sbm.no Gå til sbm.no
Bildet viser en glad russegjeng som forhåpentligvis har spart noen kroner i forkant slik at de slipper å bruke kredittkort for å betale for russetiden.

Først yte - så nyte

Er du russ 2018 eller 2019?

Går du på videregående skole og i tillegg er 2. eller 3. klassing så er nok russetiden noe du ser veldig frem til. Vi har noen råd til deg for at den skal bli enda litt bedre.

Russetiden er en feiring av mange år på skolebenken og det skal være en tid du minnes med glede. Mens festen pågår kan det være kjedelig å tenke på hva du har råd til og ikke. Selv om det er store forskjeller, er det ikke uvanlig å bruke flere tusen kroner både før og under russetiden. Et godt råd er å spare slik at du har penger på konto den dagen russetiden er her.

Ikke vent - start sparing til russetiden allerede i dag.

Russebil
Den største kostnaden ved russefeiringen er russebilen. Når dagen kommer og dere skal kjøpe russebil, er det lurt å ha satt seg godt inn i hva dere bør tenke på. På nettidene russpavei.no har Trygg Trafikk mange gode tips. Det kan også lønne seg å benytte kontrakt for «kjøp av bruktbil» utarbeidet av Forbrukerrådet.

Kostnadene avhenger av hvor mange dere er på en russebil, men dere bør tenke på:

  • Kjøp av bilen inkludert omregistreringsavgift
  • Oppussing innvendig og utvendig
  • Driftskostnader, først og fremst drivstoff
  • Forsikring
  • Evt. sjåførkostnad, hvis dere betaler for egen sjåfør

Etter russetiden skal bilen forhåpentligvis selges. Har dere inngått en avtale sammen med resten av medlemmene på russebilen, kan dere spare dere for mange unødvendige konflikter.

Andre kostnader
I tillegg må du ta følgende utgifter med i regnestykket når du skal tenke på hva russetiden kan koste deg;

  • Russeklær som du kjøper før feiringen starter.
  • Ulike russetreff, både lokale og nasjonale treff
  • Diverse kostnader under selve russefeiringen, og andre kostnader du har i russetiden.

Unngå kredittkort
Ved å tenke over hva russetiden kan koste og spare penger på forhånd, så slipper du å ta opp forbrukslån eller pådra deg dyr kredittkortgjeld for å finansiere russefeiringen.

Unngå bruk av kredittkort og betalingsutsettelser – det gjør fort russetiden enda dyrere! Hvis du velger å betale med kredittkort og utsetter betalingen, kan det bli vanskelig å passe på at du ikke bruker mer enn du har råd til. Spar heller opp det du trenger på forhånd.

Sjekk russekalkulator på økonomilappen og se hva du bør spare

Ta kontakt med banken din, og start sparing i dag.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi