Gå til sbm.no

Renteøkningen merkes

Slik reduserer du forbruket

De mange renteøkningene gjør at stadig flere husholdninger må kutte i forbruket. En undersøkelse fra Finans Norge viser at mange ser mørkere på tiden som kommer.

–  Folk har fått det tøffere økonomisk enn de så for seg når de første renteøkningene kom. Det gjør at kutt i eget forbruk er helt nødvendig for mange, forklarer Elisabeth Blomvik, leder Divisjon Personmarked i Sparebanken Møre.

Forventningsbarometeret er en kvartalsvis undersøkelse som viser hvordan folk ser på egen økonomi. Resultatet avslører at mange har tenkt å spare penger ved å utsette eller droppe større innkjøp. Indikatoren for større anskaffelser har aldri vært så lav i løpet av de 30 årene Finans Norge har gjennomført undersøkelsen. 

– For å beholde kontrollen og ha muligheten til å fortsette å prioritere en buffer, er det fornuftig å ta grep for å redusere forbruket, sier Elisabeth.

6 grep som reduserer forbruket
Elisabeth har flere konkrete tips til hvordan husholdninger kan redusere forbruket. 

1. Planlegg dagligvarehandelen
I Norge har vi skyhøyt matsvinn. Med bedre planlegging vil du spare penger, miljø og tid. Gå gjennom frysere og skap, og planlegg handleturene dine. Handle gjerne inn til en hel uke av gangen. Da ungår du hyppige butikkbesøk og impulskjøp. Husk å se om du kan bruke rester til noen av oppskriftene påfølgende uke.  

2. Selg ting du ikke har bruk for
De aller fleste av oss har mer enn vi trenger. Kanskje du har sportsutstyr som ungene har vokst fra? Eller klær du ikke bruker lenger? Både finn.no og Tise har gode løsninger for frakt som gjør handelen enkel og trygg for deg som selger. 

Kanskje du kan kjøpe ting husholdningen trenger brukt også? Det er en god deal for både lommeboka og miljøet. 

3. Ta en gjennomgang av abonnementene dine
Netflix, Disney+, Viaplay, HBO Max. Det er fort gjort å miste oversikten. Ta en gjennomgang av alle abonnementene dine og si opp de du ikke trenger. Kanskje du har andre typer abonnementer du kan avslutte også?

De to største kildene til overforbruk er impulskjøp og å handle mat når du er sulten.

4. Senk energiforbruket
Selv om vi har gode strømstøtteavtaler, kan du spare mye på å ha et bevisst forhold til strømforbruket. Kanskje du kan skru ned innetemperaturen en grad eller to? Og kanskje du kan oppmuntre medlemmer i husholdningen til å ta litt kortere dusjer?  

5. Ta en titt på småbeløpene
I løpet av et år kan mange små beløp bli betydelige beløp. Tenk gjennom kaffekopper, tyggispakker, snusbokser, energidrikker og andre småkjøp som gjerne følger med unødvendige vaner. Kan du droppe en del av disse og spare pengene i stedet? 

6. Snakk med banken
Avtal et møte med en rådgiver i banken. De kan hjelpe deg å få oversikt og kontroll på inntekter og utgifter. Det gjør det enklere å planlegge økonomien fremover.

Ta kontroll over egen økonomi
Er du alvorlig bekymret for egen økonomi? Da kan det oppleves ekstra krevende å ta kontakt med banken.

– Derfor vil jeg at folk skal vite at vi snakker med personer og familier i alle slags situasjoner, hver eneste dag. Du er ikke alene og alle kan få økonomiske utfordringer i løpet av livet. Vi er her for å hjelpe, sier Elisabeth. 

Ønsker du ikke å snakke med den faste rådgiveren din, kan du ta kontakt med Grep. Grep er en helt egen avdeling i Sparebanken Møre. Her møter du rådgivere med kunnskapen og erfaringen du trenger for å få tilbake kontrollen. Det har ingenting å si hvilken bank du vanligvis bruker.


Kenneth Bøe er seniorrådgiver i avdeling Grep. Han forteller at mange av de som søker hjelp har havnet i et vakuum. De tror at banken ikke kan hjelpe dem, og tyr til refinansiering med skyhøye renter og høye etableringsomkostninger. Foto: Kristin Støylen.


Er du alvorlig bekymret og sliter med å betale de faste utgiftene dine?

Det er mulig å få orden på økonomien igjen. Tar du kontakt med GREP har du allerede tatt det første steget. Les mer om Grep og avtal møte med oss.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi