Gå til sbm.no
Sosiologstudent Marthe Helen Farstad.- Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte brannsikkerhet i det hele tatt da jeg flyttet inn i min første hybel, sier sosiologstudent Marthe Helen Farstad fra Valderøy utenfor Ålesund.

Brannfarlige studenter

Dropp grandisen - ta deg ei skive

Svidd studentpizza står på verstinglista til blant annet brannvesenet i Bergen som ukentlig rykker ut til studentboliger og pizzabranner.

– Det er en gjenganger også i Ålesund. Mange unge setter en frossen pizza i ovnen etter en sen kveld eller en tur på byen, for så å sovne fra den, forteller Sindre Egeness, avdelingsleder for forebyggende ved Ålesund Brannvesen.

Tall fra Ålesund viser at brannvesenet både i 2018 og ikke 2017 i snitt rykket ut hele tre ganger i uken på grunn av matlaging. Tall fra 2019 ligger så langt på samme høye nivå.

Trøtt og beruset
– Ikke lag mat når du er trøtt eller beruset. Take-away eller ei brødskive er et mye bedre og tryggere alternativ. Det er et budskap vi stresser i møte med studenter, sier brannvesenets Sindre Egeness.

500 skadet
I fjor omkom 26 personer i brann, nærmere 500 ble fysisk skadd, 21 alvorlig. Langt over halvparten av boligbrannene startet på kjøkkenet ved komfyren. Og det er unge som bor alene som står bak et flertall av disse, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Den giftige røyken fra svidd mat er farlig å puste inn og i verste fall kan man dø av det.

– Ikke lag mat når du er trøtt eller beruset. Take-away eller ei brødskive er et mye bedre og tryggere alternativ, sier avdelingsleder for forebyggende ved Ålesund Brannvesen, Sindre Egeness.

Skremt
– Å droppe grandisen og ta seg ei skive, eller kjøpe med seg noe ferdig nattmat, høres ut som svært fornuftige råd, sier sosiologi-student Marthe Helen Farstad (22) fra Valderøy utenfor Ålesund. Hun er ikke en av de som har svidd en student-pizza, men er skremt av at omfanget er så stort.

Hybler uten røykvarsel
I disse dager er det studiestart for titusenvis nye studenter. Mange flytter i egen bolig for første gang og er ikke vant til å tenke på egen brannsikkerhet

­– En undersøkelse blant studenter i regi av DSB og Tryg Forsikring viste blant annet at opptil 10 000 studenter ikke hadde røykvarsler i boligen sin. Det er et skremmende høyt tall, sier Sindre Egeness.

­Tenkte ikke
– Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte brannsikkerhet i det hele tatt da jeg flyttet inn i min første hybel. Men jeg hadde med meg foreldre mine, og de var opptatt av røykvarslere og brannsikkerhet, forteller Marthe.

22-åringen fra Valderøy flytter inn i en ny hybel når hun skal ta fatt på det tredje studieåret ved NTNU i Trondheim. Etter å ha blitt forelagt diverse info om brann, studenter og sikkerhet er hun nå mer bevisst på brannfare, røykvarslere, slukkeutstyr og rømningsveier.

På verstinglista til brannvesen i studentbyer.

Skjer ikke meg
- Jeg har nok tenkt som så mange andre at det «skjer ikke meg». Og hjemme er det jo pappa og mamma som har tatt seg av brannsikkerheten. Men harde fakta viser at vi studenter bør skjerpe oss på dette området når vi når vi flytter i egen bolig, hybel eller et bofellesskap. Det handler jo om å forebygge og i ytterste konsekvens redde liv, sier Marthe.

Ikke godkjente
En del studenter tilbys utleieboliger som ikke er godkjent. Det kan være kjellere og loft som er bygget om uten at det er søkt om godkjenning, og dermed kan være potensielle brannfeller. Eller rømningsveier som brukes som lagringsplass. Derfor er det viktig at du som student er bevisst på dette. Les mer og få viktig info om brannsikker studenthybel her.

Langt over halvparten av boligbrannene starter på kjøkkenet ved komfyren. Unge som bor alene forårsaker over halvparten av disse.


Sjekkliste for din studenthybel

  • Sjekk at det er minst en røykvarsler i hver etasje og test at de virker.
  • Sjekk at alarmen høres på oppholdsrom og soverom også når dørene er igjen.
  • Kjøp omså din egen røykvarsler som du kan ha der du pleier å sove.
  • Gjør deg kjent med rømningsveiene, og sørg for at minst to er ryddet og ikke blokkert.
  • Sjekk om det er slukningsutstyr i nærheten, og gjør deg kjent med hvordan de virker. Arranger en brannøvelse slik at alle beboerne er kjent med rømningsveiene og har prøvd de.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi