Gå til sbm.no
Anna Elvehøy og Kamilla Myhre er førsteårsstudenter i Bergen og deler sine beste tips for en god studentøkonomi.

Studentøkonomi:

- Vi går for stålkontroll

Anna Elvehøy og Kamilla Myhre er førsteårsstudenter i Bergen og svært bevisste på å ha orden på økonomi og forbruk.

Nå i starten ønsker vi å ha stålkontroll på forbruket vårt. Derfor bruker vi tid på å planlegge innkjøp og bokføre utgiftene våre, sier de to venninnene fra Ålesund.

Kamilla skal bli sykepleier og studerer ved VID vitenskapelige høgskole, og Anna studerer digital markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

Deler på utgiftene
Klassevenninnene fra Spjelkavik videregående skole har begge bodd hjemme helt frem til studiestart. Nå må de ta hånd om økonomien selv. De deler på boutgifter, husholdningen og matbudsjettet. Jentene bor sammen i en leid leilighet. Inkludert husleie, internett og kollektivtransport beløper utgiftene seg til ca. 6.500 kroner per person i måneden.

– Vi får ca. 8000 kroner i måneden, og regner med å bruke ca. 1000 kroner hver på mat, forteller Kamilla og Anna.

Det betyr at jentene hver måned sitter igjen med 500 kroner som kan spares eller brukes på morsomheter.

Har spart penger
– Vi har jobbet mye det siste året for å legge oss opp penger for å ha en buffer som studenter.  Det gjør at vi kan puste litt lettere, samtidig vet vi at det ikke skal mye til før forbruket kan bli litt for høyt, forteller Anna og Kamilla. 

Mat-bevisste
Derfor er begge fast bestemt på at bufferen skal stå urørt så lenge som mulig. Spesielt i forhold til mat var de bevisste på å kjøre et relativt stramt regime helt fra starten. Mat og husholdning er en av de største utgiftspostene i studentbudsjettet.

Selv om Anna og Kamilla er bevisste på pengebruken på mat, er de flinke til å lage gode måltider.

@fattig.student
I matveien henter Anna og Kamilla tips, menyer og oppskrifter fra Karen Elene Thorsen som er bedre kjent som studenten bak den populære Instagram-kontoen @fattig.student. Hun har over 170 000 følgere og har utgitt en bestselger av en kokebok.   

Planlegger innkjøp
– Innkjøpene krever en del planlegging, men det er verdt det. Vi forsøker også å tenke på hvordan vi kan bruke de samme ingrediensene til flere retter, og vi er bevisste på hele tiden å ha nok basisvarer i kjøleskapet. Den første måneden har vi brukt litt i underkant av 2000 kroner til sammen på mat, og det har vi tenkt til å fortsette med. Vi spiser da rimelig sunt og blir gode og mette. Fattig-student er et godt tips og en god kilde til å leve bra og rimelig i matveien, sier Anna.

Mindre kjøtt
Anna og Kamilla har også et tips til om at man kan spare mye penger ved å spise mindre kjøtt i hverdagen. For eksempel kan kjøtt byttes med bønner i gryteretter, taco o.l. – Og selvfølgelig. Unngå å handle når du er sulten, sier Kamilla og ler.

Anna og Kamilla planlegger innkjøpene sine godt før de drar på handletur.

Skriv opp utgiftene
Anna og Kamilla skriver ned hva de bruker på mat og andre utgifter. Det gir dem et bevisst forhold til beløpene og utgiftene.

– I alle fall i starten, til alt er mer innarbeidet. Å føre opp de faktiske beløpene gjør også at det ikke er så lett å lure seg selv til å tro at man bruker mindre eller forsøke å fortrenge det faktiske forbruket. Og man er hele tiden i forkant og slipper ubehagelige konto-overraskelser, mener Anna.

Spleise-taco
Hittil har de kun skeiet ut med en is i varmen, men så langt føler de da heller ikke at de har forsaket noe. Godt planlagte matinnkjøp dekker behovet for det meste.

– Inviterer vi venner på middag, eller en fredags-taco, står vi for innkjøpene, men deler regningen med gjestene. Det funker veldig bra, sier Kamilla og Anna.

Et godt tips fra Anna og Kamilla er å sammenligne priser og merker. Ofte kan det være mye å spare her.

Følg med og vær «på»
Et annet tips fra Anna og Kamilla er at man bør være «påskrudd» hele tiden i forhold til gode tilbud. Bruk litt tid på research og man vil finne ut at det finnes en rekke gode tilbud til studenter på forskjellige områder. Som for eksempel trening, som de får til halv pris ved de fleste treningsstudioene.

Sjekk apper
– Og det kan være smart å orientere seg litt av hva som finnes av apper der ute. Det er mange nyttige i forhold til det å spare penger og leve rimelig. Et eksempel er «Too Good to Go» hvor man kan handle billig mat og samtidig bidra til å redusere matsvinnet, sier Anna og Kamilla.

Student-budsjettet
SIFOs referansebudsjett forteller oss hva vi bør kunne klare oss med i måneden. Blant annet har StudentTorget.no tatt utgangspunktet i SIFO for å lage et studentbudsjett. Det gir deg som student en pekepinn på noe av det du bør ta høyde for.

Her er utgifter til klær og sko beregnet til 820 kroner i måneden. Personlig pleie som kremer, såpe, sjampo etc. er på 740 kroner i måneden. Matutgifter i måneden er beregnet til 2360 kroner, reise til 480 kroner, forsikringer 341 kroner, telefon og internett 1000 kroner. I tillegg kommer utgifter til eventuelle fritidsaktiviteter og dine eventuelle abonnementer på strømmetjenester.

Ikke veldig bekymret
Både Anna og Kamilla gleder seg stort til tiden som studenter. De er egentlig ikke veldig bekymret for økonomien fordi de er innforstått med at det å være student betyr å leve sparsomt. Etter hvert vil jentene se seg om etter deltidsjobber hvis det passer inn i timeplanen og hverdagen.


Anna og Kamillas fem studenttips:

  1. Opprett flere kontoer, for eksempel sparekontoer og utgiftskonto. Sett av de faste utgiftene som du har hver måned på utgiftskontoen slik at du vet at du alltid har penger til faste, forutsatte utgifter. Penger på sparekontoen kommer godt med til uforutsette utgifter og sparing.
  2. Sammenligne priser og merker – det kan være stor forskjell fra merke til merke, og det samme gjelder kiloprisen.
  3. Unngå impulskjøp – det kan fort bli dyrt om det skjer ofte.
  4. Lag mat fra bunnen av. Ved å ha noen basisvarer stående kan man spare mye på å lage mat fra bunnen av – for eksempel eget brød, pizzabunn og tacolefser.
  5. Prøv å spare så mye på storstipendet som mulig. Dersom det er noe til overs etter nødvendig innkjøpt til skolestart, er det lurt å spare dette. Disse pengene kommer godt med underveis i studieåret når det spisser seg litt til og økonomien begynner å bli trang.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi