Gå til sbm.no
To jenter i Valentine-kostymer på møte med rådgiver i banken.Husk at rådgiverne i banken er eksperter på å gi gode råd til deg som skal kjøpe bolig. Ingen spørsmål er feil. Spør om det du lurer på!

Forbered deg på å

Gå på "date"

Å planlegge hvordan og når man matcher med et annet menneske kan være vanskelig. Da er det enklere å planlegge å matche med banken for en boliglånsdate.

Vil du på date med banken?
Mange har flere og kanskje urealistiske tanker om hvordan en fremtidig partner skal være når det kommer til både utseende, alder, livsstil og hobbyer. Hva med økonomi? Er det et kriterium?

I dagens mylder av sosiale medier har mange opprettet ulike profiler. Enten det er på Facebook, en datingside eller andre sosiale kanaler. Samtidig som du jobber med disse profilene – hva med å starte jobben med din egen økonomiske profil? Starter du tidlig er du godt forberedt til en date med banken den dagen du skal søke om boliglån.

Slik blir du en attraktiv «date»
På date med banken vil dere i fellesskap finne ut hvor mye lån du kan leve med ut fra dine prioriteringer, din inntekt og dine utgifter. Disse tre stegene vil hjelpe deg å få full match med banken. 

Steg 1. Kartlegging lønn, jobb og utdanning
Det første banken ser etter er betalingsevne. Det betyr rett og slett at du må ha en inntekt som tilsier at du kan betale lånekostnaden, og samtidig ha økonomi til å tåle at renten stiger. I tillegg til lønn ser banken på hva slags jobb og utdanning du har, og fremtidsutsiktene for yrket og bransjen. Hvor mye du kan låne til bolig, er blant annet regulert av Boliglånsforskriften. Lånebeløpet beregnes ut fra flere faktorer.

Sjekk følgende:

 • Hvor mye har du i lønn? Du kan låne maks fem ganger brutto årsinntekt.
 • Hva er verdien på boligen du tenker å kjøpe? Du trenger 15 % egenkapital. En bolig til to millioner betyr at du trenger 300.000 kroner i egenkapital for å få et lån som dekker resten.
 • Hvor mye har du igjen når alle utgifter er betalt? Du må tåle en eventuell renteøkning på 5 prosentpoeng. 
Tre gode kolleger - Anita, Joachim og Fride - har testet ut hvordan en "boliglånsdate" med banken fungerer.

Steg 2. Kvitt deg med gammel bagasje
Det andre banken ser etter er betalingsvilje og betalingshistorikk. Du må vise at du er en god betaler. Har du hatt perioder der du har vært en dårlig betaler må du vise at du har endret deg positivt på dette området.

Noen sjekkpunkt og råd:  

 • Gjeld: Har du gjeld fra før, får du låne mindre. Sjekk gjeldsregisteret for å få oversikt over dine kredittkort og eventuelt andre usikrede lån.
 • Sparing: God historikk på sparing teller positivt for din økonomiske profil. Din rådgiver hjelper deg å finne rett spareform for deg.
 • Budsjett: Skaff deg oversikt over alt som går inn og ut av kontoene dine.
 • Forbruk: Slutt med dyre vaner. Hva bruker du penger på? Hva kan du kutte? 
 • Betalingsanmerkning: Selv om du har penger nok til å betjene boliglånet, kan banken likevel avslå lånesøknaden hvis du har betalingsanmerkninger. Ser banken at du har slitt i tidligere perioder, men har kommet deg over kneika, så vil det også bli lagt til grunn i vurderingen.

Steg 3. Sjekk om du kan klare det alene
Det tredje banken ser etter er sikkerhet for lånet. Det betyr at du pantsetter noe av verdi for å redusere risiko for at banken skal tape penger om du ikke skulle klare å betale lånet.

Slik sikrer banken lånet ditt:  

 • Pant i bolig: Boligen du skal kjøpe kan stilles som sikkerhet for lånet.
 • Egenkapital som sikkerhet: Oppspart kapital som for eksempel BSU, fondsandeler, aksjebeholdning og lignende, regnes som egenkapital.
 • Tilleggssikkerhet: Er det vanskelig å skaffe hele egenkapitalen selv, kan du undersøke om det er mulig å stille tilleggssikkerhet for lånet ditt. For svært mange er det hjelp fra foreldre/familie som er løsningen om de trenger tilleggssikkerhet. Foreldre kan stå som medlåntakere og/eller medeiere på boligen din. De kan stille tilleggssikkerhet i sin egen bolig, eller gi ren pengestøtte i form av gave eller forskudd på arv.

Kom i gang!
Det fine er at du når som helst kan avtale et møte med banken for å sjekke om du matcher! Du kan avtale et møte allerede nå, så er du forberedt om drømmeboligen og kanskje drømmepartneren plutselig dukker opp. 

Husk: Rådgiverne i banken er eksperter på å gi gode råd til deg som skal kjøpe bolig. Ingen spørsmål er feil. Spør om det du lurer på!

Her kan du avtale møte med en av bankens rådgivere.
Her kan du søke om finansieringsbevis.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi