Gå til sbm.no
Fredrik Evensen, fagsjef Digitale kundeflater og betaling i Sparebanken Møre. Foto: Tony Hall

BankID med Biometri:

Raskere innlogging

BankID innlogging med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, vil gå raskere og gi deg en bedre opplevelse. Fremover vil flere og flere brukersted tilrettelegge for biometrisk innlogging.

- Med lanseringen av innlogging med ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk i BankID-appen vil du kunne få en raskere innlogging og bedre brukeropplevelse. Det vil fremover bli stadig flere brukersteder der du kan bruke ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk i stedet for å taste inn passord, forteller Fredrik Evensen, fagsjef Digitale kundeflater og betaling i Sparebanken Møre. 

Mens en innlogging med BankID på mobil tar rundt 30 sekunder, vil det ta under 10 sekunder å logge inn med BankID-appen ved bruk av ansikt eller finger.

Lanseres i dag
Fra i dag, 11. april kan du aktivere ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk i BankID appen. Dette må være på plass for at du skal kunne aktivere ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk i BankID-appen:

 1. Banken du har BankID fra tilbyr BankID-app og har åpnet for biometri-innlogging (ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk) 
 2. Du må ha operativsystem iOS 14/Android 7 eller nyere 
 3. Du må ha aktivert ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk på enheten din

Du kan laste ned BankID-app for iOS eller Android her.

Utrullingen av raskere BankID vil skje gradvis, og du vil oppleve at du må bruke passord i mange tilfeller en god stund framover. Det er heller ikke et krav å benytte den nye tjenesten. Men vi anbefaler det fordi det gir en raskere innlogging og bedre brukeropplevelse.

Vil erstatte passord på sikt
Ambisjonen er at du i framtiden skal kunne bruke innlogging med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk i de aller fleste tilfellene. Med andre ord vil denne enklere innloggingen i stor grad erstatte dagens bruk av passord. Unntaket er situasjoner som krever ekstra sikkerhet, for eksempel ved større transaksjoner og e-signeringer, som når du skal signere dokumenter ved boligkjøp.

Utrullingen av raskere BankID hos brukerstedene vil skje gradvis, og du vil fortsatt oppleve at du må bruke passord i mange tilfeller en god stund framover. Det er heller ikke et krav å benytte den nye tjenesten, men det blir anbefalt fordi det gir en raskere innlogging og en bedre brukeropplevelse.

Noen BankID-brukere har allerede klargjort appen sin for innlogging med ansikt eller finger. Disse vil automatisk få tilgang til tjenesten. Har du ikke klargjort appen for raskere BankID ennå, kan du aktivere tjenesten ved å følge stegene nedenfor.

Slik aktiverer du ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN i BankID-appen:

For nye app-brukere: 

 • Som ny bruker av BankID appen, vil du kunne aktivere BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN når du aktiverer appen
 • Følg instruksene i appen for å aktivere raskere BankID
 • Får du ikke aktivert BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN når du aktiverer appen, - sjekk om det er aktivert på telefonen eller nettbrettet du bruker. Dette kan du se i innstillingene på telefonen/nettbrettet 

For de som allerede har tatt i bruk appen: 

 • Åpne BankID-appen og trykk på «Min BankID» i menyen nederst i bildet
 • Følg instruksene i appen for å aktivere BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN. 
 • Får du ikke aktivert BankID med ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN ved å følge disse stegene, - sjekk om det er aktivert på telefonen eller nettbrettet du bruker. Dette kan du se i innstillingene på telefonen/nettbrettet. 

Husk at du ikke må aktivere BankID med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk dersom du deler enheten med andre.

NB! Hvis du deler enheter med andre
Deler du enheten med andre må du ikke aktivere BankID med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk. Er det flere i husstanden som har lagt inn finger eller ansiktsgjenkjenning på enheten, må du fjerne deres biometri-tilgang før du aktiverer dette i BankID-appen. Lag også en ny PIN-kode dersom du vet at flere kjenner til koden som brukes på telefonen/nettbrettet. 

Bruk av BankID-innlogging med ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk
Når du har aktivert ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk i BankID-appen, er tjenesten klar til bruk. Når du så er på et nettsted der du må identifisere deg med BankID, velger du «BankID-app» som metode. I noen tilfeller vil du automatisk få opp ansiktsgjenkjenning/fingeravtrykk som metode, uten at du trenger å velge «BankID-app» manuelt. Du vil få et varsel på telefonen/nettbrettet som du må godkjenne. Trykk på varselet for å bekrefte at det er du som prøver å logge inn, og følg instruksene i appen. Har nettstedet du logger inn på har implementert biometri i sin løsning, vil du kunne fullføre innloggingen ved å bruke ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk. Tilbyr ikke nettstedet biometri, vil du automatisk få opp BankID-app med passord for å fullføre innloggingen. 

Slik aktiverer du biometri i BankID-appen

 1. Åpne BankID-appen
 2. Gå til «Min BankID» på menylinjen nederst
 3. Klikk deretter på «Aktiver»-knappen
 4. Fullfør stegene i aktiveringssløyfen

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi