og gratis å prøve tjenesten.
 • Du vil bli veiledet gjennom de relevante valgene, slik at du slipper å være i tvil om hvordan testamentet bør settes opp og formuleres.
 • Når du har foretatt dine valg, vil testamentet bli kvalitetssikret av advokat. Dokumentet ditt vil alltid være tilgjengelig for deg på Min side, hvor du også kan endre eller oppdatere dine ønsker om det blir aktuelt.
 • Testamentet vil være trygt lagret hos Justify. Og skulle det utenkelige skje, vil aktuelle personer bli kontaktet og gitt tilgang til dine dokumenter.Bli med på seminar om framtidsfullmakt, arv og testament

I mars arrangerer vi seminar flere steder på Nordvestlandet, og i Oslo, der du blant annet får lære om hvorfor det kan være smart å skrive en fremtidsfullmakt og håndtering av arv og testament. 

Følg lenken for å se alle datoer og lokasjoner.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi