Gå til sbm.no

Tips og råd

For en trygg sommerferie

Sommerferien er rett rundt hjørnet og mange har planene klare. Uansett hvor og hvordan du tenker å tilbringe ferien, har vi samlet noen tips for en trygg, god og glitrende sommer!

1. Klargjør bil og bolig   

Skal du på bilferie i sommer er noen ting du bør tenke på før du legger ut på tur – og før du låser døren hjemme, finnes det noen grep du kan gjøre for å forebygge innbrudd mens du er borte

Ta en sjekk på bilen før du drar. Er dekk og lykter ok? Pass på at du har med deg veihjelpsbeviset i bilen og grønt kort om du skal til et annet land.

Avtal med naboen eller et familiemedlem om å se etter huset når du er på tur. Dersom gresset klippes, det finnes litt søppel i søppeldunkene, det står en bil i oppkjørselen innimellom og postkassen ikke er full, er sjansen større for at innbruddstyvene lar din bolig være i fred. Ikke glem å skru på boligalarmen dersom du har en.

Les mer om sikker sommerkjøring.

Gjør klar både familien, huset og bilen før du reiser på tur.

2. Husk forsikring  

Like viktig som det er å huske solkrem og myggspray i tursekken, er det å sørge for å ha orden på reise-, bil og boligforsikring før ferien. Vår reiseforsikring dekker deg fra du går ut av døren hjemme og det stilles ikke krav til overnatting. Reiseforsikringsbeviset har du lett tilgjengelig i mobilbanken. 

Skal du leie ut hytta, båten eller campingvogna, bør du sjekke at forsikringen har dekning for nettopp dette. Om du skal låne bil fra noen andre, eller låne vekk egen bil, sjekk at forsikringen dekker dette. Pass også på at du har tilstrekkelig med kjørelengde på forsikringen. Overstiger du årlig kjørelengde og du får en skade, kan regningen bli høy. 

3 eller flere skadeforsikringer hos oss gir 10 % samlerabatt.

3. Gjør klar lommeboken

Både den fysiske, og den digitale. Skal du på reise anbefaler vi deg å ta med to bankkort og oppbevare dem hver for seg. Hvis ett kort blir ødelagt, mistet eller stjålet, er du spart for litt stress og hodebry ved å ha med et kort i reserve.

Utløper kortet ditt mens du er på ferie? Kortet vil alltid være gyldig ut den måneden det utløper, og nytt kort kommer automatisk i postkassen din. Ved å benytte klokke- eller mobilbetaling kan du aktivere kortet før det har kommet i postkassen din. Visste du forresten at du kan legge til kredittkortet ditt i Vipps? Med vårt kredittkort har du full kontroll og oversikt over forbruket ditt i nett- og mobilbank. 

Møre Mastercard - det perfekte feriekortet.

Husk pass, et ekstra kort - og aktiver mobil- eller klokkebetaling til ferieturen.

4. Sikker kortbruk og sperring av kort 

Ved å benytte deg av regionsperre, reduserer du risikoen for kortsvindel. Med regionsperre bestemmer du selv hvor i verden kortene dine skal være gyldige. Regionsperren har du tilgang til i mobil- og nettbank under menyen "Kort". Blir et av kortene dine ødelagt, mistet eller stjålet, kan du selv sperre kortet i mobilbanken. Tjenesten finner du under "Kort" i menyen. 

5. Sjekk konto og transaksjoner 

Uansett hvilket kort du velger å benytte, bør du være oppmerksom og følge med på beløpene som går ut av kontoen din. Sommeren er høysesong for svindel og derfor bør du alltid holde et ekstra våkent øye med transaksjonene på kontoen din. 

6.Velg lokal valuta

Du gjør som regel en dårlig deal hvis du velger å betale i norske kroner når du handler med kort i utlandet. Det er utsalgsstedet som bestemmer kursen og i tillegg legger enkelte butikker på et gebyr som gjør handelen i norske kroner unødvendig dyr. Velg derfor alltid lokal valuta.

Alle land er ikke like digitale som Norge. Selv om du mange steder kan klare deg nesten utelukkende med kort, kan det enkelte steder være helt nødvendig å ha med litt lokal valuta i tillegg. Sjekk ut hvordan det er der du skal reise, og bruk kort eller mobilbetaling der du kan. Det er både billigere og tryggere. Og husk, gi aldri fra deg kortet når du skal betale.

Regn om valuta til norske kroner.

Med gode forberedelser kan du nyte ferien med lave skuldre.

7. Feriebudsjett

Det er fort gjort at ferien blir dyrere enn først planlagt. Derfor er det lurt å sette opp et budsjett før du reiser. Tenk over hvor mye du vil bruke på mat, overnatting, transport og ulike aktiviteter. Husk å ta høyde for utgifter som bompenger, drivstoff og fergebilletter om du planlegger å kjøre bil eller bobil. Har du et budsjett å forholde deg til er det enklere å holde seg innenfor rammene.  


God tur og god sommer! KLAR – FERDIG - FERIE:

  • Klargjør bil og bolig før du reiser på ferie
  • Sjekk at du har de forsikringene du trenger før ferien
  • Bestill europeisk helsetrygdkort hos helsenorge.no 
  • Ta med flere kort på reise, og oppbevar de hver for seg – bruk klokke- og mobilbetaling
  • Last ned BankID-appen før du drar. Da har full tilgang til banktjenestene du trenger
  • Følg med på transaksjonene dine i forhold til faktisk forbruk og aktiver regionsperre
  • Du kan sperre kortet ditt i mobilbanken om uhellet er ute
  • Velg lokal valuta
  • Sett opp et feriebudsjett
  • Nyt ferien og skap gode minner

Kundeservice åpent 0800-2000 alle hverdager, hele sommeren. De hjelper deg.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi