Gå til sbm.no
Carina Mathisen er rådgiver ved Sparebanken Møres kontor i Ålesund Sentrum.

Tips til

En fornuftig førjulstid

Du har kanskje opplevd det. Det er januar, kontoen er tom og det er lenge til lønningsdag. Følelsen av å være «rik», som desemberlønnen kan skape, har forsvunnet og følelsen av å ha sløst bort penger på adventskos og julefeiring melder seg.

– Det er faktisk mulig å unngå denne uvelkomne januarfølelsen. Stikkordet er planlegging – og å holde seg til planen. Belønningen kan bli kontrollert pengebruk, ei førjulstid med lavere puls og en god start på det nye året, forteller Carina Mathisen, rådgiver ved Sparebanken Møres kontor i Ålesund Sentrum.

Her er Carinas 24 juletips: 

1. Hva skal til for at din jul skal bli bra? Tenk igjennom dette og dropp det som ikke gir deg eller andre glede.

2. Planlegg, planlegg og planlegg. Dette er det beste tipset for å unngå høyt forbruk og stress. Finn ut hvor mye du har å rutte med, hvor mye du ønsker å bruke og hva du vil bruke pengene til.

3. Lag julegaveliste. Hent inspirasjon til julegavetips på nettet og del gjerne ønskelisten din.

4. Tid til opplevelser - i førjulstiden eller som julegave. Tid sammen er noe mange av oss trenger mer enn flere ting.

Desemberlønnen kan skape en følelse av å være "rik".

5. Spleisefest. Å arrangere fest for familie, venner og bekjente kan være både dyrt og krevende. Hvorfor ikke arrangere spleisefest der alle tar med drikke eller en matrett. Senk kravene – det viktigste er å samles.

6. Adventskalender – ferdig eller hjemmelaget? Noen går for hjemmelaget. Det er lov. Ferdigkjøpt er også lov. Du kan også kutt kalenderen. Like kjekt som små gaver kan det være å lese en bok sammen eller gi en filmkveld med familien som kalendergave.

7. Nytt eller brukt. Det er stadig flere som får øynene opp for gjenbruk. En julegave som noen har hatt glede av før kan skape ny glede.

8. Litt ekstra kæsj. Er julebudsjettet litt for lite? Sparer du 300 kroner hver måned i ett år, vil du ha 3.600 kroner mer å rutte med neste år. Opprett Småspar – da sparer du litt hver gang du bruker kortet.

9Juledugnad. Mange har julekakedugnader, hvor det bakes og byttes julekaker. Effektivt, koselig og sosialt.

Mange har julekakedugnader, hvor det bakes og byttes julekaker. Effektivt, koselig og sosialt.

10. Beløp og aldersgrense. Bli enig med familie og venner om å sette en beløpsgrense på gavene. Kanskje kan dere også  innføre aldersgrense på hvem som mottar julegave?

11. Gi av deg selv. Du kjenner sikkert noen som trenger hjelp til å passe, vaske, hogge, male, pusse eller hente. Kjøp eller lag et fint kort som beskriver tjenesten.

12. Kvalitet fremfor kvantitet. Kjøp ei gave til hele familien, fremfor mange individuelle. Flere kan til og med spleise. Eksempelvis kinobilletter, sesongkort, kamera, pledd, brettspill etc.

13. Kortreist mat. Ypperlig gave til den som har alt. Godt brød, ripsgele, sirupsnipper, kanelsnurrer, posteier og konfekt. Kreativ innpakning og råvarer fra egen hage er et pluss.

14. Unngå de mest kaotiske handledagene. Sannsynligheten for akutt hjemlengsel og ukritisk julegavehandel er stor. Det er også ekstra stor fare for å få bulk i bilen slike dager.

15. Bytte av gaver. Har du fått ei gave som du ikke får brukt? Bytte er bedre enn å gjemme på loftet. Bytt så raskt som mulig og husk å ta med byttelapp eller kvittering.

En julegave som noen har hatt glede av før kan skape ny glede.

16. Støtt en god sak. Velg gjerne noe som står ditt eller mottakerens hjerte nær. Å få oppleve ekte giverglede er et pluss.

17. Gavesirkel. Alle får ansvar for én gave hver i vennegjengen eller familien. Trikset med å trekke navnelapp fra en skål eller hatt, funker bra her.

18. Gjenbruk eller låne. Skal du på julebord, gå først gjennom garderoben og se på det du har fra før. Trenger du fornying finner du tips på nettet om hvordan du kan style et antrekk. Eller lån noe med venner.

19. Kontroll på hvem fikk hva fra hvem. Med penn, papir og litt autoritær pakkeutdelingskommando, får du god oversikt over gavene du og gjengen din får på julaften. Slik kan rett person bli takket for riktig gave.

20. Nyt dine favoritter. Bak julekakene som din familie liker best. Husk at kakene ofte smaker best før jul. Er ikke julekaker din favoritt, kos deg med det du har lyst på.

21. Frisk luft og litt bevegelse gjør underverker for kropp og sjel. Ta med familie og venner ut på tur.

22. Handler du lokalt støtter du opp om lokale arbeidsplasser. Pengene går tilbake til lokalsamfunnet ditt og er dermed med på å støtte lokale lag og organisasjoner. Og ikke minst; du bidrar til å gjøre lokalsamfunnet ditt mer attraktivt.

23. Hold deg til planen.

24. God jul! Det er din jul og du kan feire den akkurat slik du vil.


Skulle du ønske at julebudsjettet ditt var LITT romsligere?
Med Småspar sparer du litt hver gang du bruker kortet ditt.
Du velger selv beløp. Det blir fort penger av det. Les mer om Småspar.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi