Gå til sbm.no
En kvinne med ryggen til i lys skjorte og en smilende kvinne med langt hår og blå kjole.– Du kan selvsagt gi penger i gave, og hvis du ønsker å gi en gave som vil vare og vokse over tid, så bør du tenke fond, mener Hanne Risnes Alvestad, banksjef ved Sparebanken Møres kontor på Digernes. FOTO: Tony Hall

Å gi julegaver er

En sterk tradisjon

Å kjøpe ting til hverandre til jul er en tradisjon som står fjellstøtt. Hva som gis har nok endret seg med økt kjøpekraft, fokus på bærekraft og ønske om å være mer miljøvennlige og samfunnsbevisste.

Kjøpe for å kjøpe?
I dag har de fleste av oss det vi trenger og mange mer enn det, og det kan være lett å gå tom for gode gaveideer. Mange barn og unge har en overflod av  leker, klær, elektronikk og andre materielle ting. Derfor kan det være enkelt å falle for fristelsen å kjøpe noe bare for å kjøpe noe. Men det er ikke særlig bærekraftig å kjøpe en haug med ting som aldri vil bli brukt.

Så hva i all verden skal vi finne på?
Det er alltid hyggelig å gi opplevelser i gave. Du kan gi av tiden din, eller donere til veldedighet.

– Du kan selvsagt gi penger i gave, og hvis du ønsker å gi en gave som vil vare og vokse over tid, så bør du tenke fond. Å spare i fond over tid har vist seg mer lønnsomt enn tradisjonell banksparing, sier banksjef i Sparebanken Møre, Hanne Risnes Alvestad, om bankens gavetips nå når jula snart skraper på døra.

I dag har de fleste av oss det vi trenger og mange mer enn det, og det kan være lett å gå tom for gode gaveideer. Foto: Kristin Støylen.

En gave som vokser
– Du kan opprette en fast spareavtale som gave eller gi et engangsbeløp. Og jo yngre barna er, desto lengre tid får pengene anledning til å vokse, forklarer Hanne. 

Sparebanken Møre tilbyr fondspakker som er sammensatt av ulike solide fond som har hatt stabil vekst over lang tid. Oppretter du fast sparing og med det sprer sparingen over tid, minimeres også risiko for tap. Svingningene i markedet utjevnes. 

– Pengene som investeres kan man ta ut når man vil, men fondssparing er som sagt ofte mer lønnsomt om du sparer langsiktig, forsikrer Hanne oss om.

Et bærekraftig alternativ
Har du et ønske om at gaven skal bidra til det grønne skiftet, kan du for eksempel kjøpe fondsandeler i bærekraftige fond. Disse fondene plasserer investeringene i selskaper som er posisjonert til å løse utfordringer knyttet til FNs bærekraftmål. 

– I vår portefølje finner du bærekraftige fond både fra DNB Asset Management og Storebrand Asset Management. Begge velger inn selskaper som bidrar til at vi når FNs bærekraftmål. De utøver aktivt eierskap ovenfor selskap som bryter med internasjonale normer og konvensjoner. I ytterste konsekvens betyr det at de blir ekskludert fra porteføljen, forteller Hanne.

Her finner du mer informasjon om bærekraftige fond.

Har du noen du skal gi gave til som studerer og som tjener over grensen på frikortet, så kan det være lurt å gi bidrag til BSU-kontoen deres. Da får de i tillegg skattefradrag. Illustrasjonsfoto.

BSU er fremdeles en god idé
– Har du noen du skal gi gave til som studerer og som tjener over grensen på frikortet, så kan det være lurt å gi bidrag til BSU-kontoen deres. Da får de i  tillegg skattefradrag. Jeg er ganske sikker på at de vil være evig takknemlige for beløpene som de har fått inn på BSU-kontoen den dagen de skal kjøpe seg bolig, sier Hanne.

Det blir stadig vanskeligere for unge å kjøpe bolig. Du trenger å spare mye for å få nok egenkapital til å komme inn på boligmarkedet. Et godt gavetips kan derfor være å gi de minste barna bidrag til aksjefond og de litt eldre innskudd på BSU-kontoen. 

Slik gir du fond i gave
Som sagt er fond en perfekt gave som varer og vokser over tid, og passer til alle anledninger. Til konfirmasjon, dåp, bursdag og jul. For å kunne gi fond i gave må både den som gir og den som skal motta gaven være kunde i Sparebanken Møre og ha fondskonto. Dette kan du enkelt ordne på Sparebanken Møres nettsider – sbm.no/fond. Her kan du også lese mer om fondspakkene som er oppdelt i tre risiko-varianter; lav, middels og høy. Er du usikker på hva du skal velge? Ta kontakt med banken og snakk med en av rådgiverne våre.

Her kan du avtale møte med rådgiver.


5 julegavetips til den som har alt

  1. Gi gavekort på opplevelser som kino, teater eller en av byens restauranter
  2. Gi en gave til veldedighet i navnet til mottakeren. Mange veldedige organisasjoner gir deg mulighet til dette

  3. Gi et abonnement på en elektronisk tjeneste som streamingtjenester, nettaviser eller digitale lydboktjenester

  4. Gi et klippekort der du gir bort litt av tiden din. Lag et personlig klippekort der vedkommende kan få alt fra husvask til barnepass

  5. Gi en gave som vokser over tid: Penger i fond eller penger til BSU-konto til de unge

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi