Gå til sbm.no
Ung mann i bil.Bor du på denne kanten av landet er bil en god ting å ha når du skal oppleve Norge. Helst en bil som du kan stole på virker som den skal. FOTO: Tony Hall

Bilfinansiering:

Skal du kjøpe ny bil?

I år skal vi tilbringe sommeren i Norge. Kortreist ferie i hjemlige trakter kan være utrolig flott og by på mange gode opplevelser.

Eller kanskje du skal litt lenger. Østover, norover eller sørover for å oppdage nye steder i det vakte landet vårt.

I tillegg til å være så heldige at vi bor i et land proppet med ferieperler og spennende opplevelser for store og små, vil våre planer om Norgesferie også være bra for lokale bedrifter og en hardt rammet reiselivsnæring. Selv om restriksjonene om å besøke våre naboland oppheves, vil valutakursen gjøre det mindre gunstig å feriere der.

Bor du på denne kanten av landet er bil en god ting å ha når du skal oppleve Norge. Helst en bil som du kan stole på virker som den skal. En som starter når du vil og som du kan føle deg trygg i. Men unge førstegangskjøpere kjøper primært rimeligere, godt brukte biler. Få unge kjøper ny bil. Fordelen med bruktbil er prisen og ulempen er risikoen det kan innebære.

De senere årene har det kommet til flere og bedre finansieringsmuligheter, som f.eks. privatleasing og lånefinansiering tilpasset bruktbilmarkedet. En av grunnene til at privatleasing har blitt så populær, er knyttet til usikkerhet til hva du kan forvente å få igjen når du selger bilen igjen. Hvilken finansieringsmåte som er mest lønnsom vil avhenge av mange ulike parameter.

Espen Digernes, konserndirektør i Brages Bilforretning, forteller at hans erfaring er at mange unge med blodferskt førerkort ofte låner bilen til mor eller far noen år før de kjøper sin egen. Når de kjøper sin egen bil går det en grense på rundt 100 000 kroner.

Espen Digernes, konserndirektør i Brages Bilforretning, forteller at hans erfaring er at mange unge ofte låner bilen til mor eller far noen år før de kjøper sin egen. Når de kjøper sin egen bil går det en grense på rundt 100 000 kroner.

Elisabeth Blomvik, leder for Divisjon personmarked i Sparebanken Møre, forteller om økt etterspørsel etter bilfinansiering i vår.

– De aller fleste som kjøper bil, både unge og de mer voksne, velger å låne hele eller deler av kjøpesummen. Den generelle anbefalingen vår er at nedbetalingen på et billån minst bør følge verdireduksjonen på bilen. Da unngår du å sitte med et billån som er høyere enn verdien på bilen. Ha billånet som et eget lån. Da har du full kontroll på at nedbetaling er i takt med verditapet på bilen, forteller Elisabeth Blomvik.

Lån til bil har noe høyere rente og kortere nedbetalingstid sammenlignet med for eksempel boliglån. Dette er fordi en bil har kortere levetid enn en bolig, i tillegg til at bilen taper seg i verdi over tid.

Det er ting som er viktig å huske på om du skal låne til bil med salgspant i bilen. Du kan kun ta opp billån med pant i bilen når du kjøper den, - det er ikke mulig å ta pant i bilen etter at du har kjøpt den.

– Før du bestemmer deg er det viktig å undersøke hvilken finansieringsmåte som passer best for deg og din økonomi. Derfor anbefaler vi bilkjøpere om å ta en prat med rådgiveren sin i banken før de handler, avslutter Elisabeth Blomvik.

- De aller fleste som kjøper bil, både unge og de mer voksne, velger å låne hele eller deler av kjøpesummen, forteller Elisabeth Blomvik, leder for Divisjon personmarked i Sparebanken Møre.

Skal du forsikre din første eller andre bil? Hos oss får du en av markedets beste dekninger.

Bilforsikring

  • Du får 50 % startbonus
  • Maks 5 år til oppnådd toppbonus
  • Kjøper du forsikringen før du fyller 23 år, får du tilbakebetalt kr 5000,- om du kjører skadefritt i 5 år.
  • Du får samme bonus på bil nr. 2 som du har på bil nr. 1
  • Velger du Bil Pluss er du forsikret mot feilfylling av drivstoff, og både tømming og rens av tank er dekket av forsikringen
  • Du får 10 % samlerabatt om du har 3 eller flere skadeforsikringer

Espen Digernes, konserndirektør i Brages Bilforretning, har ni tips til deg som skal kjøpe bruktbil.

Espens bruktbil-tips
  1. Tenk gjennom bruk og behov og tilpass bil og funksjoner etter dette. Størrelse, manuell/automatgir, 2-hjuls- eller 4-hjulstrekk?
  2. Bruk tid og gjør en god research. Hva slags renommé og omdømme har bilen og modellen? Hvilke kvaliteter forbindes med merket?
  3. Ta deg god tid og prøv bilen skikkelig før du bestemmer deg.
  4. Det er ikke alltid den billigste bilen som gir det rimeligste bilholdet. Gjør en helhetsvurdering av pris, drift- og vedlikeholdskostnader og verdifall.
  5. Sjekk også hvilke normale servicebehov bilen har og be om et årlig overslag på servicekostnader.
  6. Sjekk historikk rundt service og annet på bilen du vurderer å kjøpe.
  7. Sjekk tilstandsrapporten på bilen. Det er et dokument du skal kunne stole på, som forplikter forhandleren og som kan være god å ha i en eventuell tvist.
  8. Gjør en vurdering også av forhandler, dennes kvaliteter og omdømme før du eventuelt gjør et kjøp.
  9. Min anbefaling er å kjøpe bruktbil hos forhandler. Den kan være noe dyrere i innkjøp, men det kan være mye å spare på sikt. Man står også sterkere i forhold til regelverket dersom noe uforutsett skulle skje.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi