Gå til sbm.no
Student i et gatebilde.

Gi deg selv en god start

Smart studentøkonomi

Studietiden gir minner for livet - og passer du på økonomien din kan studentlivet bli ekstra godt. Her er noen tips og råd på veien.

Kjøp forsikring
Det er lett å tenke at "det skjer ikke meg". Derfor står mange unge uten forsikring når uhellet er ute. Vær smart og sørg for at du har de forsikringene du trenger, som innbo-, reise- og ulykkesforsikring. Med vår Ung i Norge-forsikring har vi samlet alt i en pakke, til en gunstig pris.

Les også: Når du flytter hjemmefra

Sett opp et budsjett
Kjedelig tenker du? Absolutt ikke, og du kommer til å takke deg selv for at du gjorde det. Budsjett kan gjøres enkelt uten regneark og avanserte formler. Kartlegg inntekter og løpende utgifter på en enkel måte. Vær forberedt på å leve litt spartansk de første voksenårene, og bestem deg for hvilke prioriteringer du skal gjøre.

Et eksempel: Om en kjøpekaffe koster kr 40 og du kjøper en hver ukedag, blir det 200 kroner i uken. Ikke all verden tenker du kanskje, men totalt blir det 12.000 kroner i året. Om du heller tar med deg kaffe på termos og bare unner deg en kjøpekaffe en dag i uken, så sparer du hele 8320 kroner på et år. Det er mye penger som du kan bruke på andre ting, eller til og med spare. 

Med gyldig studentkort får du rabatter på alt fra buss og fly til klesbutikker og tannlege, så sørg for å ordne det med en gang. Gjør storhandel basert på en planlagt ukesmeny, lag niste, ta med kaffe på termos, og bruk Finn.no for det det er verdt. Du vil fort se at det er hundre- og til og med tusenlapper å spare. Og akkurat det er jo ganske gøy!. 

Apper og kalkulatorer som hjelper deg 

  • Med appen Mattilbud får du enkelt oversikt over tilbud i norske dagligvarebutikker, og kan spare penger på det du bruker å kjøpe. Men husk å holde deg til handlelisten.
  • Med Vipps kan du betale for deg, men ikke minst be om penger og gjøre opp utlegg i vennegjengen. 
  • Med LO favør studentbudsjett kan du sette opp et enkelt budsjett. Budsjettet baseres på SIFO tall, men du kan gjøre egne tilpasninger. 
  • Med sløsekalkulatoren kan du se hva du bruker pengene på, kanskje får du deg en overraskelse og litt ekstra motivasjon til å gjøre om på vanene dine 

Vanskelig å spare?
Selv om du er student kan du klare å spare litt penger, om ikke annet legge deg opp en liten reserve (ofte kalt buffer) som du kan tære på om du får en ekstra regning, må en ekstra tur hjem, får en uventet reparasjon på bilen eller andre uforutsette utgifter. 

Jo trangere økonomien er, desto viktigere er det å ha en slik buffer til uforutsette utgifter. Men det kan være vanskelig å sette av et fast beløp hver måned. Samtidig er det ofte slik at om pengene står på konto, da blir de brukt opp. Med SMÅSPAR går det heldigvis helt av seg selv. Da sparer du automatisk hver gang du bruker kortet. Litt her og litt der - det blir penger av det etterhvert. Bare prøv, du oppretter det i mobilbanken eller nettbanken. 

Opprett egne kontoer til ulike formål, så har du bedre oversikt og faller ikke så lett for fristelsen til å bruke opp pengene som står på konto. Dette fikser du lett selv i mobilbanken eller nettbanken. Husk, du kan navngi kontoene dine med egne navn, f.eks matpengekonto, feriekonto, sparekonto osv. 

Spar til bolig
Selv om du ikke kan spare full kvote som er 25.000 kroner årlig, bør du ha en BSU konto. Boligsparing for ungdom (BSU) er nemlig den smarteste måten å spare til egen bolig. I tillegg til en super rente, får du også skattefradrag. Du kan spare opp til 25.000 kroner årlig og da får du 5.000 kroner i skattefradrag. Merk at du må ha over 70.000 kroner i inntekt for å få skattefradraget. Totalt kan du spare 300.000 kroner i BSU frem til det året du fyller 33 år.

Og du, BSU konto kan du bare ha en gang i livet og innskuddet kan kun brukes til å kjøpe bolig eller betale ned på et boliglån. Pengene kan ikke brukes til depositum eller kjøp av nye møbler. 


Flere artikler i kategorien Ung og økonomi