Gå til sbm.no
Vær ekstra forsiktig når du handler i nettbutikker du ikke har handlet med tidligere. Foto Kristin Støylen

Se opp for svindel

Tips for tryggere nettshopping

Med Black Friday, Black Week og julehandelen som nærmer seg, er vi mange som jakter gode tilbud. Dette vet svindlerne å benytte seg av.

Rapporter viser at det finnes mange falske nettbutikker, og svindlerne har blitt dyktige. Forskjellen på ekte og falske nettsider kan være minimal. For at sidene skal fremstå troverdig legger svindlerne inn både kontaktinformasjon og brukeromtaler. Derfor er det viktig å være ekstra forsiktig når du handler i nettbutikker du ikke har handlet med tidligere. Hvis ikke kan du risikere å betale for varer du ikke får eller at kortinformasjonen din kommer på avveier. 

Kjente eller ukjente nettbutikker
Det aller beste tipset er å handle med nettbutikker du har handlet med tidligere. Her er typiske ting du bør se etter når du handler i en ny nettbutikk:

  • Tilbyr nettbutikken sterkt rabatterte priser sammenlignet med andre som selger samme eller tilsvarende produkt? Vær skeptisk – det kan være for godt til å være sant.
  • Vurder språk og design på nettsiden. Skygg unna om det virker som teksten er automatisk oversatt for eksempel.
  • Sjekk andres erfaringer med nettbutikken. Bruk gjerne trustpilot.no – der får du i mange tilfeller en indikasjon på om butikken er til å stole på. Men, vær klar over at selv brukeromtaler kan være falske.
  • På Facebook og andre sosiale medier finner du både ekte og falske annonser. Vær på vakt om nettbutikken bare selger én eller få varer. 
Svindlerne har etablert seg på bruktmarkeder som Finn.no, Tise og Facebook Marketplace. Du må aldri gi fra deg kortinformasjon og BankID-informasjon på noen av disse plattformene.

Betale på forskudd?
Handler du fra en nettbutikk du ikke har erfaring med - unngå forskuddsbetaling hvis det er mulig. Det kan være smart å betale med kredittkort slik at det ikke er lønnskontoen din som blir tappet om du blir svindlet.

Bruktkjøp på nett
Å kjøpe brukt er virkelig i vinden og er bra for både miljøet og lommeboken. Men pass på. Ikke alle som kjøper og selger brukt har gode hensikter. Svindlerne har etablert seg på bruktmarkeder som Finn.no, Tise og Facebook Marketplace.

Ta gjerne en sjekk på profilen til den du handler med. Har de nettopp opprettet profilen er det ekstra grunn til å være mistenksom. Du må aldri gi fra deg kortinformasjon og BankID-informasjon på noen av disse plattformene. Heller ikke om du får tilsendt link. Vipps bør kun brukes hvis du møter selger eller kjøper fysisk. Bruk betalingsløsningene som tilbys i de ulike tjenestene, - det er tryggere. 

Har du allerede blitt svindlet?
Mistenker du at du har blitt svindlet, eller ser at kortet ditt har blitt brukt til betalinger du ikke kjenner til? Sperr kortet ditt umiddelbart! Det gjør du selv enkelt i mobil eller nettbank. Trenger du hjelp kan du kontakte Kundeservice på telefon 70 11 30 00 – de hjelper deg gjerne.  

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi